Drie op een rij voor Roda en NEC, tien tegengoals voor Ajax en PSV

Roda JC Kerkrade- FC Eindhoven 2-1
De ploeg van René Trost was in de eerste twintig minuten sterker, daarna was FC Eindhoven de beter voetballende ploeg met enkele grote kansen. Na tien minuten spelen zorgde Marc Höcher voor de 1-0. De voorzet van Nayib Lagouireh werd voor het hoofd van Johan Plat weggekopt, maar belandde bij Höcher. Hij schoot in de korte hoek raak. Roda speelde in het eerste bedrijf grotendeels met vuur, maar Bram Verbist hield zijn doel schoon. Tien minuten na rust kopte Plat de 2-0 binnen, maar toch bleef het nog spannend. Tom Van Hyfte kreeg namelijk zijn tweede gele kaart en al snel maakte Jens van Son de 2-1. Met hangen en wurgen behield Roda JC de minimale voorsprong. Henk Dijkhuizen kreeg in de extra tijd nog een rode kaart voor een charge.

FC Den Bosch - RKC Waalwijk 2-3
De eerste tien minuten waren duidelijk voor de thuisploeg, dat in het eerste bedrijf goed veldspel liet zien. RKC nam na twintig minuten echter de leiding: Malcolm Esajas schoot het leer via het been van een Bosschenaar tegen de touwen. Dat was niet de enige domper voor de ploeg van Ruud Kaiser, die na een half uur zag hoe Edoardo Ceria zich liet gaan. Na een charge van Nick Coster deelde hij een kopstoot uit. In de tweede helft was FC Den Bosch toch beter, maar RKC was wederom efficiënt. Robert Braber kon vrij aanleggen en schoot raak: 0-2. Sandro Calabro maakte er daarna ook nog 0-3. Het duel leek gelopen, maar dankzij doelpunten van Joey Belterman en Erik Quekel binnen één minuut werd de extra tijd toch nog spannend. Het scorebord kwam echter niet meer in beweging.

NEC - Fortuna Sittard 5-1
Aan doelpunten geen gebrek in Nijmegen. NEC zette Fortuna Sittard al vrij snel onder druk en na een klein half uur was de ban gebroken. Christian Santos kopte raak na een voorzet vanaf rechts en twee minuten later reageerde Sjoerd Ars met een kopbal op een voorzet van Alireza Jahanbakhsh: 1-0 en 2-0. Nog voor rust kregen de bezoekers hun aansluitingstreffer. Fatih Turan ging goed door op rechts en zijn voorzet werd binnengetikt door Seku Conneh: 2-1. Na een klein uur spelen kwam NEC op 3-1. Een fraaie aanval viel uit de kluts voor de voeten van Paco van Moorsel, die het leer binnenknalde. In het laatste half uur moest Fortuna met tien man verder, na rood voor Dennis Dengering. Tom Daemen benutte een strafschop en in de blessuretijd zorgde Jeffrey Leiwakabessy met een verdwaalde voorzet voor de 5-1.

FC Emmen - Jong PSV 5-0
Door een vroeg doelpunt van Luis Pedro, zijn eerste in het betaalde voetbal, uit een corner liep Jong PSV al snel achter de feiten aan. Het initiatief lag bij de beloften van de Eindhovenaren, die er echter niet in slaagden om Marko Meerits voor rust te verschalken. In het tweede bedrijf liep de ploeg van trainer Joop Gall verder uit. Na een sterke individuele actie rondde Cas Peters goed in de korte hoek af: 2-0. De aanvaller nam daarna ook de 3-0 voor zijn rekening en luisterde zijn uitstekende avond op met een zuivere hattrick: 4-0. Leandro Resida bepaalde de eindstand: 5-0.

MVV Maastricht - Sparta Rotterdam 0-2
In het eerste kwartier kon MVV maar weinig uitrichten tegen de ambitieuze bezoekers uit Rotterdam. Sparta noteerde al enkele grote kansen, voordat Kenny Teijsse met een schot van buiten het strafschopgebied de score opende. Ook in het restant van de eerste helft was Sparta oppermachtig en de ploeg kreeg kans na kans, maar verzilveren deed de ploeg van Gert Kruys niet. Pas na rust liet MVV zich gelden. Een kopbal van Ronald Hikspoors werd uit het doel geranseld en Stef Peeters kreeg vlak daarna geen strafschop. Het bleef dus spannend, tot Thomas Verhaar na een uur voor de 0-2 zorgde door binnen te koppen uit een hoekschop.

Jong Ajax - FC Volendam 0-5
In de laatste negen minuten voor rust gaven de beloften van Ajax het duel volledig uit handen. Peter Leeuwenburgh kreeg rood voor het onderuit halen van Robert Mühren in het strafschopgebied en dat was het begin van het einde voor de thuisploeg. De aanvaller schoot zelf de bal achter invaller Norbert Alblas en maakte niet veel later ook zijn zesde van het seizoen: 0-1 en 0-2. Guyon Philips maakte er op slag van rust 0-3 van, na een uitstekende aanval aan de rechterkant, en na de onderbreking zorgde hij op aangeven van Mühren ook nog voor de 0-4. Richairo Zivkovic mocht voortijdig inrukken na het trappen van Ludcinio Marengo en Philips raakte daarna nog de lat. Invaller Henk Veerman verscheen ook op het scorebord; zijn rake kopbal betekende de eindstand.

Helmond Sport - FC Oss 2-1
Na een kwartier kwam de thuisploeg op voorsprong in de derby. Stanley Elbers kreeg de doelpunt toegeschreven door de stadionspeaker, maar of hij het daadwerkelijk was viel nog te bezien. De bal werd in ieder geval tussen drie verdedigers van FC Oss over de lijn gewerkt. De bezoekers kwamen er niet uit en oogden onmachtig. Nog voor rust viel de voorbeslissing: na slecht verdedigen werkte Oumar Diouck, die even later ook nog eens de paal raakte, de bal in de lange hoek voor de 2-0. De bezoekers kwamen laat in de wedstrijd via Dennis Janssen nog terug tot 2-1, maar daar zou het bij blijven.

VVV-Venlo - De Graafschap 1-0
De thuisploeg opende na een minuut of twintig de score, toen Aziz Khalouta voor zijn man kwam en de bal steenhard via de onderkant van de lat achter keeper Jasper Heusinkveld kopte. Veel kansen vielen er in het eerste bedrijf niet te noteren en dat was ook in het tweede bedrijf niet zo. In de slotfase werd De Graafschap beter en beter en drukte het VVV-Venlo terug op eigen helft, maar keeper Niki Mäenpää gaf geen krimp. Zo capituleerde de keeper niet bij een poging van Nathaniel Will en hield hij ook Dean Koolhof en Edwin Linssen van scoren af. De Graafschap probeerde van alles, maar kwam er niet door en liep zo tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan.

SC Telstar - Achilles'29 2-0
Telstar en Achilles'29 konden beide nog geen goede cijfers overleggen dit seizoen: beide clubs stonden na twee duels op nul punten. Na een minuut of twintig kwam Telstar in het duel tussen de laagvliegers op voorsprong, toen Ralf Seuntjens een fijne lange bal van achteruit op waarde schatte en afrondde. Na de onderbreking kwam de thuisploeg goed weg, omdat Rutger Worm uit een goede positie rakelings langs de verkeerde kant van de paal kopte. Achilles'29 had het beetere van het spel, maar Van Essen schoot na een uur de 2-0 tegen de touwen en daarmee brak hij het verzet van de oud-amateurs. Voor Telstar waren het de eerste punten van het seizoen.

Almere City FC - Jong FC Twente 0-1
Almere City FC en Jong FC Twente hielden elkaar lange tijd in een ijzeren houdgreep, maar in blessuretijd braken de talenten uit Enschede de ban. Jari Oosterwijk tekende voor het einge doelpunt van de wedstrijd.