Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

'De transfermarkt zou eigenlijk op 1 augustus moeten sluiten'

Laatste update:

Door QASIM HAKIM

Verder zag de club uit de residentie ook Frantisek Kubik en de van Anderlecht gehuurde Russische topscorer Dmitri Bulykin weggaan. Het glas is halfleeg geraakt. Maar het kan in de politieke hoofdstad ook van de positieve kant bekeken worden, omdat het trio Jens Toornstra, Wesley Verhoek en Lex Immers nog altijd het groen-geel verdedigt. Daarnaast heeft Maurice Steijn een jaar kunnen rijpen als rechterhand van Van den Brom en staat hij er nu zelf als hoofdtrainer, met dezelfde ideeën die zijn voorganger had. Zo is het glas weer halfvol.

"Maar het is niet reëel om te zeggen dat we weer Europees voetbal moeten halen", stelt Christian Kum. De verdediger was afgelopen seizoen een stille kracht in de Haagse defensie, naast zijn maatje Derijck. "Als we kampioen van het rechterrijtje worden, hebben we het goed gedaan", vindt hij. Nuchter als hij is, flitsen zijn gedachten toch nog even terug naar de finale van de play-offs tegen FC Groningen, in mei van dit jaar. "Dat was ongelooflijk. We hadden thuis met 5-1 gewonnen en dan verwacht je in Groningen geen hete middag meer." Maar dat werd het wél: letterlijk en figuurlijk. Onder een brandende zon in het noorden van het land stuurde de ploeg van Pieter Huistra Kum & Co van het kastje naar de muur: 5-1. Tijdens de verlenging wisten beide ploegen het net niet te vinden. "Strafschoppen. Tja, dan wordt het een loterij. Maar ik wist dat we jongens in huis hadden die koel konden blijven vanaf elf meter", zegt Kum. "Zelf ben ik daar niet zo'n held in en gelukkig ben ik ook niet aan de beurt gekomen."

En dat, terwijl Kum Duitse roots heeft. Het land, dat tijdens eindtoernooien nog nooit een strafschoppenreeks verloor. "Ik ben geboren in Frankfurt, maar toen ik anderhalf jaar oud was zijn we terug naar Nederland gegaan. Ik heb een Duitse vader en een Nederlandse moeder. Ik ben helemaal 'vernederlandst'. Wel heb ik de dubbele nationaliteit. Tijdens WK's en EK's ben ik voor Nederland, maar hoop ik ook dat Duitsland het goed doet. Ik volg de verrichtingen van Die Mannschaft. Daarnaast houd ik Bayern München en Eintracht Frankfurt in de gaten." Kiezen heeft hij nog nooit hoeven doen. Na een sterk seizoen onder Wiljan Vloet, met promotie naar de Eredivisie in 2008, werd Kum als ADO-speler en enige Jupiler League-klant wel door bondscoach Foppe de Haan opgenomen in de voorselectie van het Jong Oranje, dat zich opmaakte voor de Olympisch Spelen in China.

"Ik moest afhaken door een enkelblessure. In het verleden was ik nogal blessuregevoelig. Dat kwam, doordat ik koste wat kost een bal wilde onderscheppen zonder de tegenstander te raken. Daardoor had mijn opponent er vaak genoeg aan om een blok te zetten, waardoor ik geblesseerd raakte", aldus Kum. Hij werd als tiener gescout door Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, NAC en ADO Den Haag. "Ik was in de jeugd van DSO (Zoetermeer) een spits, die aan de lopende band scoorde. Na interesse van veel profclubs koos ik ervoor naar Feyenoord te gaan. Daar werd ik door Patrick van Leeuwen (tegenwoordig hoofd opleidingen van Shakhtar Donetsk) omgeturnd tot verdediger. Ik was echter tweede keus op mijn positie en kwam nauwelijks aan spelen toe. Toen ben ik teruggegaan naar de amateurs."

Een seizoen later pikte ADO Den Haag hem op en maakte hij in het seizoen 2005/06 zijn debuut in de hoofdmacht, onder het bewind van Frans Adelaar. Kum is inmiddels niet meer weg te denken uit de Haagse basis, als een door de wol geverfde verdediger. "Inmiddels focus ik me op bal én tegenstander. Daardoor raak ik niet meer geblesseerd. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje, maar de kansen op een nieuwe kwetsuur zijn door mijn veranderde manier van verdedigen stukken kleiner geworden." Kum legde met name afgelopen seizoen menig Eredivisie-spits aan de ketting. Wel moest hij wennen aan de aanvallers elders op het Europese continent. "Ze hoefden zich maar te laten vallen en ze kregen een penalty, terwijl ik gewoon een schouderduw gaf." In de eerste voorronde van de play-offs werd dat de Hagenaren nog niet fataal. FK Taurus uit Litouwen werd twee keer verslagen, met 3-2 en 2-0. Het avontuur strandde echter al snel, op Cyprus. In hoofdstad Nicosia werd met 3-0 verloren van Omonia, onder andere door een cadeautje van de scheidsrechter die opnieuw naar de strafschopstip wees na een schouderduw van Kum. In Den Haag werd nog wel gewonnen, maar de 1-0 was niet voldoende. "Ondanks de vroege uitschakeling was Europees voetbal spelen een geweldig hoogtepunt. Ik begin nu aan mijn zevende seizoen bij ADO en normaal vechten we altijd tegen degradatie of de nacompetitie. Jammer dat we uitgeschakeld zijn, maar we zijn een ervaring rijker. De met 3-0 verloren wedstrijd tegen Omonia Nicosia ontstond door persoonlijke fouten. We waren niet veel slechter. Europees spelen is wel zwaar door het vele reizen. En dan hadden we er op dat moment niet eens competitieduels bij."

Tot en met 31 augustus wacht voetbalminnend Den Haag met spanning af, wat er nog op de transfermarkt gaat gebeuren. "Je kunt nog geen doel stellen", vindt Kum. "De transfermarkt zou eigenlijk op 1 augustus moeten sluiten. Ik ben ontzettend blij dat Wesley Verhoek niet naar Nottingham Forest is gegaan. Ik speel al vanaf de jeugd samen met Wesley en gun hem zeker een mooie transfer, maar hij is zo belangrijk voor ons. Het is wel jammer dat Bulykin weg is, omdat hij en Wesley een geweldige klik hadden. Wes zette de bal voor en Dmitri knikte 'm erin." Er wordt nog altijd getrokken aan de nodige Haagse voetballers. Maar één ding is vrijwel zeker. "Ik blijf bij ADO", zegt Kum.

Christian Kum is één van de belangrijkste spelers bij ADO Den Haag

Meer nieuws

Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
13
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
3
Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
2
Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen
7
Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
14
Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
33

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties