FC Twente doorbreekt moeilijke tijd met eerste zege sinds januari

Een bijzonder roerige week in Enschede moest en zou worden afgesloten met een zege, de eerste sinds 31 januari 2015. De thuisploeg begon dan ook vol goede moed en deelde in de openingsfase wat plaagstootjes uit. PEC Zwolle hield echter eenvoudig stand en was zelf het meest dreigend. Tomas Necid mocht na zo'n twintig minuten spelen inkoppen, maar kon Sonny Stevens met zijn zwakke kopbal niet verontrusten. Ook Mustafa Saymak was dreigend, maar vond eveneens zijn meerdere in de sluitpost van de Tukkers.

Qua kansen stelde Twente daar in de eerste 45 minuten weinig tegenover. Wel kreeg het thuispubliek nog een paar dompers te verwerken. Vroeg in de wedstrijd moest Andreas Bjelland zich geblesseerd laten vervangen, terwijl ook Luc Castaignos het rustsignaal niet haalde. Youness Mokhtar mocht de spits, die last kreeg van zijn hamstring, aflossen. De thuisploeg kreeg daarna de beste mogelijkheid voor rust: Ziyech dwong Warner Hahn tot een knappe redding.

Ook na de pauze moest de doelman van PEC Zwolle er twee keer aan te pas komen om zijn ploeg op de been te houden. Zonder groots te spelen kwamen er namelijk kansen voor Tapia (met het hoofd) en andermaal Ziyech (schot). Die missers kwamen de thuisploeg bijna duur te staan. Necid leek namelijk twintig minuten voor tijd een doelpunt te stelen in Enschede, maar de Tsjechische spits zag zijn bal op het laatste moment van de lijn gehaald worden.

Niet veel later zorgde Tapia alsnog voor een enorme golf van opluchting in de gespannen Grolsch Veste. De Peruviaanse verdediger slaagde er dertien minuten voor tijd in om Hahn te kloppen. Hij deed dat met een kopbal. De definitieve bevrijding volgde vijf minuten later. Nadat Mokhar een kans onbenut liet, was Ziyech er razendsnel bij om de rebound alsnog tegen de touwen te schieten. De middenvelder, ook de aangever bij de 1-0, is daarmee bezig aan een opzienbarende reeks: bij de laatste acht doelpunten van zijn ploeg was hij direct of indirect betrokken (vier assists, vier goals).