Duitse degradatiestrijd krijgt zinderende ontknoping op slotdag

VfB Stuttgart - Hamburger SV 2-1
HSV begon sterk en leek het minst last te hebben van de zenuwen. De vroege 0-1 van Gojko Kacar was daar een gevolg van. De Serviër kopte fraai raak na een scherp aangesneden vrije trap van Van der Vaart. Stuttgart vocht zich daarna echter terug in de wedstrijd en ging verdiend rusten met een voorsprong. Eerst schoot Christian Gentner van dichtbij door de benen van René Adler de 1-1 binnen en acht minuten later werkte Martin Harnik uit een hoekschop succesvol af bij de tweede paal. Na rust had Harnik het duel kunnen beslissen, maar in plaats van voor eigen succes te gaan koos hij een medespeler uit. Johan Djourou werkte zich tussen de bal en zijn opponent en voorkwam net de 3-1. Het had geen verdere gevolgen: ondanks een slotoffensief van HSV viel de gelijkmaker niet meer. Van der Vaart moet de ontknoping in de degradatiestrijd missen. De middenvelder pakte zijn tiende gele kaart van het seizoen en is nu verplicht om tegen Schalke 04 toe te kijken.

Werder Bremen - Borussia Mönchengladbach 0-2
Borussia Mönchengladbach kon zich definitief verzekeren van een ticket voor de Champions League en het geweldige seizoen daarmee bekronen. Beide teams ontliepen elkaar echter weinig en kregen kansen. Via Raffael vonden de gasten acht minuten na rust echter de openingstreffer. De Braziliaan werkte bij de tweede paal met enige fortuin binnen, na een strakke voorzet van links. Werder probeerde het daarna wel en kreeg veel hoekschoppen, maar slaagde er nauwelijks in om de achterhoede van de gasten echt te verontrusten. Vlak voor tijd bepaalde opnieuw Raffael de eindstand nog op 0-2. Die Fohlen zijn daarmee definitief verzekerd van de derde plek.

Bayer Leverkusen - TSG Hoffenheim 2-0
Bayer Leverkusen vocht voor de hele kleine kans op een rechtstreeks ticket voor de Champions Leagu en voor Hoffenheim gold hetzelfde, maar dan voor de Europa League. De thuisploeg zocht het meest nadrukkelijk naar de 1-0 en werd in blessuretijd van de eerst helft beloond: Hakan Calhanoglu schoot van veraf uit een vrije trap de bal in de korte hoek. Na rust gingen die Werkself door: dit keer was Calhanoglu de aangever bij de 2-0, die door Stefan Kiessling voor zijn rekening werd genomen. Bayer controleerde de wedstrijd daarna zonder problemen en trok de drie punten over de streep. Omdat Borussia Mönchengladbach ook won, is de vierde plek voor Leverkusen definitief.

Hertha BSC - Eintracht Frankfurt 0-0
Ondanks een voorsprong van drie punten op de degradatieplaatsen blijft het bibberen en beven voor Hertha BSC. Het al veilige Frankfurt had echter geen zin om medewerking te verlenen aan een simpele en broodnodige zege voor de club uit Berlijn. Salomon Kalou liet zich in de eerste helft wel twee keer gelden, maar had het vizier niet op scherp. Hertha, met Roy Beerens en John Heitinga op de bank, moest daarna de bal veelvuldig aan de bezoekers laten, maar wel het meest dreigend. Een verlossend doelpunt viel echter niet meer, waardoor degradatie of nacompetitie nog altijd tot de mogelijkheden blijft behoren.

FSV Mainz 05 - 1. FC Köln 2-0
Eén van de weinig wedstrijden in Duitsland waar echt niks meer op het spel stond, ontspon zich als verwacht mocht worden. Van urgentie was bij beide middenmoters, die niet meer kunnen degraderen en ook niet meer in aanmerking komen voor Europees voetbal, weinig te merken. In de eerste helft gebeurde er dan ook weinig, maar kort na de onderbreking was het wel meteen raak. Shinji Okazaki legde met de kop terug op Ja-Cheol Koo, die de 1-0 op zijn naam schreef. Acht minuten voor tijd besliste de thuisploeg het duel definitief, dankzij Jairo Samperio. De invaller stond op dat moment nog geen minuut in het veld. Hij schoot na een rebound hard en hoog binnen.