Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De KNVB moet FC Twente niet straffen, maar juist helpen

Laatste update:

Er rolde bij FC Twente afgelopen week weer eens een lijk uit de kast. Tot verbijstering van de leiding, met uitzondering dan van Aldo van der Laan. De vriend in het kwaad van Munsterman snapte dat ook zijn positie nu eindelijk onhoudbaar was en trok zich onmiddellijk terug. De directie was redelijk op de goede weg en was ook druk doende de financiële rotzooi een beetje op te ruimen. Confuus en verslagen verwerkte Gerald van den Belt de zoveelste tegenslag in de boezem van de vijftigjarige club.

Met dank aan het wanbeleid van het duo Munsterman - Van der Laan kampt FC Twente met een totale schuld van 85 miljoen euro. Midden in de toch al lastige conversatie met de vele schuldeisers lekte uit dat de sowieso al dubieuze contracten met de Doyen Sports Group niet deugden. Prompt dreigde de KNVB met harde maatregelen.

Inmiddels heeft een onafhankelijke commissie een onderzoek opgestart naar de waarheid achter het wurgcontract met Doyen. Voor FC Twente valt te hopen dat het uitgelekte nieuws niet klopt en dat Munsterman niet weer een van zijn misleidende acties onder het tapijt heeft kunnen wegmoffelen. De onthullingen kunnen vals zijn, al lijkt de kans daarop niet bijster groot.

In deze donkere dagen verdient FC Twente eigenlijk geen straf. De op 1 juli 1965 opgerichte club, uit een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, heeft het al zo moeilijk om het door Munsterman gefokte monster te vellen. Zelfs degradatie gloort, wat al in 1983 een keer eerder is gebeurd. Zowel de gemeente als de regio kan de kampioen van 2010 in dit gebied onmogelijk missen en zal haar steun ook zeker niet intrekken. Integendeel zelfs, zo vuurde de lokale overheid inmiddels al als signaal af.

Achter de schermen probeert FC Twente immers in een hoog tempo een definitieve regeling te treffen met de serie schuldeisers. Voor alles met de gemeente, die zich garant wil stellen voor liefst 32 miljoen en waardoor de club de schuld van 17 miljoen in één keer zou kunnen aflossen. Het afstoten van het stadion scheelt ook al meteen zo'n vier miljoen op jaarbasis. Maar ook Munsterman en Van der Laan behoren tot de stoet aan crediteuren. Eerstgenoemde toch nog voor 1,6 miljoen, de ander zelfs voor tien miljoen. Beiden zijn in feite verplicht deze bedragen alsnog kwijt te schelden, als openbare boetedoening voor al hun dwaze en bedenkelijke blufpoker.

Nog beter zou zijn om de luchtfietser en zijn kompaan op de bagagedrager financieel aansprakelijk te stellen voor de aangerichte schade. Tijdens zijn bewind van ruim elf jaar redde Munsterman in eerste instantie FC Twente van een faillissement en haalde vervolgens de landstitel binnen. Maar het succes was niet echt en dreef op lucht. De noodzakelijke controle bleef achterwege en nu moet de jubilaris vrezen voor het ergste.

Weer puntenaftrek en/of een geldboete helpen FC Twente niet vooruit. De KNVB zou eens uit de ivoren toren moeten afdalen en zich moeten bekommeren om de juiste, structurele oplossingen voor de misère in Enschede. Het betaalde voetbal heeft het in het algemeen al niet erg breed en het wegvallen van de voormalige topper uit het oosten accentueert slechts de stille armoede in het betaalde voetbal.

Karel Aalbers bij Vitesse en Dirk Scheringa bij AZ gingen onder meer Munsterman en Van der Laan voor in hun riskante bouwzucht als ambitieuze aannemer van luchtkastelen. Waar zijn de voorzitters uit de goede oude tijd gebleven? Types als Jaap van Praag, zijn zoon Michael, Harry van Raay, enz., maar ook Cor Hilbrink en Jan Masman. De laatste twee regeerden FC Twente in de jaren zestig en zeventig, met gerenommeerde trainers als Kees Rijvers en Spits Kohn, en tal van vedetten als Epi Drost, Theo Pahlplatz, Eddy Achterberg, Dick van Dijk, Piet Schrijvers, etc. Het verleden biedt geen garantie voor het heden, maar pleit wel voor clementie met het zo bedrogen FC Twente.

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

De KNVB moet FC Twente niet straffen, maar helpen

Meer nieuws

Van der Meijde: 'Wat een fantastische speler! Die moet Ajax meteen halen'
4
Kieft openbaart kwetsend bericht dat hij van Marco van Basten kreeg
6
'Antony beledigt Ten Hag in groepschat van Man United met drie woorden'
53
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
38
Manchester United wordt vernederd en gaat keihard onderuit bij Palace
80
Almere City FC baart opzien met post op X: 'CHERYYYYYYYYYYY!'
9

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties