Chelsea verzaakt tegen degradatiekandidaat, Arsenal boekt simpele zege

Chelsea - Burnley 1-1
Voor Chelsea was het zaak om tegen laagvlieger Burnley geen averij op te lopen en stiekem zullen de fans gehoopt hebben op een monsterscore. Wie dat dacht kwam bedrogen uit, want the Blues hadden het knap lastig met de gepromoveerde club. Na een klein kwartier kwam de koploper van de Premier League wel op voorsprong, toen Branislav Ivanovic binnenwerkte voor zijn vierde doelpunt in zijn laatste zes duels. Het briljante voorbereidende werk kwam van Eden Hazard. Chelsea maakte echter een vermoeide indruk en Burnley, dat hetzelfde percentage balbezit liet noteren, achtte zichzelf zeker niet kansloos.

Diep in de tweede helft kwam Chelsea ook nog eens in de problemen door een directe rode kaart voor Nemanja Matic. De actie van Burnley-speler Ashley Barnes was eigenlijk al een rode kaart waard, ware het niet dat de wraak nemende Matic (die met zijn knie in kwam zetten) de enige was die van het veld moest. Het kwam de thuisploeg duur te staan. Negen minuten voor tijd maakte Ben Mee gelijk. Chelsea-manager José Mourinho had Gary Cahill klaar staan om in te vallen, maar koos toch nog voor Didier Drogba. Een verandering in de score bracht die wissel niet meer teweeg.

Crystal Palace - Arsenal 1-2
Zonder veel moeite heeft Arsenal zaterdag goede zaken gedaan door in een Londense derby af te rekenen met Crystal Place. Al na acht minuten zette Santi Cazorla zijn ploeg op voorsprong, door een strafschop te benutten na een overtreding op Danny Welbeck. Voor Cazorla was het alweer zijn zesde rake penalty van het seizoen; scheidsrechter Mark Clattenburg bevestigde zijn naam als strafschoppengever met zijn zestiende gegeven elfmetertrap van het voetbaljaar. Na goed werk van Welbeck klaarde Olivier Giroud voor de onderbreking de klus voor de bezoekers.

Keeper Julián Speroni redde nog op de inzet van Welbeck, maar Giroud stond op de juiste plek om de rebound binnen te prikken. Voor de aanvaller was het zijn vijftigste goal in het shirt van the Gunners; in totaal deden slechts 47 spelers dat eerder. Crystal Palace probeerde de marge nog wel te verkleinen, met name door lange ballen in het strafschopgebied, maar de goal viel veel te laat (in minuut 94) om nog voor een gelijkspel kunnen te gaan. Glenn Murray tekende voor het doelpunt.

Aston Villa - Stoke City 1-2
De laatste vijf competitiewedstrijden gingen allemaal verloren voor Aston Villa en ook zaterdag ging het, zij het op de valreep, helemaal fout. Met Ron Vlaar centraal achterin en Leandro Bacuna op de bank liet de club uit Birmingham het thuispubliek na twintig minuten opveren tegen Stoke City. Fabian Delph gaf de volmaakte voorzet en Scott Sinclair kopte in de rechterhoek raak voor Villa: 1-0. Op slag van rust deelde Stoke zelf een tik uit. Stephen Ireland lanceerde Mame Diouf, die met het hoofd keeper Brad Guzan klopte. Voor Diouf kwam er zo een einde aan een redelijk lange droogte in de competitie: kort voor de jaarwisseling had hij voor het laatst gescoord. De tweede helft telde kansen voor Christian Benteke en Jonathan Walters, maar de ontknoping kwam pas in blessuretijd. Vlaar raakte zijn tegenstander in plaats van de bal en kon met zijn tweede geel vertrekken. Bovendien wees scheidsrechter Roger East naar de stip: Victor Moses maakte geen fout en liet the Villans zo toch weer puntloos en ontredderd achter.