Effectief FC Utrecht passeert FC Twente; Heerenveen niet zeker van play-offs

Heerenveen wilde in eigen huis sportieve wraak nemen na de 0-4 nederlaag tegen AZ van vorige week, maar het duel met Utrecht kwam moeizaam op gang. De ploegen keken in de beginfase de kat uit de boom en het eerste serieuze wapenfeit was een vrije trap van Jens Toornstra, maar zijn inzet in de twaalfde minuut ging hoog over. De eerste kans van Heerenveen kwam op naam van Filip Djuricic, die voor de wedstrijd werd gekozen tot Heerenveens Speler van het Jaar en na dit seizoen naar Benfica vertrekt, maar de inzet van de Serviër belandde op de bovenkant van de lat.

Het bleek uitstel van executie te zijn voor Utrecht, want niet veel later kwam Heerenveen toch op voorsprong. Alfred Finnbogason brak door en omspeelde doelman Robbin Ruiter, waarna Yassine El Ghanassy voor een leeg doel kon binnentikken. De vreugde was groot in het Abe Lenstra Stadion, maar slechts van korte duur. Vier minuten na de openingstreffer kwam Utrecht immers op gelijke hoogte via Toornstra, wiens vrije trap van richting werd veranderd, waardoor Kristoffer Nordfeldt een antwoord schuldig moest blijven. Voor Toornstra betekende het zijn negende doelpunt van dit seizoen en zijn vierde in het shirt van Utrecht.

Kort voor rust kreeg Utrecht ook nog een enorme kans om op voorsprong te komen, maar Jakob Mulenga kon de bal net niet binnentikken, waardoor de ploegen in evenwicht gingen rusten. In de tweede helft ging Heerenveen op jacht naar de voorsprong en daar kwam het heel dicht bij, toen de bal via een inzet van Djuricic op de doellijn bleef liggen, maar Ruiter net op tijd kon ingrijpen. Even later had Finnbogason de 2-1 moeten maken, maar op aangeven van Djuricic schoot hij op de lat, waardoor Utrecht dus met de schrik vrijkwam. Even later werd ook de paal geraakt.

Voor Heerenveen bleken het missers met vervelende gevolgen te zijn, want Utrecht kwam tegen de verhoudingen in op voorsprong. Mulenga bleek de sterkste kopper bij een hoekschop en werkte zo de 1-2 binnen. Een fraai afstandsschot van Jan Wuytens betekende vervolgens de 1-3, waardoor het er zeer slecht uit zag voor Heerenveen. De Friezen probeerden in het laatste kwartier nog wel wat te forceren en kwamen ook terug in de wedstrijd via de tweede goal van El Ghanassy, maar Utrecht gaf de zege niet uit handen. Vier minuten voor tijd zette Mike van der Hoorn de 2-4 op het scorebord en dat bleek de uiteindelijke uitslag te zijn.