Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Eén kunstgrasveld in de Eredivisie is al erg genoeg

Laatste update:

In de Eredivisie hebben zes clubs een mat van groen plastic, om het cru uit te drukken. In Spanje, Duitsland en Engeland verbieden de regels een dergelijke ondergrond. Ofwel: de bond staat zoiets onder geen voorwaarde toe. Competitievervalsing en ook nog eens gevaarlijk voor de benen.

In Italië, Portugal en Frankrijk komen uitzonderingen voor, maar niet meer dan één per land. Het gepromoveerde Cesena in de Serie A, Lorient in Ligue 1 en Boavista in de Primeira Liga. In België daarentegen liefkoost elke club ouderwets het heilige gras, terwijl daar ook het geld schaars lijkt en de herfst de velden alweer aantast. Alleen Nederland valt op en totaal uit de toon vanwege het zestal dissidenten.

De overweging om op kunstgras over te schakelen, heeft uiteraard puur te maken met de financiën. Minder duur onderhoud, onuitputtelijke mogelijkheden om de vloer te exploiteren. Excelsior bijvoorbeeld biedt zijn faciliteiten door de weeks regelmatig aan voor activiteiten van sponsors, enz. Daardoor rinkelt de kassa weer eens extra, wat met een begroting van 2,7 miljoen euro de directie telkenmale vrolijk stemt. De Jupiler League bevestigt dat argument ten overvloede met twaalf spelbrekers.

Het staat vast dat spelen op kunstgras beperkingen opwekt. Minder snel spel, een geremde stuit, brand- en schaafwonden bij slidings, enz. De ras-voetballer gruwt van een wedstrijd bij SC Cambuur of PEC Zwolle. De thuisclub is wel degelijk (licht) in het voordeel. Eén van de vele bewijzen: Cambuur heeft dit seizoen thuis slechts één keer krap verloren maar uit alleen bij het toen nog aan de trainer twijfelende Heracles gewonnen. Ook PEC vergaart in het eigen stadion bepaald meer punten dan elders: dertien om vier.

Een enorme meerderheid onder de profs klaagt over het zogenaamde 'uitje' naar één van die zes afvallige clubs. De VVCS, de vakbond, peilt zo nu en dan de stemming onder de leden en constateert steevast een erg hoog percentage van tegenstanders. Ook de vrouwen mopperen over de verplichting veel te vaak op die rare sprieten te moeten aantreden. Het WK volgend jaar in Canada is gepland op uitsluitend kunstgras. De dames leggen zich niet neer bij die vorm van discriminatie en studeren nog steeds op een rechtszaak tegen de FIFA. Dat is ook de reden waarom Jérome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, plotseling een proefballon heeft opgelaten, met de bekentenis dat de wereldbond serieus zou nadenken over een WK voor mannen op namaak-velden. Een juridisch foefje en eventueel te gebruiken tegen het protest van de vrouwen.

De eigen KNVB wil half december graag van de experts horen hoe ze in het algemeen dit betwiste fenomeen beoordelen. Klopt het dat de opleiding van de jeugd daardoor hapert en Nederland al jong een achterstand bezorgt? Ook gemeentes bezuinigen en verruilen gras voor plastic. Heeft dat nu echt een nadelige invloed op de ontplooiing van het talent? Een intrigerende vraag, omdat bijvoorbeeld in Frankrijk de aanwas eveneens steeds meer op kunstgras moet oefenen en rijpen.

Dat is hoe dan ook een beetje het probleem van de hele thematiek. Zeist rept niet voor niets over een meer emotionele dan rationele discussie over kunstgras. Hoe valt het te bewijzen dat dit gegarandeerd de achteruitgang van het voetbal in den lande aanjaagt? Blijven de buitenlandse toppers werkelijk weg uit de Eredivisie, omdat ze passen voor die vervloekte anderhalf uur in Leeuwarden, Zwolle, Kralingen of Den Haag? Of misbruiken ze dat als smoes voor het te lage aanbod van het eventuele jaarsalaris?

Eén oplossing ligt niettemin voor het oprapen: kunstgras via licentievoorwaarden weren in de Eredivisie en een foute promovendus na een jaar steunen om de kapitaalvernietiging van een paar ton op te vangen. Eén parasiet is minder erg dan zes!

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Ben jij een felle tegenstander van kunstgras?

Meer nieuws

Van Europa veroveren naar degradatie, faillissement en een nieuwe opleving
9
Smaakmaker van de Keuken Kampioen Divisie gaat tot 2028 tekenen bij Feyenoord
5
Robben meldt zich na vierklapper van Haaland in kleedkamer Manchester City
6
Lopetegui wordt definitief geen trainer van Bayern en tekent in Premier League
11
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
34
Valentijn Driessen voorziet snelle exit: 'Hij blokkeert de groei van PSV'
4

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties