Crisis in Dortmund neemt ongelooflijke vormen aan

Eintracht Frankfurt - Borussia Dortmund 2-0
Het is haast niet te geloven dat Borussia Dortmund na dertien wedstrijden de nummer laatst van de Bundesliga is, maar de cijfers liegen niet. Zondag liep de ploeg van Klopp alweer tegen de achtste nederlaag van het seizoen aan, geen enkele andere club in de hoogste Duitse divisie verloor zo vaak. Al na een paar minuten ging het voor de eerste keer fout voor de club die voorafgaand aan het seizoen nog gezien werd als belangrijkste uitdager van Bayern München. Na een rappe counter rondde Alex Meier af namens Eintracht Frankfurt.

Het was vervolgens het gebruikelijke liedje voor Borussia Dortmund. De gele brigade lanceerde aanval na aanval, maar het lukte de ploeg maar niet om gaten te breken in de defensie van de tegenstander. Ook na rust hing een gelijkmaker lange tijd in de lucht, maar door een gigantische communicatiefout verscheen de 2-0 op het scorebord. Matthias Ginter kopte de bal terug op de uitkomende keeper Roman Weidenfeller. De sluitpost was verrast door de kopbal en liep langs de bal, waardoor Haris Seferovic de bal in een leeg doel kon tikken. Een extra smet op de nederlaag van Borussia Dortmund: in de eerste helft viel Lukasz Piszczek geblesseerd uit.

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 1-0
De topper van het weekeinde in de Bundesliga werd gespeeld in Wolfsburg, waar VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach in een onderling duel streden om de tweede stek in de rangschikking. Wolfsburg heeft dit seizoen in de Bundesliga nog niet verloren in eigen huis (een gelijkspel, vijf zeges) en dat zou het ook tegen Borussia Mönchengladbach niet doen. Na ruim tien minuten spelen werd de score geopend door de thuisploeg: na een actie van linksachter Marcel Schäfer over de linkerkant belandde de bal bij Robin Knoche, die afrondde. Na een halfuur had Patrick Herrmann voor de gelijkmaker kunnen en misschien wel moeten zorgen, ware het niet dat hij keeper Diego Benaglio op zijn pad vond.

De keeper aan de andere kant, Yann Sommer, deed ook zijn werk: tot tweemaal toe hield hij Ivica Olic van scoren af. In de slotfase kreeg Borussia Mönchengladbach nog een serie hoekschoppen, maar doelpunten zouden er niet meer vallen. Bij Borussia Mönchengladbach stond Roel Brouwers, die dit seizoen alleen een keer was ingevallen, voor het eerst in de basis. Bas Dost had geen basisplaats bij de thuisploeg, hij viel in de blessuretijd in voor Ivica Olic. Door de zege blijft VfL Wolfsburg de belangrijkste concurrent van Bayern München; Borussia Mönchengladbach is de nummer vijf van de ranglijst.