Corona en Ziyech gidsen FC Twente met wereldgoals

De tijd dat De Vijverberg een lastig neembare vesting was voor topploegen ligt al even achter ons, maar de Superboeren waren woensdag van zins oude tijden te doen herleven in Doetinchem. De huidige nummer negen van de Jupiler League stapte onbevreesd het veld in tegen de nummer zes van de Eredivisie. Het piepjonge De Graafschap (met 10 spelers van 22 jaar of jonger) zette druk naar voren en kwam al na tien minuten op voorsprong. Door slap ingrijpen van Darryl Lachman en keeper Sonny Stevens kopte spits Vincent Vermeij binnen uit een hoekschop.

FC Twente maakte een zeer matige indruk, maar kreeg na de treffer van De Graafschap wel snel twee kansen. Kamohelo Mokotjo produceerde van een meter of zestien een enorme afzwaaier, terwijl ook Orlando Engelaar (na een handig overstapje van Hakim Ziyech) het doel te hoog zocht. De bezoekers mochten vervolgens van geluk spreken dat Jerry van Ewijk het vizier niet op scherp had staan. Tot twee keer toe faalde de aanvaller van De Graafschap oog in oog met Stevens: eerst trok hij te ver naar buiten, later schrok hij van de kans en schoot hij gehaast over.

In de slotfase van de eerste helft kwam FC Twente wat beter in het spel en dat leverde direct twee doelpunten op. De gelijkmaker van Jesús Corona was er een om in te lijsten: na een fijne pass van Ziyech werkte hij de bal met een prachtige omhaal in de kruising. Ziyech zelf zorgde voor de tweede, door binnen te schuiven na een lange bal. De Graafschap-trainer Jan Vreman zal zijn mannen in de rust verteld hebben dat er iets te halen viel, maar dat vertaalde de ploeg niet naar het veld.

De bezoekers domineerden na rust en kregen via Youness Mokhtar twee kansen om de wedstrijd te beslissen; hij stuitte op doelman Hidde Jurjus en schoot niet veel later naast. FC Twente ging door en kwam alsnog op 1-3 via Corona, die zijn tweede maakte na een mooie lichaamschijnbeweging. De Graafschap hing als een uitgetelde bokser in de touwen en kreeg via de tweede wereldgoal van de avond de 1-4 om de oren: Ziyech schoot raak vanuit de middencirkel. FC Twente kreeg kans op kans om de score verder op te hogen, maar door een eigen goal van Andreas Bjelland viel de goal juist aan de andere kant. Daar zou het bij blijven.