De Graafschap keert na drie jaar terug in de Eredivisie

Het teleurstellende duel in Doetinchem was zondag snel vergeten. In een mum van tijd viel er namelijk al meer te beleven dan in de negentig minuten afgelopen donderdag. De thuisploeg trok agressief ten strijde en kreeg meteen kansen. Dat de 1-0 niet viel, hadden de spelers van Volendam dan ook vooral aan zichzelf te wijten. Met name Kevin Brands kreeg een aantal opgelegde kansen, terwijl Karim Tarfi halverwege de eerste helft bijna zijn eigen doelman verschalkte. Voor De Graafschap was het vooral overleven, zonder dat het elftal van Vreman echt gevaarlijk kon worden.

De 0-1, zes minuten voor het rustsignaal, kwam dan ook uit de lucht vallen. Na een nieuwe misser van Volendam, dit keer door Brandley Kuwas, was het bij de eerste serieuze mogelijkheid aan de overkant meteen raak. Jerry van Ewijk vond met zijn voorzet de meegelopen Vermeij, die de bal met de punt van zijn voet achter doelman Theo Zwarthoed plaatste. De Volendamse hoop liep daarmee op een cruciaal moment een flinke deuk op: de thuisploeg wist vanaf dat moment dat het minimaal twee keer moest scoren.

De Wijdbroeken begonnen desondanks vol goede moed aan de tweede helft, waarin opnieuw snel kansen werden gecreëerd. Tom Overtoom schoot echter over, terwijl Kevin van Kippersluis een uitgelezen kopkans niet op waarde schatte. Niet veel later ontstond er consternatie na een vermeende handsbal in de zestien van Vlatko Lazic, maar scheidsrechter Eric Braamhaar wilde er niet aan. Hij besloot om door te laten spelen. Daarna was het de beurt aan Graafschap-doelman Hidde Jurjus om de hoofdrol op te eisen.

De 21-jarige sluitpost maakte eerst op knappe wijze een inzet van Guyon Philips onschadelijk en tikte niet veel later een vrije trap van Kuwas uit de bovenhoek. Langzaam maar zeker verdween bij de Volendammers het geloof in een goede afloop, al bleef de thuisploeg het wel tot het slotsignaal proberen. Jurjus maakte zijn supermiddag echter in stijl af en hield ook in de slotfase zijn doel schoon. De Graafschap hield zo stand en promoveert voor de achtste keer in de clubhistorie naar de Eredivisie.