Dramatisch begin voor Van Gaal in de Premier League

De coach moest tegen Swansea landgenoot Robin van Persie missen wegens een blessure en begon met drie debutanten: zomeraankoop Ander Herrera en jongelingen Tyler Blackett en Jesse Lingard. Laatstgenoemde viel echter al na 24 minuten geblesseerd uit en moest zich laten vervangen door Adnan Januzaj. Tot dit moment was er nog niet veel gebeurd op Old Trafford, waar United wel probeerde om een doorbraak te forceren, maar de thuisploeg simpelweg geen openingen wist te vinden. Het gevaarlijkste moment was toen een mislukte voorzet van Phil Jones bijna in de bovenhoek vloog, maar Lukasz Fabianski lette goed op en voorkwam de 1-0.

Even later kon de opvolger van Michel Vorm ook een te zachte kopbal van Wayne Rooney keren en kort hierna kwam Swansea aan de overkant op voorsprong. De rol van Wilfried Bony bij dit openingsdoelpunt was noemenswaardig: na een fraaie aanval over rechts blokkeerde de spits Jones, waardoor deze de schuiver van Ki niet kon voorkomen. De Gea kon ook niet bij de bekeken inzet van de Zuid-Koreaan en dus moest United na een klein halfuur spelen in de achtervolging. De gelijkmaker zat er in het restant van de eerste helft echter niet in: Fabianski moest nog wel een paar ballen pakken, maar werd geen enkele keer serieus op de proef gesteld.

Van Gaal bracht voor de tweede helft Nani binnen de lijnen voor de tegenvallende Javier Hernández en United kwam na rust iets beter voor de dag. Dat kwam echter niet door Nani, maar vooral door Januzaj, die met zijn dribbels een constante plaag was voor de Swansea-defensie. De jonge Belg verdiende zeven minuten in het tweede bedrijf ook de hoekschop waaruit de gelijkmaker viel: de corner van Juan Mata werd met het hoofd verlengd door Jones, waarna Rooney vlak voor de doellijn kon scoren met een halve omhaal. Voor de spits betekende het zijn 174ste doelpunt in de Premier League; Arsenal-legende Thierry Henry staat derde op de all time topscorerslijst, met 175 goals.

United was na de gelijkmaker hongerig naar meer, maar bleef moeite houden met het creëren van kansen. Rooney zorgde nog wel gevaar met een fantastische vrije trap, maar die belandde op de buitenkant van de paal, waardoor de score in evenwicht bleef. Achttien minuten voor tijd bracht Sigurdsson daar uit een tegenaanval verandering in: de defensie van United zag er niet goed uit toen Wayne Routledge de bal bij de tweede paal binnen kon rammen, maar hij gleed uit, waardoor het leder bij toeval bij Sigurdsson kwam. De zomeraanwinst van Swansea tikte de bal langs De Gea, die zag dat United zich hierna niet meer wist terug te knokken in de wedstrijd. Van Gaal beleefde zodoende een valse start in de Premier League en heeft nog twee weken de tijd om zijn selectie te versterken.