Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

De ondergang van het Nederlandse voetbal: deel 2

Laatste update:

Elk land heeft een structuur opgezet voor de voetbalcompetitie, en daarbij horen ook tweede divisies. In Spanje hebben ze de Segunda División, in Engeland de Championship, in Duitsland de 2. Bundesliga, in Frankrijk de Ligue 2, in België de Tweede Klasse en ga zo maar door. In Nederland hebben we ook een tweede divisie, de Jupiler League. Tweede divisies zijn belangrijk voor het nationale voetbal. Door tweede divisies is er een goede doorstroming naar de hoogste competitie, voor zowel clubs als talenten. Een tweede divisie zorgt er in mijn ogen voor dat de mindere clubs die nu nog niet klaar zijn voor de Eredivisie, nog even kunnen rijpen op een niveau lager en dat jonge spelers worden klaargestoomd voor het hoogste niveau. Bij het tweede niveau passen ook prachtige cultclubs die veel kijkers trekken en die talenten de kans geven en daarmee het algemene niveau in de hoogste competitie verhogen.

In onze tweede divisie is er echter wat goed mis. De kijkcijfers zijn dramatisch, de stadions trekken weinig mensen, het niveau is schrikbarend slecht en clubs verdwijnen. Dit kan je deels wijten aan de crisis. Door de crisis kunnen mensen minder uitgeven en zullen ze sneller overwegen om niet naar een voetbalwedstrijd te gaan. Het kabinet bezuinigt daarnaast ook op sporten en dat voelt de KNVB die strengere eisen stelt en daarmee clubs in de problemen brengt. Maar je kan het daar niet alleen op afschuiven en dan blijft het opzienbarend hoe slecht onze tweede competitie eigenlijk is. Kijk maar naar wat resultaten van tweede divisionisten, ADO'20- FC Eindhoven 6-1, Scheveningen- FC Oss 2-1, Hollandia- Fortuna Sittard 1-0 en zo kan ik nog veel meer wedstrijden noemen. Het is eerder een regel dan een uitzondering, dat een amateurclub wint van een club uit de Jupiler League. Het geeft aan dat misschien niet de beste clubs in de Jupiler League spelen. Het moet anders.

Een tweede niveau moet bestaan uit de beste clubs na de achttien uit de Eredivisie. Daarvoor zijn diverse ingrediënten nodig. Ten eerste moeten voor een hoger niveau meerdere clubs promoveren naar de Eredivisie en meer clubs degraderen uit de Eredivisie. In de andere competities degraderen er twee of soms zelfs drie clubs rechtstreeks. Zo hard wil ik nog niet zijn, maar twee clubs die direct degraderen vind ik genoeg. De nummer zestien uit de Eredivisie speelt een promotie/degradatieduel. Ook in de Jupiler League moet er iets veranderen. Het lijkt mij het beste dat de Topklasse zondag en de Topklasse zaterdag worden samengevoegd. De huidige regeling is niet modern. Uit de enige Topklasse promoveert één club direct. Maar we gaan verder, ook uit de beloftencompetitie kan een club promoveren. De winnaar van de beloftencompetitie promoveert rechtstreeks naar de Jupiler League, waarna de nummer twee van de Topklasse en de nummer twee van de beloftencompetitie strijden om één ticket voor een promotie/degradatieduel tegen de nummer veertien van de Jupiler League. Er komen zo drie niveaus in het Nederlandse voetbal, de Topklasse is een echte competitie, maar er mogen semiprofs in spelen .

Ook ben ik voorstander van play-offs in de Jupiler League. Op dit moment spelen de clubs een oninteressante competitie. Door clubs van hetzelfde niveau tegenover elkaar te zetten worden duels spannender en spelers completer, doordat ze tegen sterkere tegenstanders spelen. Ook zorgen de play-offs voor leuke, spannende duels, met veel kijkers. Om voor een leuk play-offs systeem te zorgen, heb ik al een idee bedacht. Eerst spelen de huidige zestien clubs in de Jupiler League tegen elkaar. In deze vijftien speelrondes mogen de acht clubs met de laagste inkomens vaker thuis spelen dan de clubs met de hogere begrotingen, maar dat terzijde. Na vijftien speelrondes komen er twee groepen van acht clubs die uit en thuis tegen elkaar spelen en dus veertien wedstrijden spelen. In de eerste play-offs van de topacht promoveert de koploper direct en spelen de nummer twee en de nummer drie in een tweeluik om het tweede ticket. Het worden spannende wedstrijden wat veel toeschouwers trekt en de winnaar van het tweeluik promoveert . De nummer drie neemt het daarna op tegen de nummer zes en de nummer vier tegen de nummer vijf en na twee tweeluiken is de winnaar bekend, die mag spelen om promotie tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Eredivisiewaardige clubs die een minder seizoen hadden en daardoor in de subtop van de Jupiler League zijn beland kunnen door deze regelingen toch promoveren. Door deze opzet zullen alleen de beste clubs promoveren, wat het Eredivisieniveau hoger maakt.

In de tweede play-offs van de laatste acht clubs gaat het er ook zo aan toe als in de eerste play-offs. Na veertien speelrondes worden de acht clubs verdeeld in twee groepen van vier clubs. De bovenste vier zijn veilig, de onderste vier strijden in tweeluiken om het ene veilige ticket. De verliezer van de finale van onderen speelt een degradatieduel tegen de nummer twee van de beloftencompetitie of de Topklasse. De andere twee teams die in het eerste tweeluik hebben verloren degraderen direct. De play-offs zorgen voor spanning, sensatie en dat alleen de beste clubs kunnen promoveren, maar ook zorgt het voor ambitie. Clubs kunnen niet langer stil blijven zitten en moeten nu gaan voor de topacht waar ze sowieso veilig zijn. De kijkcijfers gaan ook omhoog waardoor er meer inkomsten komen.

Maar hoe leuk dit allemaal is, toch zullen clubs failliet blijven gaan door de strenge regels. De KNVB moet daarmee stoppen. Zestien contractspelers is veel te veel en daarmee schrik je amateurclubs af, die expres niet willen promoveren. De KNVB moet daar semiprof contracten van maken, anders zal er nooit een club willen promoveren. Ook moeten de eisen voor stadions en velden versoepeld worden. De KNVB staat er bij en kijkt er op dit moment gewoon naar. Wat ook moet veranderen zijn de speeltijden, vrijdagavond is niet aantrekkelijk voor kijkers, die net een zware werkdag achter de rug hebben. Waarom niet één wedstrijd op vrijdagavond, vier wedstrijden op zaterdag (15:00, 17:00 uur) en drie wedstrijden op zondag (12: 30, 14:15 uur). De KNVB moet de Jupiler League aantrekkelijker maken en dat kan door play-offs, meer promovanten en degradanten, beloftenteams, één Topklasse, nieuwe speeltijden en versoepelde regels. De KNVB moet nu ingrijpen, voordat in de Jupiler League nog maar vier clubs rondhuppelen en dat slechte niveau overslaat op het hele Nederlandse voetbal!

Meer nieuws

Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
112
Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
6
'Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte'
2
Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
68
Chris Woerts ziet Ajax 'hele goede keuze maken' op bestuurlijk vlak
11
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
10

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties