Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De abrupte comeback van Alania Vladikavkaz

Laatste update:

Necropolis
Alania Vladikavkaz is de necropolis voor trainers. Liefst achttien trainers stonden er in het afgelopen decennium voor de groep. De club teert op de successen uit de jaren negentig, waarin men zelfs de Champions League bereikte en in 1995 kampioen werd. Het afgelopen seizoen leek Alania door de derde plaats promotie mis te lopen, maar door de uitsluiting in de Premjer Liga van FK Moskou mochten de Noord-Kaukasiërs zich opmaken voor het bedrijven van voetbal op het hoogste niveau. De ploeg van Vladimir Shevchuk won tot dusver echter nog geen enkel competitieduel.

In 2006 leken de Europese triomftochten van weleer voorgoed voorbij te zijn. De Alanskie Barsy werden op grond van juridische en financiële redenen uit de hoogste voetbalafdeling gezet en moesten zich via de tweede divisie terug zien te knokken naar de hoogste Russische liga. Met Boris Stukalov, de huidige trainer van FC Stavropol, aan het roer promoveerde Alania naar de eerste divisie. Na twee seizoenen in de marge te hebben gespeeld, strijde Alania het vorige seizoen lang mee om het kampioenschap. Puntenverlies in de laatste speelronde leidde de aanvankelijke anticlimax in, maar door de uitsluiting van FK Moskou mocht de club, liggend aan de voet van de Kaukasus, haar intrede doen. De Osseten kenden nochtans een woelig seizoen in de eerste divisie (PFL).

Plein van de Vrijheid
In augustus van de vorige jaargang werd Valery Petrakov ontslagen, omdat de club naar verluidt niet aan de eisen van de 51-jarige coach kon voldoen. Interim-trainer Aleksandr Yanovsky gaf het stokje snel door aan de Roemeen Mircea Rednic, die kort na zijn intrede direct middenvelder Tomas Cizek wegens disciplinaire motieven. Rednic hoopte echter te kunnen bouwen met het elftal, al werd de club in oktober een transferverbod opgelegd. Wegens wanbetalingen werd door het Dispute Resolution Chamber (geschillencommissie) de club een embargo opgedragen, daar rood-geel ook in verband werd gebracht met het omvangrijke omkoopschandaal. "Het team is nooit betrokken geweest bij match-fixing", zei CEO (algemeen directeur) Hassan Dzhioyev in RIA Novosti. "We doen deze dingen niet en houden ons er ook niet mee bezig. Voor mij is het vreemd dit allemaal te horen. Dit is belachelijk!"

Het slotduel van de competitie eindigde in een 1-5 thuisnederlaag tegen FK Krasnodar, waardoor eventuele promotie in rook opging. Ruim honderd supporters uitten hun onvrede daags na de wedstrijd op het Plein van de Vrijheid. De fans eisten het vertrek van alle leden van de Raad van Bestuur, de gehele technische staf en enkele spelers. De aanhangers kregen deels hun zin, daar trainer Rednic de zak werd gegeven. "Rednic is een goede en professionele coach, maar hij kreeg direct de ondankbare taak de inhaalslag in te zetten", verklaarde lid van de Raad van Commissarissen en vice-premier van Noord-Ossetië, Sergey Tabolov. "Hij kon nooit rustig werken met het team en hij was ook niet bekend met de specifieke kenmerken van het Russische voetbal."

Voormalig trainer Petrakov weet waar de problemen liggen bij Alania. "Het is een grote fout om Aleksandr Stelmach (sportief directeur, red.) te benoemen", luidde zijn gepeperde mening. "Deze man had een negatief effect op het team. Alles aan deze man is onprofessioneel en hij hinderde me bij mijn werk", aldus Petrakov, die de financiële problemen van dichtbij meemaakte. "De vertragingen van het betalen van salarissen en bonussen waren permanent, twee of drie maanden. Door het alsnog uit te keren, ontstonden er nieuwe schulden. Ik heb met Stelmach proberen te praten, maar hij toonde nooit begrip. De gesprekken liepen tot niets en mijn ontslag was slechts een kwestie van tijd. Als er geen goede verstandhouding is binnen de club, moet men vertrekken."

Eigen kracht
De Osseten gingen derhalve op zoek naar een nieuwe eindverantwoordelijke, daar de namen van Stanislav Cherchesov, Dan Petrescu, Gadzhi Gadzhiev en Vladimir Gazzaev circuleerden in het Spartak Stadion. Begin februari werd de gelouterde Shevchuk echter gecontracteerd. Directeur Stelmach gaf echter te kennen op eigen kracht het hoogste niveau te willen betreden. "We willen niet naar de Premjer Liga ten koste van een club. Om een ticket te krijgen, moeten we dat op ons eigen houtje realiseren. Maar als de situatie zich zo ontwikkelt, er een formeel besluit is genomen, zullen we de felicitaties in ontvangst nemen", aldus de sportbestuurder begin februari, doelend op het naderende bankroet van FK Moskou.

Naast de spelersselectie moest ook het stadion aan de eisen van het nationale topniveau voldoen. De kapotte stoeltjes, doelen en hekken moesten worden gerenoveerd. Ook het perscentrum in het nostalgische onderkomen was toe aan een opknapbeurt. Financieel zal Alania naar verwachting echter geen malheur kennen dit seizoen. De club kan zonder de bijval van de regionale autoriteiten het seizoen afmaken. "De hoop is dat de club, nu ze op een hoger niveau speelt, gemakkelijker kan onderhandelen met sponsoren", zei een regeringsfunctionaris in Kommersant. "Om te overleven moet je minstens vijftien miljoen euro per jaar kunnen garanderen. De situatie van Alania zorgt er echter voor dat je geen grote spelers kan betalen." Stelmach onderstreept de woorden van de regeringsfunctionaris. "Je moet niet enkel uitgaan van de steun van regionale overheden", begint de topman. "Het is moeilijk, want het geld ligt er niet voor het oprapen. Maar de natie zal profiteren, sport is geen republiek kwaad", aldus Stelmach, die zich tevens een doelstelling heeft verschaft. "Graag niet lager dan de tiende plaats."

Meer nieuws

'Bayern laat interesse in Ten Hag varen en schakelt door naar nieuwe kandidaat'
1
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
8
Alex Kroes getoond als keiharde onderhandelaar: 'Liet deal op 180 euro klappen'
12
Bij PSV vertrekkende Ernest Faber kan elders in Nederland aan de slag
4
In mei nog een buitenlandse wedstrijd bezoeken? Bekijk de ticketshop!
0
'Xavi Simons kan Paris Saint-Germain achterlaten voor opzienbarende terugkeer'
14

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties