FC Groningen wint ook in Arnhem en gaat naar finale

De wedstrijd van zaterdagavond was in ieder geval een stuk leuker dan het heenduel tussen Vitesse en Groningen, dat dankzij een goal van Lorenzo Burnet in een 1-0 zege voor de Noorderlingen eindigde. Vitesse probeerde direct na het eerste fluitsignaal druk te zetten en had ook veel balbezit, maar dat leidde niet tot een hoop mogelijkheden. De eerste echte kans viel pas na ruim twintig minuten te noteren: Mike Havenaar kopte toen uit een voorzet van Davy Pröpper net naast. Groningen hield zonder al teveel moeite stand en kwam kort na de kans van Havenaar uit het niets op voorsprong, dankzij een zondagsschot van Tjaronn Chery. Hij beproefde zijn geluk van afstand en hoewel Piet Velthuizen de bal van ver zag aankomen, had de keeper geen antwoord op de knal.

Groningen zat door het doelpunt op rozen, omdat Vitesse nu nog drie keer moest scoren om de finale te bereiken. De thuisploeg probeerde nog om voor de rust in ieder geval de gelijkmaker binnen te prikken, maar een schotje van Christian Atsu kon eenvoudig gekeerd worden door Marco Bizot en een geplaatst schot van Zakaria Labyad ging rakelings naast. Bij het rustsignaal daalden de eerste fluitconcerten van de tribunes af en Bosz bracht voor de tweede helft twee frisse krachten binnen de lijnen: Guram Kashia werd vervangen door Dan Mori en Bertrand Traoré maakte plaats voor Valeri Qazaishvili.

Laatstgenoemde kreeg kort na de pauze een enorme kans om de score terug in evenwicht te brengen. Qazaishvili kapte in het vijandige strafschopgebied zijn directe tegenstander uit en had de hoek voor het uitkiezen, maar de invaller leek de bal verkeerd te raken en zag zijn inzet naast het doel rollen. Groningen kwam daar dus met de schrik vrij, maar kreeg vervolgens zelf grote kansen om de wedstrijd te beslissen. Richairo Zivkovic was echter niet scherp in de afronding en ook Nick van der Velden wist niet te scoren, waardoor Vitesse in leven bleef. De Arnhemmers kwamen uit het niets zelfs op gelijke hoogte: Havenaar vond Pröpper en die schoot de 1-1 binnen.

Bosz hoopte dat dit de impuls zou zijn die zijn ploeg nodig had, maar Vitesse kwam al na een minuut weer op een nieuwe achterstand. Terwijl enkele supporters de goal van Pröpper nog aan het vieren waren leverde Filip Kostic een scherpe voorzet af en die werd gemist door Mori. De verdediger kreeg hierna nog een kans om de bal op te ruimen, maar slaagde daar niet in, waardoor Zivkovic de 1-2 op zijn naam kreeg. Dit bleek de nekslag te zijn voor Vitesse, dat in het resterende halfuur niet de indruk maakte dat het nog geloofde in een comeback. Tien minuten voor tijd bracht Bosz de vertrekkende verdediger Frank van der Struijk nog in het veld en hij kreeg zo toch nog de kans om als speler afscheid te nemen van het Vitesse-publiek. Met Van der Struijk binnen de lijnen besliste Kostic de wedstrijd (1-3) en deed hij Vitesse kort voor tijd nog meer pijn door ook nog eens de 1-4 binnen te rammen.