Dordrecht tankt vertrouwen voor kraker, Sparta dieper in crisis

FC Dordrecht - Helmond Sport 1-0
Het Dordrecht van Harry van den Ham kende een droomstart: binnen twee minuten werkte Erixon Danso een hoekschop in het doel voor de openingstreffer aan de Krommedijk. Helmond Sport rechtte de rug en werd sterker, maar moest na een rode kaart voor Jeffrey van Nuland met tien man verder. Ondanks de numerieke minderheid gingen de Brabanders in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel niet. Dordrecht boekte zijn derde overwinning op rij en nam revanche op Helmond, want op verplaatsing werd nog met 2-1 verloren.

FC Eindhoven - Sparta Rotterdam 4-0
Sparta won op 3 februari (PSV, 1-2) voor het laatst en stelde de fans vrijdag opnieuw teleur. Binnen het halfuur stond FC Eindhoven, dat de laatste vier wedstrijden nota bene had verloren, met 3-0 voor. Donny de Groot kopte tweemaal raak en Chelsea-huurling Cristián Cuevas pikte na een hakbal van Jasper Waalkens ook zijn goal mee. Een drievoudige wissel in de rust haalde niets uit bij Sparta. De uitfans keerden de ploeg letterlijk de rug toe en verder dan een schot op de lat van Mimoun Mahi kwam het Sparta van Gert Kruys niet meer. Jens van Son maakte er nog 4-0 van.

Fortuna Sittard - Jong PSV 2-1
PSV heeft een dipje, want men heeft nu al drie duels niet meer gewonnen. De Eindhovenaren kwamen nog wel op voorsprong tegen Fortuna Sittard door het zesde seizoensdoelpunt van Alex Schalk, maar Jeffrey Vlug en Ramon Voorn bogen de score binnen 25 minuten om. PSV kreeg in het slot van het eerste bedrijf nog twee goede kansen, maar faalde in de afronding. In het tweede bedrijf werd er niet meer gescoord, al kreeg Vlug namens de geelhemden nog wel een goede mogelijkheid. Fortuna heeft nu nog maar twee punten minder dan de beloften van PSV.

Excelsior - FC Volendam 2-1
De topscorers van de Jupiler League stonden tegenover elkaar: Robert Mühren (23 doelpunten) en Lars Veldwijk (21). De spits van Excelsior was het eerst aan zet: Veldwijk scoorde in de vierde minuut en zette de thuisploeg op 1-0. De wedstrijd wilde overigens maar niet echt loskomen; de partijen leden veel balverlies en speelden slordig. Die andere topspits, Mühren, zorgde tien minuten voor tijd na een uitval voor de 1-1 en een eigen goal van Raoul Esseboom betekende de 2-1. Excelsior verloor in de laatste zeven optredens maar één keer.

Almere City FC - MVV Maastricht 1-0
MVV Maastricht was acht duels ongeslagen gebleven. Almere City FC maakte vrijdag dan ook een einde aan die reeks: Vincent Janssen benutte halverwege de tweede helft een strafschop en bepaalde daarmee voor het oog van welgeteld 763 supporters het klassenverschil. Janssen mocht aanleggen nadat Jason Oost was gevloerd. De voorsprong was terecht, want de thuisploeg was de betere partij en gaf de voorsprong ook na de tweede gele kaart voor middenvelder Ricardo Kip niet meer uit handen. Almere heeft nu 21 punten, terwijl MVV er 45 heeft.