Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken

Laatste update:

Portugal kan worden gezien als een van de grotere kanshebbers om komende zomer het EK te winnen, mits alle sterspelers aanwezig zijn. Het begint daarbij in een poule met Tsjechië, Turkije en Georgië. De laatste twee grote eindtoernooien voor het Zuid-Europese land verliepen matig. Op het vorige EK, in 2021, werd Portugal al in de achtste finales uitgeschakeld door België. Anderhalf jaar later, tijdens het WK 2022, was Marokko verrassend te sterk in de kwartfinales. Juist daarom zal Portugal extra gemotiveerd zijn om het dit jaar beter te doen.

De verrassende uitschakeling op het afgelopen WK leidde tot het vertrek van bondscoach Fernando Santos. Hij werd vervangen door Roberto Martínez. De voormalig bondscoach van België was niet overdreven populair bij zijn aanstelling, maar heeft het tot dusver uitstekend gedaan: elf van de twaalf interlands onder zijn leiding werden gewonnen. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat Portugal geen enkele keer tegen een Europese grootmacht speelde.

Martínez beschikt over een groep vol talenten, al zit er ook de nodige ervaring bij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Cristiano Ronaldo, die deze zomer waarschijnlijk zijn allerlaatste eindtoernooi ooit met Portugal gaat spelen. Met welke spelers gaat Martínez proberen om, net als in 2016, de Europese beker te veroveren? Voetbalzone blikt vooruit.

Keepers


Martínez heeft de keuze uit een aantal prima keepers. Diogo Costa, de 24-jarige doelman van FC Porto, wordt gezien als de nummer één onder de Portugese lat. Mocht hij onverhoopt niet beschikbaar zijn, dan staan er met Rui Patrício en José Sá twee prima alternatieven klaar.

De verwachting is dat die drie doelmannen mee zullen gaan naar Duitsland. Mocht één van hen wegvallen, dan lijken er drie gegadigden te zijn die alsnog in het vliegtuig mogen stappen: Anthony Lopes, Rui Silva of Samuel Soares. De eerste twee zaten echter al een paar jaar niet meer bij de selectie. En Soares, die in maart tegen Zweden (5-2 zege) voor het eerst op de bank zat, moet het bij zijn club Benfica doen met een reserverol.

Opties: Diogo Costa (FC Porto), Anthony Lopes (Olympique Lyon), Rui Patrício (AS Roma), José Sá (Wolverhampton Wanderers), Rui Silva (Real Betis), Samuel Soares (Benfica).

Diogo Costa, de onbetwiste nummer één onder de lat van Portugal.

Verdedigers


Ook in de verdediging heeft de bondscoach van Portugal flink wat opties. Rúben Dias en João Cancelo mogen in ieder geval op een basisplaats rekenen in de achterste linie. Manchester United-verdediger Diogo Dalot, van nature rechtsback, zou ondertussen ook als linksback uit de voeten kunnen.

Onduidelijk is vooral nog wie het hart van de verdediging gaat vormen met Dias. Martínez heeft daar het afgelopen jaar een aantal verschillende spelers uitgetest, waaronder de talentvolle Gonçalo Inácio en António Silva. Toch hebben zij te maken met flinke concurrentie, waaronder Tote Gomes en de inmiddels 41-jarige Pepe. Diogo Leite maakt ondertussen ook nog kans om geselecteerd te worden: de verdediger van FC Union Berlin zat in maart voor het eerst sinds een jaar weer bij de Portugese selectie, maar kwam toen niet in actie.

Op de vleugels zijn, naast Cancelo en Dalot, ook Raphaël Guerreiro en Nuno Mendes twee spelers die normaal gesproken geselecteerd worden. Toch is het de vraag of zij het ook tot een basisplaats weten te schoppen. João Mário, rechtsback van FC Porto, zal alles op alles moeten zetten om ook geselecteerd te worden.

Opties: João Cancelo (FC Barcelona), Diogo Dalot (Manchester United), Rúben Dias (Manchester City), Tote Gomes (Wolverhampton Wanderers), Raphaël Guerreiro (Bayern München), Gonçalo Inácio (Sporting Portugal), Diogo Leite (FC Union Berlin), João Mário (FC Porto), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Pepe (FC Porto), Nélson Semedo (Wolverhampton Wanderers), António Silva (Benfica).

Rúben Dias, hier in duel met de IJslandse Andri Gudjohnsen, is wel zeker van een basisplaats komende zomer.

Middenvelders


Bruno Fernandes kan onder Martínez tot dusver rekenen op een basisplaats, en het is eigenlijk wel zeker dat dat komende zomer ook zo zal zijn. Over de andere spelers op het middenveld is iets meer onduidelijkheid. De keuzes van Rúben Neves en Otávio om vorig jaar zomer naar Saudi-Arabië te verkassen heeft vooralsnog geen invloed gehad op hun interlandcarrière; al lijkt een basisplaats komende zomer niet zo waarschijnlijk voor het tweetal.

Ondertussen zijn ook voormalig Roda JC Kerkrade-speler Danilo Pereira en João Palhinha zo goed als zeker van een plekje in de EK-selectie van Portugal. Datzelfde geldt voor spelers als Vitinha, Matheus Nunes en Benfica-talent João Neves. Renato Sanches beleeft mede door blessureleed juist een zeer moeizaam seizoen bij AS Roma, en dus is de kans zeer klein dat hij komende zomer mee zal gaan naar Duitsland.

Opties: Bruno Fernandes (Manchester United), João Neves (Benfica), Rúben Neves (Al-Hilal), Matheus Nunes (Manchester City), Otávio (Al-Nassr), João Palhinha (Fulham), Danilo Pereira (Paris Saint-Germain), Renato Sanches (AS Roma), Vitinha (Paris Saint-Germain).

Bruno Fernandes viert zijn doelpunt tegen Zweden (eindstand: 5-2).

Aanvallers


Toen Martínez bondscoach van Portugal werd, was de grote vraag wat hij met Ronaldo zou doen. De Spanjaard besloot om de superster 'gewoon' op te stellen, en Ronaldo heeft dat vertrouwen terugbetaald: in de tien interlands die hij speelde onder Martínez, scoorde hij ook tien keer.

Bernardo Silva is een andere speler die van grote waarde is voor de Portugese aanval, terwijl ook João Félix en Rafael Leão regelmatig belangrijk zijn. Diogo Jota miste de laatste interlands door een blessure, maar is inmiddels hersteld en lijkt ook mee te kunnen naar Duitsland. In de spits zal Gonçalo Ramos de concurrentiestrijd aangaan met Ronaldo.

Daarnaast is er nog een aantal aanvallers uit de Portugese competitie die zich in de kijker hopen te spelen bij Martínez. Voorbeelden zijn voormalig Ajacied Francisco Conceição, die in maart zijn interlanddebuut maakte, ex-PSV'er Bruma en Sporting Braga-aanvoerder Ricardo Horta.

Opties: Bruma (Sporting Braga), Francisco Conceição (FC Porto), João Félix (FC Barcelona), Ricardo Horta (Sporting Braga), Diogo Jota (Liverpool), Rafael Leão (AC Milan), Dany Mota (AC Monza), Pedro Neto (Wolverhampton Wanderers), Gonçalo Ramos (Paris Saint-Germain), Cristiano Ronaldo (Al-Nassr), Bernardo Silva (Manchester City), Jota Silva (Vitória Guimarães).

Wordt het EK 2024 het laatste eindtoernooi voor Cristiano Ronaldo als speler van Portugal?

Vermoedelijke opstelling


Diogo Costa is dus zo goed als zeker van een plek onder de lat in Duitsland. In de defensie is het de vraag wie er plaatsneemt naast 'zekerheidjes' Dias, Dalot en Cancelo. Het is goed mogelijk dat de ervaring van Pepe uiteindelijk de doorslag zal geven voor Martínez.

Palhinha lijkt de verdedigende middenvelder te worden in het Portugese elftal komende zomer, met naast hem in ieder geval Bruno Fernandes. De derde middenvelder wordt waarschijnlijk Matheus Nunes, Otávio of Vitinha. Voorin zijn ook Bernardo Silva en Ronaldo wel zeker van een basisplaats. Het is daar alleen nog de vraag wie de linksbuiten zal zijn: Félix, Leão of Jota.

Vermoedelijke EK-opstelling Portugal: Diogo Costa; Dalot, Pepe, Dias, Cancelo; Vitinha, Palhinha, Fernandes; Bernardo Silva, Ronaldo, Leão.

Belangrijke afwezigen


Pedro Gonçalves is al een paar seizoenen een van de smaakmakers van de Portugese competitie, maar de middenvelder annex aanvaller van Sporting Portugal lijkt niet op een oproep voor komende zomer te kunnen rekenen. Gonçalves zat al drie jaar niet bij de Portugese selectie. "De pech van Gonçalves is dat de concurrentie op zijn positie heel groot is", zei Martínez eind vorig jaar in een interview met O Jogo.

Arsenal-middenvelder Fábio Vieira lijkt het EK sowieso te kunnen vergeten, vanwege een gebrek aan speeltijd bij zijn club. Ook 32-voudig international Gonçalo Guedes en 53-voudig international André Silva lijken naast een plek in de EK-selectie te grijpen, vanwege hun matige seizoen in clubverband. Tot slot hebben João Mário en Rafa Silva hun interlandcarrière inmiddels beëindigd.

Afwezig: Pedro Gonçalves (Sporting Portugal), Gonçalo Guedes (Villarreal), João Mário (Benfica), André Silva (Real Sociedad), Rafa Silva (Benfica), Fábio Vieira (Arsenal).

Meer nieuws

Kökçü van de hemel in de hel doordat Benfica zege weggeeft in minuut 93
10
Youth League-winnaar klaar voor het eerste van AZ: 'Er liggen kansen'
9
Feyenoord wordt op 'logische' vervanger Slot gewezen: 'Maar hoop dat hij blijft'
1
Summerville weet welke club Premier League-droom Leeds kan verstoren
5
Roda eindigt seizoen met kansloze vernedering op eigen veld tegen NAC Breda
65
Ruilt Geertruida Feyenoord in voor Duitsland? Bedrag van 25 miljoen zingt rond
24

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties