Dramatische ontknoping weerhoudt Juventus van plek in halve finale

Juventus was ongetwijfeld geïnspireerd door de stunt van competitiegenoot AS Roma tegen Barcelona. De Romeinen legden met een vroeg doelpunt de basis voor de 3-0 zege en ook Juventus slaagde erin om al gauw te scoren. In de tweede minuut raakte Casemiro de bal kwijt op het middenveld, waarna Douglas Costa de vrijstaande Sami Khedira bereikte aan de rechterflank. Die bracht de bal met een stift bij de tweede paal, waar Mario Mandzukic klaarstond om de 0-1 binnen te koppen. De ban was daarmee gebroken en beide ploegen wilden direct voor het tweede doelpunt van de wedstrijd zorgen. Keylor Navas bracht redding op pogingen van Gonzalo Higuaín en Mandzukic; tussendoor werd een doelpunt van Isco afgekeurd wegens buitenspel.

Real Madrid begon voor het eerst in de Champions League met Jesús Vallejo in de basis. De entree van de verdediger, die de geschorste Sergio Ramos verving, was een van de vier wijzigingen ten opzichte van het competitieduel met Atlético Madrid van zondag (1-1): ook Casemiro, Isco en Luka Modric kregen een basisplaats. Massimiliano Allegri voerde bij Juventus zes wijzigingen door na de 2-4 zege op Benevento: Gianluigi Buffon, Mattia De Sciglio, Giorgio Chiellini, Khedira, Costa en Higuaín begonnen vanaf de aftrap. Het optreden van De Sciglio duurde echter maar kort, want hij moest na zestien minuten vervangen worden door Stephan Lichtsteiner. Na de wissel ging de storm liggen en was er minder doelgevaar dan in het eerste kwartier.

Wel was er nog een uitstekende mogelijkheid voor Gareth Bale, die in eerste instantie van dichtbij stuitte op Buffon en vervolgens met een hakbal het zijnet trof. Het was echter Juventus dat het tweede doelpunt van de eerste helft op zijn naam zou schrijven. Acht minuten voor rust zorgde Mandzukic voor nog meer klamme handjes op de tribunes van het Santiago Bernabéu, door aan te tekenen voor zijn tweede van de avond. De Kroaat was het eindstation van een zorgvuldig uitgekiende aanval van de bezoekers: uiteindelijk bracht Lichtsteiner de bal voor en kopte Mandzukic wederom raak bij de tweede paal. In de blessuretijd kopte Raphaël Varane op de lat na een vrije trap van Toni Kroos en dus bleef het voor rust bij 0-2.

In de tweede helft bleef Juventus druk zetten. Het leidde na een uur tot de zo gewenste 0-3: Blaise Matuidi zorgde ervoor dat de achterstand van de thuiswedstrijd volledig was weggepoetst. Hij kreeg daarbij de nodige hulp van Keylor Navas, die een voorzet van Costa uit zijn handen liet glippen. Matuidi stond in de buurt en profiteerde dankbaar. Vervolgens probeerde Real een verlenging af te wenden. Kansen voor Marco Asensio en Cristiano Ronaldo leverden echter geen grote problemen op voor Buffon, terwijl de tijd begon te dringen. Juventus had niet meer de energie om pressie te blijven zetten en probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen. Die poging leek succesvol, maar de droom van Juventus stortte toch ineen. Diep in de blessuretijd beging Medhi Benatia een overtreding op Lucas Vázquez en werd een woedende Buffon weggestuurd met rood. Wojciech Szczesny viel in om de penalty te stoppen, maar Ronaldo benutte de buitenkans en voorkwam een verlenging.