Duitsland ontdoet zich pas laat van Georgië; Lewandowski blijft scoren

Duitsland - Georgië 2-1
Duitsland was van meet af aan de bovenliggende partij, maar het duurde tien minuten vooraleer men daadwerkelijk gevaarlijk werd in Leipzig. De eerste serieuze mogelijkheid diende zich aan toen Ilkay Gündogan na een rappe counter tegen de vuisten van Nukri Revishvili schoot en de doelman had later een antwoord op een knal van Marco Reus. Na 12 minuten en vijf seconden had die Mannschaft absoluut op 1-0 moeten komen, maar Reus schoot van dichtbij onbegrijpelijk over. De aanvaller van Borussia Dortmund liet hierna nog drie goede kansen liggen en een inzet van Thomas Müller werd geblokt. Georgië kwam er één keer gevaarlijk uit: Manuel Neuer had een geweldige reflex in huis op een schot van Tornike Okriashvili, na een passje van Vitesse-aanvaller Valeri Qazaishvili.

Meer: Speler van Borussia Dortmund reist vanwege examen apart naar CL-kraker in Parijs

Vako nam dus net als Guram Kashia een brilstand mee de rust in, maar zij slaagden er met Georgië niet in om het doel in de tweede helft schoon te houden. Na een overtreding van Jaba Kankava ging de bal na drie minuten al op de stip en Müller schoof rustig binnen: 1-0. Kankava maakte zijn fout echter goed door even later een afvallende bal heerlijk in de hoek van Neuer te volleren: 1-1. Het vertrouwen bij Georgië groeide en via Qazaishvili had men ook nog op 1-2 kunnen komen, maar de aanvaller werd gehaakt en Neuer voorkwam een paar minuten daarna met één hand een doelpunt van Okriashvili. Het publiek in de Red Bull Arena begon steeds harder te fluiten en Duitsland wilde de campagne koste wat koste niet met een teleurstelling afsluiten en ging dan ook op zoek naar de winnende treffer.

André Schürrle en Reus losten schoten, maar Revishvili gaf zich daarop niet gewonnen. Löw greep in en slachtofferde Schürrle ten faveure van Max Kruse en de aanvaller van VfL Wolfsburg maakte elf minuten voor tijd het verschil. Hij werd in het strafschopgebied vrijgespeeld door Mesut Özil en schoof de bal in de korte hoek: 2-1. Duitsland had vervolgens geen last meer van Georgië en probeerde de marge te vergroten, maar dat lukte niet meer. Onder anderen Toni Kroos deed nog een poginkje, maar zijn inzet ging een halve meter naast. Mats Hummels kreeg in de slotfase een tweede gele kaart en moet de volgende interland daardoor missen.

Polen - Ierland 2-1
Polen kon niet beschikken over de geblesseerde Arek Milik, maar had de Ajacied niet nodig om op voorsprong te komen, want binnen het kwartier volleerde Grzegorz Krychowiak van buiten de zestien raak. Ierland knokte zich echter al gauw terug, want na een overtreding op Shane Long ging de bal op de stip en Jonathan Walters maakte vanaf elf meter geen fout: 1-1. Via Krzysztof Maczynski dacht het thuisland later weer op voorsprong te komen, maar Robert Lewandowski stond buitenspel en daardoor ging het feestje niet door. Lewa maakte die 'fout' echter goed door drie minuten voor rust de 2-1 binnen te koppen, na een voorzet van Maczynski. Hij maakte daarmee zijn dertiende doelpunt in de kwalificatiereeks en zijn vijftiende goal in zijn laatste zes officiële wedstrijden.

Het Polen van bondscoach Adam Nawalka hoopte de wedstrijd in de tweede helft gauw te beslissen, maar de bezoekers hielden relatief eenvoudig stand en kregen via Glenn Whelan, die naast schoot, zelfs de eerste kans. Het thuisteam bleef desondanks dominant en had ruim een kwartier voor tijd op 3-1 kunnen komen toen Krychowiak naast kopte. Ierland kreeg in de slotfase ook nog twee mogelijkheden om er nog een puntje uit te peuren, maar Aiden McGeady mikte ruim over en Richard Keogh kopte in kansrijke positie recht op Lukasz Fabianski. De wit-roden van Polen gaven de voorsprong dan ook niet meer weg en zullen hopen dat zij in Frankrijk voor het eerst in de geschiedenis van een EK de eerste ronde overleven. Ierland, dat in de persoon van John O'Shea nog rood kreeg, gaat als nummer drie de play-offs in.

Gibraltar - Schotland 0-6
Zowel Gibraltar als Schotland speelde enkel nog om de eer en de bezoekers voegden dus nog drie punten aan het totaal toe. Het team van Gordon Strachan was zoals verwacht de betere partij en werd gevaarlijk via Steven Fletcher, Shaun Maloney en Matt Ritchie, alvorens Chris Martin er met een kopbal 0-1 van maakte. Fletcher raakte hierna de paal, maar Maloney bepaalde de ruststand alsnog op 0-2. De nummer veertig van de wereldranglijst schroefde de score in de tweede helft op: Fletcher kopte de 0-3 binnen, nam ook de vierde Schotse treffer voor zijn rekening en completeerde even later zijn hattrick. Het slotakkoord was aan Steven Naismith en Johnny Russell leek ook nog zijn goaltje mee te pikken, maar hij stuitte kort voor de 0-6 op doelman Jamie Robba.

Robert Lewandowski scoort ook vanavond tegen Ierland: 13 doelpunten in de kwalificatiereeks en 15 doelpunten in zijn laatste 6 officiële wedstrijden! #niettestoppen #vaneenandereplaneet #buurmanvanmessienronaldo #instavoetbalzone