Excelsior zet met knappe zege enorme stap richting handhaving

Excelsior wist zes duels op rij niet te winnen voor eigen publiek, maar toonde zondagmiddag aan dat het die reeks graag wild beëindigen. Het begin van de thuisploeg was namelijk uitstekend. Er stonden nauwelijks vijf minuten op de klok toen Luigi Bruins alle gelegenheid kreeg om op te rukken vanaf de middenlijn, om de bal vervolgens met een schuiver in de rechterhoek te plaatsen. Heerenveen had moeite om daarvan te bekomen en schrok pas na een minuut of twintig spelen wakker. Het was echter Excelsior dat de meeste dreiging veroorzaakte.

De bezoekers hadden weliswaar meer de bal, maar mochten van geluk spreken dat het bij rust nog steeds 1-0 stond. Zo kon Daryl van Mieghem alleen op Kristoffer Nordfeldt af en raakte Jeff Stans vanaf de rand van de zestien de kruising. Heerenveen stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover en bracht de defensie van de thuisploeg nooit echt in de problemen. Dijkhuizen zag dan ook met goedkeuring aan hoe zijn spelers eenvoudig overeind bleven en hier en daar via een counter gevaar stichtten.

Na rust bleek dat de bezoekers uit Friesland weinig hadden geleerd van de moeizame eerste helft. Net als in de eerste helft ging het namelijk opnieuw mis in de openingsfase: Jordan Botaka bracht Tom van Weert twee keer kansrijk in stelling. De eerste keer schoot de aanvaller nog naast, maar een paar minuten later was het wel raak: 2-0. Het antwoord van Heerenveen liet wederom op zich wachten. Pas na zestig minuten spelen zorgde de ingevallen Henk Veerman voor het eerste gevaar. Hij stuitte op doelman Alessandro Damen.

Het was veelzeggend dat de beste kans op een derde treffer op Woudestein ook voor de thuisploeg was. Van Mieghem leek te gaan scoren uit een vrije trap, maar zag zijn inzet nog net naast het doel getikt worden door Nordfeldt. Alleen bij een kopbal van Mark Uth, die het zijnet raakte, veerden de uitfans nog even op, maar het bleef veel te weinig. Excelsior hield dan ook simpel stand en tilde de score in blessuretijd zelfs nog naar 3-0: Kevin Vermeulen bekroonde zijn late invalbeurt met een doelpunt.