Falcao helpt Monaco terug aan kop, flits Ibrahimovic-Cavani genoeg

AS Monaco - Bastia 3-0
Bastia won in 1972 voor het laatst in Stade Louis II en kon die trend woensdag niet doorbreken. De bezoekers uit Corsica begonnen nog wel erg sterk en zetten het sterrenensemble van Claudio Ranieri, dat overigens werd bekeken door bondscoach Didier Deschamps, veelvuldig onder druk. Na een halfuur had Wahbi Khazri de gasten op 0-1 kunnen zetten, maar hij schoot te slap in. Les Rouge et Blanc namen voor rust gauw afstand van de tegenstander: Emmanuel Rivière maakte op aangeven van James Rodríguez zijn zesde goal van het seizoen; daar had hij slechts zeven duels voor nodig. Drie minuten later, in de 44e, gooide Falcao het duel op slot.

El Tigre werd gevonden door Joao Moutinho en maakte het beheerst af: 2-0. De tweede helft was minder spectaculair als de eerste, ook omdat Bastia zich in aanvallend opzicht nauwelijks meer liet gelden. Rivière kreeg na 88 minuten dé kans op de 3-0, maar hij faalde hopeloos in de afwerking. Een minuten later liet Falcao zien hoe het wel moest en tekende hij dus voor het slotakkoord.

Valenciennes -- Paris Saint-Germain 0-1
De editie van Valenciennes - PSG eindigde vorig seizoen in 0-4 en Zlatan Ibrahimovic was destijds de grote man, met een hattrick. De Zweed, die dinsdag zijn contract bij de kampioen verlengde tot de zomer van 2016, was woensdagavond opnieuw van waarde. Hij gaf de bal in de eerste helft in totaal maar één keer af aan aanvalskompaan Cavani, maar toen was het wel direct raak. In de blessuretijd van de eerste helft kapte Ibrahimovic zich vrij, waarna hij Cavani voor het vijandelijke doel zette. De spits van 64 miljoen euro faalde niet in de afronding en liet Nicolas Penneteau kansloos met een schot in de verre hoek: 0-1. Een gelijke stand was over de gehele eerste helft bezien wellicht meer op zijn plaats geweest.

PSG was in de beginfase sterker en kreeg een goede kans via Ezequiel Lavezzi (schot over), maar Valenciennes deed na het eerste kwart niets onder voor de bezoekers. David Ducourtioux leek zelfs te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat de bal bij de voorzet de achterlijn al had gepasseerd. Les Athéniens, die voorlaatste staan in de Ligue 1 en afgelopen zondag met 4-0 van Olympique Nice verloren, ging na de pauze op zoek naar de gelijkmaker. Die volgde al bijna na twee minuten, maar Marco Verratti haalde de kopbal van Lindsay Rose uit een hoekschop van de lijn.

De club uit Nord-Pas-de-Calais was na een uur opnieuw dicht bij de 1-1, maar het schot van Maor Melikson werd geblokt. De krachten bij Valenciennes vloeiden weg en Ibrahimovic kreeg nog een mogelijkheid om het duel op slot te gooien, maar hij stuitte op Penneteau. Valenciennes dook nog één keer gevaarlijk op voor het doel van Salvatore Sirigu: Anthony le Tallec trof de paal. Hierdoor bleef het bij een minimale marge in Stade de Hainaut en PSG. Gregory van der Wiel deed niet mee bij PSG.