FC Groningen komt vroege goal niet te boven en blijft puntloos

Groningen ging in de eigen Euroborg kansloos onderuit tegen Marseille (0-3) en was in Portugal ook al gauw op achtervolgen aangewezen. De thuisploeg kwam na vijf minuten immers al op voorsprong: Rafa Silva en Ahmed Hassan gingen de combinatie aan, waarna laatstgenoemde een tegenstander uitkapte en de bal onder Sergio Padt door kon schuiven: 1-0. Groningen probeerde via met name Mimoun Mahi gevaarlijk te worden, maar de thuisploeg liet in aanvallend opzicht meer zien. Na twaalf minuten ontsnapten de bezoekers aan een dubbele achterstand.

Rui Fonte raakte na een voorzet van Djavan de lat én tegelijkertijd de paal en de bal stuiterde ook nog op de doellijn. Groningen moest de bal aan het dominante Braga laten en moest nog een aantal mogelijkheden toestaan, maar Padt gaf zich in de eerste helft niet meer gewonnen. Na een klein half uur liet De Trots van het Noorden zich eerst écht zien: Michael de Leeuw gleed de bal na een voorzet van Bryan Linssen net naast. Erwin van de Looi was desondanks niet tevreden en greep na 32 minuten in: Kasper Larsen verving Rusnák. Op slag van rust kreeg Groningen nog een aardige kans om 1-1 te maken, maar Linssen schoot uit de draai over.

Braga hoopte het karwei in de tweede helft snel af te maken, maar had pech toen Rui Fonte een voorzet niet kon binnenglijden en in tweede instantie evenmin kon scoren. Groningen kwam daarmee goed weg en kreeg naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer grip op het Europa League-duel en mocht het spel dan ook maken. De Leeuw mikte via een Portugees been over en na een uur kopte hij naast, al was er ook al gefloten vanwege buitenspel. Halverwege de tweede helft zorgde de regerend winnaar van de KNVB Beker andermaal voor dreiging toen Hans Hateboer na voorwerk van Mahi naast schoot.

De meegereisde supporters zongen in hun favoriete spelers in het laatste kwartier 'alles of niets' toe, maar Van de Looi en consorten slaagden er niet in om een punt mee te nemen naar Nederland. Danny Hoesen en Jarchinio Antonia werden in de slotfase het veld van het Estádio Municipal de Braga ingestuurd, maar behoudens een kopbal van Linssen kon Groningen nauwelijks iets meer creëren. Groningen, dat op 22 oktober op bezoek gaat bij Slovan Liberec, kan zich nu richten op de uitwedstrijd tegen Vitesse van aanstaande zondag.