FC Dordrecht kan Eredivisie ruiken, Sparta knoeit ook tegen Achilles

FC Dordrecht - Jong FC Twente 3-1
Dordrecht won slechts één van de laatste vijf duels en ontsnapte vrijdag vijf minuten voor tijd pas aan puntverlies. De ploeg van Harry van den Ham begon wel uitstekend en kreeg in de persoon van Erixon Danso enkele goede mogelijkheden. Na twintig minuten zetten Youri Loen met een droge knal de thuisploeg op voorsprong, maar vijf minuten na rust werd het 1-1 aan de Krommedijk. De Hongaar Kristopher Vida ramde de bal van via de lat in de kruising en scoorde hiermee voor de derde wedstrijd op rij. De wedstrijd leek in evenwicht te eindigen, maar Paul Gladon wierp zich op als de reddende engel en tekende voor de 2-1 voor Dordrecht en Genaro Snijders maakte er nog 3-1 van.

VVV-Venlo - FC Oss 3-2
VVV-Venlo kroop vier punten achter Willem II. De Limburgers kwamen vrijdag door een doelpunt van Leon de Kogel op voorsprong tegen FC Oss. Na 35 minuten haalde doelman Luuk Koopmans Jules Reimerink neer in het strafschopgebied en De Kogel faalde vanaf elf meter niet: 1-0. De bezoekers van Gert Aandewiel, die voorlaatste staan, kwamen na een uur op gelijke hoogte door een doeltreffend afstandsschot van Jorzolino Falkenstein. Via Oguzhan Türk (vrije trap) en Dyon Gijzen liepen de geelhemden echter uit naar een ruime voorsprong. De tegentreffer van Jonathan Opoku kwam te laat, waardoor VVV voor de tweede keer dit seizoen van Oss wist te winnen.

FC Emmen - FC Eindhoven 1-0
FC Emmen herstelde zich met de overwinning van de 8-0 nederlaag van afgelopen vrijdag tegen FC Oss. De ploeg van Joop Gall kreeg in de eerste helft ook al goede mogelijkheden tegen FC Eindhoven: Maik van den Kieboom redde op een inzet van Luis Pedro en Alexander Bannink schoot hoog over, terwijl aan de andere kant Donny de Groot en Jens van Son dicht bij de openingsgoal waren. Roland Bergkamp schonk de thuisploeg ruim een kwartier voor tijd de overwinning door zijn twaalfde van het seizoen te maken. Eindhoven is bezig aan een vrije val, want er werd voor de vierde keer op rij in de Jupiler League verloren.

FC Volendam - Jong PSV 3-1
Bij PSV debuteerde de negentienjarige doelman Zeus de la Paz, maar hij kon al na elf minuten vissen door een doelpunt van Robert Mühren. De wedstrijd in het Kras Stadion was redelijk in evenwicht en twintig minuten voor tijd kwamen de Eindhovenaren op gelijke hoogte. Theo Timmermans beging een overtreding in de zestien en Menno Koch schoot het buitenkansje feilloos binnen: 1-1. Opnieuw Mühren en Ludcinio Marengo bezorgden De Wijdbroeken alsnog de overwinning. PSV verloor na zes wedstrijden weer eens en moet ook nog vrezen voor een zware blessure voor Hjörtur Hermannsson; de IJslandse verdediger moest zich laten vervangen.

Achilles'29 - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta Rotterdam stond eind november nog tweede, maar is flink weggezakt op de ranglijst. De ploeg van Gert Kuys kwam ook bij Achilles'29 niet tot een zege en heeft nu in de laatste zeven duels maar twee punten gepakt. Het duel was in de eerste helft behoorlijk in evenwicht en in de tweede helft was Robbert Olijfveld na een voorzet van Donovan Slijngard trefzeker: 0-1. Die goal viel redelijk uit de lucht, maar de hekkensluiter van François Gesthuizen vocht zich door een doelpunt van Migiel Zeller terug. In de slotfase gebeurde er weinig meer in Groesbeek.

Helmond Sport - Telstar 1-1
Helmond Sport heeft een patent op gelijke spelen, want tegen Telstar werd er voor de zesde keer op rij geremiseerd. De thuisploeg van Mario Verlijsdonk zat op De Braak al wel snel op rozen door een kopdoelpunt van Serhat Koç, maar men verzuimde om de 2-0 te maken en de wedstrijd daarmee voortijdig op slot te gooien. Telstar, dat slechts één van de laatste vijf duels verloor, bleef hierdoor hoop houden op een goed resultaat. De Witte Leeuwen vonden in de negentigste minuut uiteindelijk de gelijkmaker: Davy Brouwers leed balverlies en Kevin Brands profiteerde.

Fortuna Sittard - Jong Ajax 0-1
De beloften van Ajax boekten vrijdag hun vijfde overwinning op rij en blijven aan kop gaan in de strijd om de vierde periodetitel. De ploeg van Alfons Groenendijk zorgde na 65 minuten voor het klassenverschil: na een goede aanval rondde Abdel Malek El Hasnaoui af. Fortuna Sittard had in de eerste helft overigens al kunnen scoren, maar Stefano Denswil en Mickey van der Hart voorkwamen de 1-0. De Limburgers gingen na de openingstreffer op zoek naar de gelijkmaker, maar kwamen niet verder dan de paal. Ajax is nu ook al zeven duels ongeslagen en maakte een einde aan de ongeslagen reeks van Fortuna, die eveneens zeven wedstrijden duurde.