Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De religie uit Marseille

Laatste update:

Het is vreemd dat een grote club als Olympique Marseille, L'OM, zo weinig fans heeft in Nederland. Deze blog is niet bedoeld om over te komen als een betweter en jullie voetballiefhebbers te verplichten om fan te worden van L'OM, zeker niet zelfs. Ik wil jullie alleen over mijn passie en geloof vertellen voor Olympique Marseille en het Dranse voetbal in het algemeen. Als clubexpert hoop ik jullie wat warmer te krijgen voor deze prachtige club.

Het is niet voor niks dat er ieder jaar meer dan 500.000 shirts verkocht worden. Voor het komende seizoen werd er een actie gehouden waarbij fans zelf één van de drie tenues mochten ontwerpen en duizenden reacties stroomden binnen. Op Facebook heeft de club meer dan 1.000.000 (!) fans. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Bayern München en veel meer dan de andere topclubs in Frankrijk, zoals Olympique Lyon en Paris Saint-Germain. L'OM heeft fanclubs over de hele wereld van Brussel, New York tot Tokyo. Toen Marseille op 5 mei 2010 de wedstrijd speelde tegen Stade Rennes voor het eerste kampioenschap sinds 1993 (deze werd ongeldig verklaard wegens het welbekende omkoopschandaal) stond heel de stad stil. De overwinning daarna werd gevierd alsof Marseille verlost was van zijn dictator en een waar volksfeest kwam op gang, de huldiging in Le Vieux Port was geweldig. Eindelijk was Olympique Marseille weer daar waar het hoorde: het was de beste club van Frankrijk.

Een andere mooie uiting van de religie in Marseille uit zich in de Notre-Dame de la Garde, de kerk boven op de berg is het symbool van Marseille en hier hangt het ingelijste shirt van Didier Drogba. Voordat hij in 2004 de finale in de Uefa Cup speelde met L'OM bracht hij een bezoek aan deze kerk en gaf hij zijn shirt cadeau. Didier Drogba speelde maar één seizoen voor Marseille maar wordt gezien als een echt clubicoon, iedere zomer zijn er weer geruchten over een terugkeer naar Marseille. In 2008 zijn fans zelfs een actie begonnen waarmee ze geld wilden inzamelen om het huidige maandsalaris (een kleine zeven ton) van Drogba iedere maand aan hem te kunnen betalen. Of hij ooit zal terugkeren is de vraag, maar de hoop is er nog altijd.

Het stadion van Marseille, Le Stade Vélodrome, is de heilige voetbaltempel waar het volk samenkomt om hun religie te uiten. Deze voetbaltempel wordt gedomineerd door de twee grote bogen achter de doelen, beter bekent als 'Le Virage Nord' en 'Le Virage Sud'. Le Virage Sud is eigendom van twee grote supportsgroepen Commando Ultra '84 en South Winners. Le Virage Nord wordt gedomineerd door de Dodgers, Fanatics, Marseille Trop Puissant en de Yankee Nord. Al deze supportsgroepen hebben hun eigen boegbeelden en uiten hun geloof in de vorm van prachtige tifosi en krachtige strijdliederen. Bij mij komt elke keer weer kippenvel omhoog als het geweldige 'Aux Armes' door Le Stade Vélodrome klinkt. Bij dit strijdlied start de gehele Virage Nord waarop vervolgens de gehele Virage Sud reageert, voor de mensen die dit niet kennen zoek het even op Youtube want het is echt magisch. Inmiddels is dit strijdlied gekopieerd door meerdere clubs waaronder Standard de Liège, maar nergens klinkt het zo indrukwekkend als in het Vélodrome. Ik kan iedereen aanraden om voor 2014 nog een bezoek te brengen aan het Vélodrome, want daarna zal de renovatie af zijn en zit er helaas een dak bovenop.

Zal de religie uit Marseille ooit zijn weg naar Nederland vinden?
Het is goed mogelijk dat jullie dit opvatten als emotioneel gelul van een supporter, maar toch snap ik niet waarom er in Nederland haast geen fans zijn van Olympique Marseille. Überhaupt wordt er te weinig aandacht besteed aan het Franse voetbal in de Nederlandse media. Ik denk dat als zowel Sport1 en Voetbalzone meer aandacht besteden aan het Franse voetbal dat er automatisch meer waardering zal ontstaan, immers onbekend maakt onbemind. Ik snap dat het onmogelijk is om zowel het Duitse, Engels, Spaanse, Italiaanse en ook nog eens het Franse voetbal te volgen maar in Nederland krijgt de voetballiefhebber niet de kans om een keuze te maken voor het Franse voetbal. Ik volg het Franse, Engelse en Nederlandse voetbal op de voet maar van de overige competities zie ik alleen de hoogtepunten. Ik hoop dan ook dat er in de toekomst meer aandacht komt voor het Franse voetbal en tot die tijd zal ik jullie proberen warm te krijgen voor L'OM en de Ligue 1. Dit was in ieder geval mijn eerste poging.

Meer nieuws

Kraay jr. reageert op overstap Slot: 'Ik begrijp hier niets van, lachwekkend!'
4
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Slot denkt aan Nederlander als eerste topaankoop bij Liverpool
21
Engeland heeft bar weinig vertrouwen in Slot: 'Hij is een Ten Hag in vermomming'
46
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
15
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
3

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties