FC Groningen deelt Twente dreun uit en wint na tien jaar in Enschede

Nick Marsman was de gebeten hond bij de supporters in De Grolsch Veste. Hij ging na 28 minuten bij een vrije trap van Tjaronn Chery opzichtig in de fout en daardoor verdubbelden de bezoekers de voorsprong. De doelman werd vervolgens uitgefloten door zijn eigen fans; het was immers niet zijn eerste fout dit seizoen. In de levendige beginfase had echter ook Twente kunnen scoren, want Hakim Ziyech en Luc Castaignos stichtten gevaar, terwijl aan de andere kant Jarchinio Antonia een levensgrote kans miste, door na een pass van Chery van dichtbij op Marsman te schieten.

De keeper moest zich na een kwartier wel gewonnen geven, toen Michael de Leeuw een voorzet van Antonia middels een snoekduik in de korte hoek kon koppen. Na dat doelpunt zakte het tempo en viel er tot de 0-2 ook geen doelgevaar meer te noteren. Twente had wel veel balbezit, maar de tegenstander speelde erg compact en daardoor hoefde keeper Sergio Padt zich nauwelijks in te spannen. Schreuder greep in de rust in en slachtofferde Youness Mokhtar, die werd vervangen door Torgeir Börven. De eerste kans was na rust ook voor de roodhemden.

Na een goede aanval belandde de bal bij Kyle Ebecilio, die vanaf de rand van de zestien een meter naast schoot. Dat was echter ook lange tijd het enige wapenfeit van Twente in de tweede helft, want de passes van de thuisploeg werden steeds doorzien door Groningen en men kwam dan ook nauwelijks in de buurt van de goal van Padt. De goalie moest na 65 minuten weer eens ingrijpen, op een kopbal van Bengtsson na een vrije trap van Ziyech. Even later had Padt ook een geweldige redding in huis op een schot van Robbert Schilder en daarmee voorkwam hij dus dat het nog spannend werd.

Groningen had het duel zelf ook al kunnen beslissen, maar invaller Mimoun Mahi legde de bal in kansrijke positie breed, waar hij beter voor een eigen schot had kunnen gaan. De Trots van het Noorden van trainer Erwin van de Looi sloot de wedstrijd overigens af met tien man, want aanvaller Danny Hoesen kreeg een directe rode kaart na een smerige overtreding op Cuco Martina. Twente, dat de voorgaande drie duels had gewonnen, kwam via Luc Castaignos nog wel terug tot 1-2, maar kon de eerste thuisnederlaag sinds maart 2013 niet voorkomen.