Drogba neemt wraak en zet Chelsea op voorsprong

De ploeg van Josep Guardiola zal zich zeker niet kansloos wanen voor de return in eigen huis, maar zal wel wat beter met de kansen moeten omspringen, als het zich wil plaatsen voor de finale. Barcelona had de gehele wedstrijd in het regenachtige Londen het meeste balbezit en ging direct na het eerste fluitsignaal op zoek naar een opening in de Chelsea-defensie, die het na een kleine tien minuten ook vond. Alexis Sánchez werd alleen voor Petr Cech gezet en passeerde de keeper met een lob, maar zag zijn inzet tegen de lat belanden. Chelsea kon opruimen en werd kort hierna zelf voor het eerst gevaarlijk, toen de bal in het Spaanse strafschopgebied bleef hangen na een inworp. John Terry wist zijn voet tegen de bal te zetten, maar zag de inzet net naast gaan.

Het was een spaarzame kans voor Chelsea, want verder viel vooral Barcelona aan. Andrés Iniesta stuitte op Cech, die Cesc Fàbregas een niet te missen kans leek te bieden, maar de voormalig Arsenal-middenvelder raakte de bal verkeerd en zag dat Sánchez hierna niet op tijd kon reageren. Een kopbal van Lionel Messi werd vervolgens gepakt door Cech, die zag dat het duel voor rust niet erg veel opwinding kende. Barcelona was weliswaar de gevaarlijkste ploeg, maar kreeg toch ook niet heel veel kansen. Kort voor rust kwamen de gasten nog wel dicht bij de openingstreffer, maar een wippertje van Fàbregas kon voor de lijn worden weggehaald door Ashley Cole.

Fàbregas had de bal wel wat harder kunnen binnenschieten en de misser bleek een dure te zijn. Op het moment dat de eerste helft zonder goals leek te eindigen sloeg Chelsea toch toe, toen het na balverlies van de tegenvallende Messi uitbrak, Ramires het overzicht behield en de Braziliaan Drogba bij de tweede paal vrijspeelde. De Ivoriaan scoorde al acht keer in de laatste negen Europese duels met Spaanse clubs en werkte verder aan dit imposante gemiddelde, door Victor Valdés kansloos te laten. In de laatste twee seizoenen stond Barcelona vijf keer eerder met de rust op achterstand, maar die duels werden nooit verloren (vier remises en een overwinning). Met die kennis op zak gingen de Spanjaarden na rust op zoek naar de gelijkmaker.

Tien minuten na de thee kreeg Sánchez daar een enorme kans voor. Na een wippertje van Fàbregas kwam de Chileen weer alleen voor Cech te staan, maar opnieuw was Sánchez niet scherp en ditmaal schoof hij de bal naast het doel. Het bleek een spaarzame kans te zijn, want evenals in de eerste helft was Barcelona weer de ploeg met het meeste balbezit, maar werd het toch weer niet erg vaak gevaarlijk. De defensie van Chelsea stond goed, wist een hoop schoten van bijvoorbeeld Messi te smoren en toen Carles Puyol vijf minuten voor tijd toch de 1-1 leek binnen te koppen, had Cech een uitstekende redding in huis. De keeper werd in blessuretijd wel gepasseerd, maar Pedro zag zijn schot op de paal belanden. Chelsea kwam daardoor met de schrik vrij en neemt volgende week een voorsprong mee naar Spanje.