Chili houdt scherp en fris Australië ternauwernood van zich af

Chili schoot geweldig uit de startblokken. In de beginfase speelden de Zuid-Amerikanen direct met veel pressie, maar tot uitgespeelde kansen leidde het niet direct. Toch was het na negen minuten wel meteen raak bij de eerste poging. Na een rommelige aanval trok Charles Aránguiz de doelman van the Socceroos naar zich toe en gaf hij de bal voor. De afvallende bal werd door Alexis in de hoek langs Mathew Ryan geprikt. De 2-0 volgde daarna al heel snel. Chili trok op richting Ryan en Alexis trok meerdere tegenstanders naar zich toe. Alle ogen van Australië waren op hem gericht, maar Valdivia werd helemaal vrijgelaten.

Alexis zag dat en bediende de nummer 10, die het fraai afmaakte met een schot in de bovenhoek. Chili zat op rozen en leek op weg naar een eclatante zege, maar Australië liet zich niet gek maken. Het hervond de rust en kwam tien minuten voor de pauze terug tot 2-1, na een puike kopbal van Cahill langs Claudio Bravo. Diezelfde Cahill was vroeg in de tweede helft snel weer gevaarlijk. Bij een voorzet richting de penaltystip, waar hij zich bevond, probeerde hij het hoofd tegen de inkomende bal te zetten.

Gonzalo Jara hield hem vast bij het shirt, waardoor Cahill niet in balans kwam, maar de scheidsrechter besloot er niets mee te doen. Kort daarna keurde hij een nieuwe goal van Cahill af wegens buitenspel. De Chilenen zaten niet lekker in de wedstrijd en konden wel weer een goed moment gebruiken, om het zelfvertrouwen terug te krijgen. Het waren echter de Australiërs die duidelijk de overhand hielden. Na een prima aanval over de linkerflank ging er een voorzet naar Mark Bresciano, die de bal in één keer op doel volleerde. Bravo reageerde echter uiterst attent en hield de bal weg uit de hoek.

Daarna hervond Chili zichzelf weer, zij het voor even, en was Vargas dicht bij de nekslag, maar zijn inzet werd op de lijn weggerost door een verdediger. Inmiddels was FC Twente-middenvelder Felipe Gutiérrez er ook ingekomen, net als Jean Beauséjour. Tommy Oar had bij de tegenstander eerder al plaatsgemaakt voor Ben Halloran. Ondanks goede wil aan de kant van Australië was het Chili dat in blessuretijd de genadestoot uitdeelde via Beauséjour, die de 3-1 voor zijn rekening nam. Chili volgt Nederland met een zege in de eerste wedstrijd, terwijl Australië woensdag tegen Oranje al voor zijn laatste kans gaat.