FC Groningen boekt eerste uitoverwinning ooit op PSV

In de dagen voor de wedstrijd kreeg PSV goed en slecht nieuws te verwerken. Georginio Wijnaldum kon na maanden absentie weer plaatsnemen op de bank, maar Phillip Cocu onderging een rugoperatie om een tumor te laten verwijderen. De naam van de afwezige trainer werd gescandeerd op de tribunes als een eerbetoon en na een positief begin kwam de stemming er in. Nick van der Velden werkte ongewild mee aan een vroege jubelstemming onder het PSV-publiek: hij leverde na anderhalve minuut de bal al in bij Bryan Ruiz, die direct Jürgen Locadia bediende.

Keeper Marco Bizot kwam uit en maakte Locadia's kans onschadelijk, maar Depay werkte de afvallende bal heel acrobatisch en met een fraaie boog binnen. Lang mocht PSV niet genieten van de vroeg verkregen voorsprong. Het frisse begin werd een kwartier later in een mum van tijd teniet gedaan. Eerst snelde Kostic ervandoor en uit zijn scherpe pass tikte Zivkovic schijnbaar achteloos de gelijkmaker langs Jeroen Zoet. Een minuut later ramde Kostic zelf ook nog eens de 1-2 binnen.

Karim Rekik, die Zivkovic voor zich liet komen bij de eerste tegentreffer, verdedigde onachtzaam uit en werd klemgezet door Tjaronn Chery. Kostic pakte over en vuurde door de benen van Zoet raak. De enerverende helft kreeg een passend vervolg, want tien minuten voor rust was het wéér raak in het Philips Stadion. Eric Botteghin bracht Ruiz naar het gras in de zestien meter en kreeg geel en een strafschop tegen: Locadia schoot die de linkerhoek in en bracht PSV terug tot een gelijke stand. Daarna zag Rekik er niet goed uit toen Kostic ontsnapte, maar de verdediger bofte dat hij slechts geel kreeg.

Na de uitermate interessante eerste helft, waarin dus vier doelpunten vielen, verscheen PSV mét Wijnaldum aan de aftrap terug op het veld. Binnen twee minuten kon hij de 3-2 al inglijden, maar hij kwam net te laat aanzetten om het af te maken. Aan de overzijde liet Zivkovic eveneens na te scoren. Het waren de enige serieuze kansen voor de nummers twee en negen van Nederland, die het doldwaze scoringstempo van voor rust niet opnieuw tentoonspreidden. Het aanvalstrio Chery-Zivkovic-Kostic bleef wel heel gevaarlijk en het thuispubliek werd er wat onrustig van, na acht zeges op rij.

Die onrust was terecht, want met een half uur te gaan pakte FC Groningen weer de voorsprong. En vrije trap van Chery 'zwabberde' binnen en bezorgde PSV koud zweet voor de laatste fase van de wedstrijd. Het team van plaatsvervanger Ernest Faber werkte hard om weer terug te komen. Een schot van Depay was echter net niet venijnig genoeg, invaller Luciano Narsingh maakte het verschil niet en PSV bofte dat Zivkovic voor tijd geen 2-4 maakte; Rekik tikte de bal net voor de voeten van de spits weg. Anderzijds had de ploeg pech dat Van Sichem een handsbal van Van der Velden niet als zodanig beoordeelde en PSV dus een strafschop onthield. Later riep ook Depay nog tevergeefs om een penalty.