FC Twente geeft voorsprong uit handen tegen hekkensluiter NEC

Een zege voor de bezoekers lag in de Grolsch Veste op voorhand niet in de lijn der verwachting; de Tukkers waren al tien thuisduels op rij ongeslagen in de Eredivisie, terwijl de Nijmegenaren in de competitie een reeks van tien uitwedstrijden zonder overwinning achter hun naam hadden staan. De ervaring heeft dit seizoen echter geleerd dat een overwinning van de lijstaanvoerder op de hekkensluiter in de Eredivisie allerminst een zekerheid is. Toch leek het er in Enschede vanaf minuut één op dat Twente de punten in eigen huis zou houden. De gasten deden weliswaar van zich spreken via Marnick Vermijl en Kevin Conboy, maar de kansen waren vooral voor de thuisploeg.

Topscorer Luc Castaignos stuitte al na amper twee minuten op NEC-keeper Karl-Johan Johnsson na een perfecte steekpass van Eghan en ook daarna werd de Zweedse goalie veelvuldig op de proef gesteld. Na ruim twintig minuten leidde dat uiteindelijk tot de openingstreffer: Johnsson had nog een antwoord op de inzet van Castaignos, maar bij de rebound van Eghan was de doelman kansloos. Toen er meer dan een half uur gespeeld werd stond ook de 2-0 op het scorebord; Promes zette op de rechterflank zelf een aanval op en profiteerde, eenmaal voor het doel verschenen, van de uitstekende pass van Roberto Rosales. De rechtsback zette voor en Promes volleerde raak, zodat de marge voor Twente verdubbeld werd.

Er leek derhalve geen vuiltje aan de lucht voor de Tukkers, maar in de tweede helft werd het toch weer spannend en daar had NEC niet lang voor nodig. Rieks zocht de diepte en werd op maat bediend; met zijn aanname was de Deen ineens verlost van keeper Nick Marsman en dus kon hij de bal in het verlaten doel schuiven, 2-1. Een paar minuten later was het zelfs alweer gelijk: Rieks stond ditmaal aan de basis van het doelpunt en uit zijn voorzet kopte Jantscher zomaar de 2-2 achter Marsman. Twente kon vervolgens weer opnieuw beginnen en moest nog maar zien dat er wederom een voorsprong genomen kon worden.

Het overwicht dat de gastheren in de eerste helft hadden werd vrij gauw weer hersteld, maar het gemak waarmee de Nijmeegse defensie uit elkaar werd gespeeld was verdwenen. Ondertussen was het aan de andere bovendien oppassen voor Twente, want geklungel in de achterhoede leverde een schietkans voor Alireza Jahanbakhsh op. De sterk ingevallen Iraniër kreeg even later nog een mogelijkheid, maar Promes was vervolgens nog dichter bij een doelpunt. Het schot van de Twente-aanvaller verdween echter over. Ook Rasmus Bengtsson mocht het proberen na een corner van Dusan Tadic, maar de verdediger schoot naast. Vooral NEC mocht zodoende tevreden zijn met de puntendeling.