FC Twente blijft dankzij Tadic jagen op koploper Ajax

De wedstrijd die Twente woensdag speelde in het Abe Lenstra Stadion was zeker niet goed. Het veld in de thuishaven van Heerenveen zag er op enkele plaatsen bijzonder slecht uit en wellicht leden Twente en de thuisploeg daardoor veel balverlies. Heerenveen werd het eerst gevaarlijk, maar een volley van Hakim Ziyech kon gekeerd worden door Nick Marsman. Aan de overkant dacht Tadic recht te hebben op een strafschop, maar die kreeg hij niet, en vervolgens liet Ziyech zich weer zien namens Heerenveen. Ook nu vond de gevaarlijkste man van het eerste kwartier Marsman op zijn pad.

De eerste serieuze kans van Twente kwam op naam van Shadrach Eghan, die bij de tweede paal werd vrijgespeeld door Tadic, maar wild over schoot. Eghan was daar dus even de schlemiel, maar werd kort daarna de held, toen hij op de doellijn een kopbal van Kenneth Otigba van de lijn haalde. De wedstrijd golfde in de eerste helft dus aardig op en neer en Heerenveen werd nog eens gevaarlijk via Ziyech, terwijl Tadic zich weer liet zien namens Twente. De vrije trap van de Serviër werd kort voor rust echter gekeerd door Kristopher Nordfeldt, waardoor beide ploegen in evenwicht gingen rusten.

In de tweede helft zocht Twente meer de aanval, maar grote kansen leverde dat lange tijd niet op. De bezoekers hadden twintig minuten voor tijd bovendien geluk dat zij met elf man door mochten, toen Andreas Bjelland de doorgebroken Alfred Finnbogason naar de grond haalde, maar slechts een gele kaart kreeg. De vrije trap die volgde werd goed ingeschoten door Ziyech, maar gepakt door Marsman, die zag dat Twente kort hierna op voorsprong kwam. Tadic kwam van rechts naar binnen en zijn schot werd getoucheerd door Joey van den Berg, waardoor Nordfeldt een antwoord schuldig moest blijven.

De tegentreffer betekende een flinke domper voor Heerenveen en Twente had direct hierna de wedstrijd in het slot moeten gooien. Quincy Promes hielp echter een enorme kans om zeep: na een voorzet van invaller Börven hoefde hij de bal alleen maar binnen te tikken, maar dit lukte tot de verbazing van velen niet. Heerenveen bleef daardoor in leven, maar kwam niet meer tot de gelijkmaker. Twente prikte er uiteindelijk nog eentje bij: na een heerlijke actie van Tadic ramde Otigba de bal acht minuten voor tijd nog op zijn eigen lat, maar na een assist van de smaakmaker van Twente maakte Börven er in de slotfase alsnog 0-2 van.