Cristiano Ronaldo neemt met doelpunt afscheid van WK 2014

Portugal zocht gretig de aanval in de eerste helft. Ronaldo bleef in de eerste twee wedstrijden tegen Duitsland en de Verenigde Staten verschoond van een doelpunt en leek vastberaden wél het net te vinden tegen de Ghanezen. Na vijf minuten was hij al dichtbij: de aanvoerder en grote blikvanger van Portugal schoot uit onverwachte hoek en raakte pardoes de bovenkant van de lat. Doelman Fatawu Dauda zou vaker oog in oog staan met de aanvaller. Een vrije trap wist hij te pakken en een kopbal van dichtbij kwam in de twintigste minuut récht op hem af, dus daar hoefde hij alleen maar zijn handen tegen aan te zetten.

Een erg ongelukkig eigen doelpunt hielp de Portugezen uiteindelijk in het zadel, na een half uur spelen in Brasília. John Boye wilde de bal wegroeien na een voorzet van Miguel Veloso, maar raakte de bal helemaal verkeerd en verschalkte daarmee ongewild doelman Dauda. Later schoot hij merkwaardig genoeg ook nog eens over zijn eigen doel en Ruben Amorim schoot namens Portugal nog in het zijnet, toen hij teveel ruimte kreeg. Kreeg Ghana zelf dan helemaal geen kansen voor rust? Jawel: Asamoah Gyan kreeg de bal in de voeten en mikte op doel, maar zag Beto met de voeten keren.

Aan het begin van de tweede helft was het weer Portugal dat het initiatief nam met een gesmoord schot van Nani, maar Ghana vocht zich knap en verdiend terug in de wedstrijd. Gyan kopte een piekfijne voorzet van Kwadwo Asamoah, die de bal met buitenkant voet op het hoofd van de aanvaller gaf. Ghana was ook enorm dicht bij de vlotte 1-2, maar Majeed Waris kopte in zeer kansrijke positie naast de rechterpaal. Portugal kwam absoluut goed weg bij die kans en moest wel aanzetten, daarna. Het lukte echter maar niet om de Ghanese muur te slechten.

De Afrikanen stonden achterin goed, bleven gevaarlijk in de omschakeling en maakten een tijdlang niet veel fouten. Keeper Dauda ging wel lelijk de mist in bij een hoge bal en bracht die pardoes in de voeten van Ronaldo. Die koos rustig de hoek uit en vuurde onbewogen raak: 2-1. Hij werd zo de eerste Portugees ooit die op drie WK's het net vindt. Kort daarna kreeg CR7 twee uitgelezen kans om ook de 3-1 te maken, maar die liet hij beide liggen. Sowieso waren er dan nóg twee treffers nodig geweest om gelijk te komen met de VS. De zege bleef staan, maar Ronaldo en zijn landgenoten kopen er niets voor.