Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

'Dit kan alleen gebeuren in Denemarken en een aantal Afrikaanse landen'

Laatste update:

Door Chris Meijer

Er was dinsdagmiddag lichtelijke verbazing op de persconferentie van de Slowaken, voorafgaand aan de oefeninterland tegen Denemarken. "Het is hun probleem en ze moeten het oplossen. Maar ik vraag me af: waarom zou je hier naartoe reizen met zo'n team? Krijgen ze nu niet alsnog problemen met de UEFA? In sportief opzicht levert deze wedstrijd ons helemaal niets op, maar we moeten hen respecteren en dit duel spelen. Als we dit eerder hadden geweten, hadden we de tijd beter kunnen gebruiken. We hadden ons op een betere manier kunnen voorbereiden op onze volgende wedstrijd", tekende BT tijdens het persmoment op uit de mond van de Slowaakse bondscoach Ján Kozák. Langzaam maar zeker drong in Slowakije het besef door dat niet spelers als Christian Eriksen, Simon Kjaer, Yussuf Poulsen, Thomas Delaney, Andreas Christensen en Lasse Schöne op het veld van de City Arena in Trnava zouden verschijnen.

Het team van Denemarken voorafgaand aan de laatste wedstrijd op het WK, tegen Kroatië.

"Het is raar nieuws. Voor deze jongens zal het een mooie ervaring zijn om tegen spelers als Marek Hamsik en Stanislav Lobotka te spelen. Maar wat kunnen wij doen? We kunnen niet het besluit van de Deense spelers veranderen. We moeten het accepteren en ons voorbereiden op deze wedstrijd", voegde Martin Skrtel toe. In plaats van de bekende spelers brachten de Denen namen in het veld waar zelfs de meest doorgewinterde voetbalvolgers waarschijnlijk nog nooit van gehoord hadden. Bondscoach Age Hareide was een week met vakantie gestuurd en tijdelijk vervangen door John Jensen, oud-middenvelder van onder meer Bröndby IF, Hamburger SV en Arsenal. De 53-jarige Deen liet op de website van de Deense voetbalbond (DBU) weten dat hij geen andere keuze had dan in te springen.

"Zoals we er nu voor staan, zie ik alleen maar verliezers in dit conflict. De grootste verliezer is het Deense voetbal. Het belangrijkste is dat deze wedstrijden gespeeld worden. Met mijn jawoord om dit te doen, kies ik geen partij. Ik hoop dat er zo snel mogelijk een oplossing kan worden gevonden. Het nationale team heeft enorm veel betekend voor mijn carrière en mijn leven", zei Jensen, die alleen zelfstandig aan het roer stond bij Randers. De oud-international wist voordat hij in het vliegtuig stapte nog niet niet met welke selectie hij in Slowakije zou gaan werken, zo vertelde hij aan Ekstra Bladet. Kim Hallberg, directeur van de DBU, benadrukte dat het van levensbelang is dat Denemarken de interlands tegen Slowakije en Wales (zondag de tegenstander in de eerste wedstrijd in de Nations League) zou afwerken. "We moeten deze wedstrijden spelen om een megaboete en eventuele uitsluiting voor langere tijd te voorkomen. Ik ben John namens het Deense voetbal en de DBU heel dankbaar dat hij de taak op zich heeft genomen om tijdens deze wedstrijden aan het roer te staan."

Ultiem dieptepunt
De oefeninterland tegen Slowakije kan worden beschouwd als ultiem dieptepunt in een langslepend conflict tussen de DBU en de Deense internationals. Afgelopen maandag sijpelden de eerste berichten door dat de Denen op zoek moesten naar een alternatieve selectie, omdat er na negen maanden onderhandelen nog altijd geen overeenkomst is over de collectieve arbeidsovereenkomst voor de spelers die deel uitmaken van de Deense selectie. Het voornaamste pijnpunt in de moeizame onderhandelingen tussen de DBU en spelersvakbond Spillerne zit in de portretrechten van de internationals. Volgens de officiële lezing van de Deense bond wil men met de portretrechten van de spelers meer geld genereren voor sociale projecten en jeugdvoetbal. Daardoor mogen de Deense internationals geen persoonlijke sponsorcontracten meer afsluiten, waarin ze worden afgebeeld met het tricot van Denemarken.

Simon Kjaer in een reclame van Nordic Bet.

De werkelijkheid ligt iets anders. De DBU heeft recent miljoenendeals gesloten met verschillende sponsors, onder wie bierfabrikant Carslberg, gokbedrijf Oddset en kledingfabrikant Hummel. Men vreest dat de grote sponsors zullen weglopen als de internationals in shirts van Denemarken zullen opduiken in reclames van andere bedrijven. Zo verscheen Kjaer bijvoorbeeld voorafgaand aan het WK in een reclame van Nordic Bet, waar concurrent Oddset waarschijnlijk niet zo blij mee zal zijn geweest. Het was een reden voor de DBU om in de onderhandelingen op te nemen dat de spelers geen persoonlijke sponsorcontracten meer mogen afsluiten. De internationals zien niets in deze eis, waardoor de onderhandelingen muurvast zitten. Voor de wedstrijden tegen Slowakije en Wales hadden de internationals aangeboden om nog één interlandperiode met de oude collectieve arbeidsovereenkomst te spelen. De DBU legde dit aanbod naast zich neer en spreekt daardoor van een 'staking'.

Irritatie
"Ze hebben ons iets aangeboden dat we niet kunnen en niet willen accepteren. Daarom moeten we het zien als een staking voor de komende twee duels", zei woordvoerder Jakob Høyer namens de DBU tegenover verschillende Deense media. De houding van de bond zorgt voor de nodige irritaties bij de internationals. "Het zijn de spelers die ieder jaar miljoenen binnenhalen voor de DBU. Zij zeggen nu dat wij aan solidariteit moeten denken, alsof deze situatie ons niks kan schelen. Het is vreemd dat de bond compleet vergeet dat ze kunnen investeren in de jeugd dankzij de resultaten van de nationale ploeg. Ze hoeven ons niet te bedanken, omdat we trots zijn het Deense voetbal te kunnen helpen. Maar het is wel iets anders ons af te schilderen als de slechteriken", zegt Eriksen in gesprek met Ekstra Bladet. De middenvelder van Tottenham Hotspur krijgt bijval van Kjaer.

"We hebben het gevoel dat de bond ons boos wil maken. Het lijkt nu alsof wij niet voor het nationale team willen spelen. Maar het is juist andersom. Het is duidelijk dat de DBU niet snel een oplossing wil vinden en daar ondervinden we momenteel de consequenties van. Het is de DBU die het probleem en de risico's creëert", stelde Kjaer. Doordat er in oktober 2017 een soortgelijk conflict heeft gespeeld bij de vrouwenploeg, ligt Denemarken onder een vergrootglas bij de UEFA. De speelsters staakten destijds om een betere vergoeding af te dwingen, waardoor er een streep door de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden ging. Naast een reglementaire 3-0 nederlaag kreeg Denemarken de waarschuwing dat als iets soortgelijks nog een keer zou gebeuren, het uitsluiting voor een eindtoernooi tot gevolg kan hebben. Het is de reden dat de DBU alles op alles heeft gezet om een selectie samen te stellen.


Een gemakkelijke opgave was dat niet, omdat spelersvakbond Spillerne spelers afraadde om zich beschikbaar te stellen voor de Deense ploeg. De DBU stuurde een brief naar de clubs in de drie hoogste divisies met de vraag welke spelers zich beschikbaar wilden stellen voor de interlands tegen Slowakije en Wales. Uiteindelijk heeft men een team bijeen gekregen dat bestaat uit zaalvoetballers en spelers die actief zijn op het derde of vierde niveau van het Deense voetbal. "Er zijn weinig mensen die zich niet zullen realiseren hoe serieus en spijtig deze situatie is. Ik hoop dat mensen thuis weten dat dit niet draait om de spelersvakbond of de DBU, maar om het Deense voetbal. De UEFA gaat ons in ieder geval niet straffen", tekende BT op uit de mond van Hallberg op de avond voorafgaand aan het treffen met Slowakije.

Het is de vraag of het geschil met de topspelers in de komende dagen alsnog opgelost wordt, waar het volgens BT momenteel niet naar uitziet. Als dat niet het geval is, treedt Denemarken in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales met hetzelfde team aan als in Slowakije. Het is dan afwachten hoe de UEFA daar op gaat reageren. Enerzijds heeft Denemarken in ieder geval een team in het veld gebracht en de wedstrijd gespeeld, maar anderzijds is er in zekere zin sprake van competitievervalsing. Jan Gregus, die met Slowakije tegen Denemarken speelde en normaal het shirt van FC Kopenhagen draagt, noemde de situatie in gesprek met Politiken 'typisch Deens'. "Dit kan alleen gebeuren in Denemarken en een aantal Afrikaanse landen."

-
Snap jij de houding van de Deense voetbalbond?

Meer nieuws

Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
14
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
21
Van der Gijp acht slechts één Feyenoorder goed genoeg voor Liverpool
19

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties