Debutant redt met treffer in blessuretijd zege voor Tottenham

West Ham United - Tottenham Hotspur 0-1
Michel Vorm zat niet bij de wedstrijdselectie van Tottenham, dat dankzij een andere nieuwkomer een uitstekende start van de competitie kende. Pochettino zag zijn ploeg al veelbelovend beginnen, maar de eerste echte kansen waren voor West Ham, via bijvoorbeeld Ricardo Vaz Te en Cheikhou Kouyaté. Na een klein halfuur spelen kreeg de thuisploeg dé kans om op voorsprong te komen, toen Kevin Nolan uit de draai op de arm van Kyle Naughton schoot en West Ham een strafschop kreeg. Naughton kreeg bovendien een rode kaart, wat zwaar bestraft was. Mark Noble ging achter de bal staan, maar schoof de bal naast, waardoor de score in evenwicht bleef. Tottenham moest echter wel ruim een uur met een man minder verder en wist dus dat het de borst kon natmaken.

Meer: Tottenham Hotspur bewijst status als favoriete tegenstander voor Chelsea

In de tweede helft werd de derby echter niet veel beter en een kwartier na de thee werd het weer tien tegen tien, omdat James Collins zijn tweede gele kaart pakte. Bij de vrije trap die volgde rende een supporter het veld over en hij schoot de bal die klaar lag voor Christian Eriksen over de muur heen, maar in de handen van Adrián. Pijnlijk was wel dat de inzet van de fan een stuk beter was dan die van Eriksen, die hoog over schoot. Stewart Downing kreeg nog een grote kans voor West Ham, maar miste, waarna de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel leek te eindigen. In blessuretijd bezorgde Dier Tottenham echter toch nog de drie punten: hij werd vrijgespeeld voor Adrián, omspeelde de doelman en schoof de bal in het lege doel binnen. Vorig seizoen scoorde Dier overigens geen enkele keer voor Sporting.

Leicester City - Everton 2-2
Aiden McGeady maakte zaterdag na twintig minuten spelen zijn eerste doelpunt in dienst van Everton en de treffer was er een van grote schoonheid. Een schot van Sylvain Distin werd gekeerd door Kasper Schmeichel, waarna de bal in de voeten van McGeady kwam. Hij had Schmeichel voor zich staan en zag bovendien vier man op de doellijn staan, maar toch vond McGeady de ruimte voor een doeltreffend schot. Lang bleef de voorsprong van Everton echter niet hangen, want kort na de openingstreffer José Ulloa er 1-1 van. Hij profiteerde van slecht verdedigingswerk van Everton bij een hoekschop: Distin schoot de bal tegen Ulloa aan, waarna de Argentijn het leder controleerde en achter de kansloze Tim Howard ramde.

Leicester en Everton leken in evenwicht te gaan rusten, maar kort voor de thee kwamen de bezoekers toch nog voor de tweede keer op voorsprong. Nu was Steven Naismith de doelpuntenmaker: een lage voorzet van Leighton Baines werd door Steven Pienaar verlengd, waarna Naismith de bal via de onderkant van de lat binnen ramde. Leicester moest in de tweede helft dus weer in de achtervolging en Ulloa kreeg een goede mogelijkheid op zijn tweede treffer van de middag, maar nu kopte de Argentijn de bal net naast. Ook Jeffrey Schlupp hielp nog een grote kans om zeep, maar Chris Wood maakte er vier minuten voor tijd alsnog 2-2 van.

Stoke City - Aston Villa 0-1
Ruim een maand geleden stond Vlaar nog op het WK in de halve finale tegenover Argentinië, maar dat bleek voor Paul Lambert geen reden om zijn aanvoerder buiten de ploeg te laten voor het eerste competitieduel. Ron Beton deed de volle negentig minuten bij the Villans, die een uitstekende ouverture kenden. Tegen het Stoke City van de basisklanten Bojan Krkic en Erik Pieters won de club uit Birmingham met minimaal verschil. Vijf minuten na rust tekende Andreas Weimann met een diagonaal schot voor de 0-1 en die stand bleef tot het laatste fluitsignaal staan. De doelpuntenmaker werd in de slotfase vervangen door Leandro Bacuna, die daarmee ook zijn eerste minuten van het nieuwe voetbaljaar achter de rug heeft.

Queens Park Rangers - Hull City 0-1
Queens Park Rangers wordt in verband gebracht met Kolbeinn Sigthórsson en wellicht besluit Harry Redknapp na de 0-1 nederlaag tegen Hull City wel om definitief werk te maken van de komst van de Ajacied. James Chester werd de matchwinner op Loftus Road: de verdediger uit Wales troefde zeven minuten na rust bij een kopduel na een hoekschop Rio Ferdinand af en knikte het enige doelpunt van de wedstrijd binnen. Chester was dus de held, maar leek zeven minuten voor tijd ook de schlemiel te worden, toen hij hands maakte in zijn eigen strafschopgebied en daarmee een penalty veroorzaakte. Charlie Austin ging achter de bal staan en leek geconcentreerd, maar zijn inzet werd gekeerd door Alan McGregor, waardoor Hull de drie punten pakte.

West Bromwich Albion - Sunderland 2-2
Het seizoen begon desastreus voor West Bromwich Albion. Met een weergaloze knal tekende Lee Cattermole namelijk al in de vijfde minuut voor de verrassende 0-1, maar the Baggies toonden vervolgens aan over een flinke portie veerkracht te beschikken. Na een dubieuze strafschop schoot Saido Berahino op slag van rust de gelijkmaker achter doelman Vito Mannone en na rust maakte de jonge aanvaller zijn supermiddag helemaal compleet. Craig Gardner, die deze zomer overstapte van Sunderland naar Westbrom, leverde een perfecte voorzet af bij de tweede paal, die door Berahino binnen werd getikt. Het leek genoeg voor de zege, maar Sebastian Larsson bepaalde anders. Na goed voorwerk van Patrick van Aanholt zorgde de Zweed alsnog voor de late gelijkmaker.