De Graafschap knokt zich met tien van hatelijke nul af

Tot de twee doelpunten van Falkenburg vlak voor de onderbreking was er eigenlijk weinig aan de hand voor De Graafschap. De ploeg van hoofdtrainer Jan Vreman voetbalde prima mee en kreeg ook enkele kansjes. Bryan Smeets schoot van afstand over, keeper Kostas Lamprou trad op bij een schot van Cas Peters, diezelfde Peters kopte over en Youssef El Jebli wist geen ploeggenoot te bereiken toen hij het strafschopgebied instormde.

Willem II werd gevaarlijk via Robbie Haemhouts en Falkenburg en vlak voor rust zette die tandem de bezoekers op 0-1. Haemhouts zette voor, Falkenburg nam de bal ineens uit de lucht en verschalkte keeper Hidde Jurjus. Voor de Superboeren een slecht moment om op achterstand te komen, vlak voor rust, maar het zou nog erger worden. Jurjus ging afgrijselijk in de fout bij de 0-2 van Falkenburg.

Coach Vreman van De Graafschap zal zijn mannen aangespoord hebben om er in de tweede helft een schepje bovenop te doen en het sorteerde bijna direct effect. Een voorzet van Peters werd door iedereen gemist. Tekenend voor de onmacht van de thuisclub was een vrije trap van Smeets, na goed een uur spelen. De middenvelder mikte vermoedelijk op een bovenhoek, maar hij schoot de bal bijna het stadion uit. Opmerkelijk genoeg leek De Graafschap er pas in te geloven toen het met tien man stond.

Scheidsrechter Ed Janssen gaf de te vroeg uitlopende Alexander Bannink zijn tweede gele kaart en daarmee was de arbiter de gebeten hond bij de fans van De Graafschap. Toen Janssen vervolgens een strafschop gaf aan de thuisclub, namen de supporters van Willem II de liedjes over Janssen moeiteloos over. Peters benutte de strafschop (1-2), waardoor de promovendus bloed rook. Peters miste een kopkans, invaller Vincent Vermeij zag een schot gekraakt worden en Smeets kreeg geen penalty toen hij werd vastgehouden. In de negentigste minuut ontplofte De Vijverberg alsnog: Vermeij was de gevierde man.