Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

FC Twente: In Joop we trust

Laatste update:

Joop Munsterman, een man die niet gemaakt is voor de media, niet de vlotte babbel heeft om kijkers vast te houden en niet het charisma van een filmster heeft past eigenlijk niet in het voetbalwereldje. Mensen herinneren eerder zijn gitaarspel dan zijn woorden en Johan Derksen had meer informatie verwacht tijdens de vrijdaguitzending van Voetbal International. Een nieuwe uitnodiging hoeft Munsterman niet te verwachten. Toch wordt Joop op handen gedragen. Munsterman, die zich van schoonmaker bij Tubantia opwerkte tot CEO van Wegener, bleek de ontbrekende schakel te zijn voor voetbalclub FC Twente.

In de jaren vlak na de eeuwwisseling was FC Twente niet meer dan een grijze middenmotor. Het kwam in 2001 niet verder dan een elfde plaats in de landelijke competitie, maar wist 'als goedmakertje' wel beslag te leggen op de KNVB-beker door PSV in de finale met behulp van strafschoppen te verslaan. Dit bekersucces resulteerde echter niet in de gewenste successen in de daarop volgende seizoenen, die met een respectievelijke twaalfde en elfde plaats in 2002 en 2003 teleurstellend werden beëindigd. Toch zal het jaar 2003 bij de meeste Twente supporters een bijzondere herinnering oproepen. Net als veel Nederlandse voetbalclubs had FC Twente in die tijd financiële problemen. De club werd kortstondig failliet verklaard, maar door een overeenkomst met de belastingdienst werd het faillissement in juni 2003 weer teruggedraaid. FC Twente leefde nog.

Het was de aanzet voor het nieuwe Twente. Joop Munsterman volgde Herman Wessels op als voorzitter van de FC, die plaats nam in de Raad van Commissarissen. Onder leiding van toenmalige hoofdcoach Rini Coolen vond FC Twente weer de weg naar boven. Na een slechte seizoensstart, wist hij FC Twente naar de 8e plek te leiden. De hand van Joop Munsterman werd langzaam zichtbaar binnen de organisatiestructuur. Er werd gesaneerd, sponsors werden aangetrokken en, misschien wel het belangrijkste, het stadion zat tijdens de thuiswedstrijden weer vol en de vraag naar seizoenskaarten oversteeg het aanbod. De eerste supporters staan op de wachtlijst. FC Twente leeft weer in de regio.

In de winterstop van 2005/06 hield Rini Coolen na een slechte eerste helft de eer aan zichzelf en stapte op. Ondanks het wegvallen van Coolen, weet FC Twente met Jan van Staa en Fred Rutten toch de stijgende lijn vast te houden. Spelers van Twente worden transferobjecten voor de traditionele top 3. FC Twente vist met het halen van Blaise NKufo in een andere vijver en Europees voetbal werd onder leiding van Fred Rutten gerealiseerd. Twente is inmiddels aangekomen aan het einde van seizoen 2007/08 en bereikte het hoogtepunt van de afgelopen decennia, plaatsing voor de voorronde Champions league. Door middel van de verafschuwde play-offs werd ten koste van Ajax voorronde champions league afgedwongen, waar het provincieclubje Twente tegen de topclub Arsenal lootte.

De successen van Twente leken de club parten te spelen. Fred Rutten ging een stap omhoog naar Schalke 04 en nam Orlando Engelaar met zich mee. Karim El Ahmadi was inmiddels al verkocht aan Feyenoord en Luke Wilkshire vertrok naar Rusland. Vier sterkhouders van FC Twente waren vertrokken. Joop Munsterman had bij deze transfers het onderste uit de kan weten te halen en schulden aan bank en gemeente werden gestaag afgelost. Het hoogtepunt van de club was geweest, niemand verwachtte dat FC Twente de prestaties van de afgelopen jaren kon evenaren.

Toch wist Joop Munsterman heel Nederland te verrassen. Waar iedereen grappen maakte over het telefoontje met de vrouw van Frank Rijkaard, begon iedereen te lachen wanneer Munsterman bekend maakte Steve McClaren, onder andere oud bondscoach van Engeland, hoofdcoach van Middlesbrough en assistent bij Manchester United, aan te willen trekken. Waar iedereen McClaren voor onhaalbaar achtte, wist Joop Munsterman het voor elkaar te krijgen. Steve McClaren zou tijdens de opening van de inmiddels uitgebreide Grolsch Veste zijn eerste competitiewedstrijd op Enschedese bodem spelen.

De prestaties van FC Twente deden oude tijden herleven. Steve McClaren wist de prestaties van Fred Rutten in de competitie te evenaren. Op de Europese velden werden alle verwachtingen overtroffen. Waar Fred Rutten destijds de poulefase aan Getafe over moest laten, wist McClaren zich te plaatsen in de loodzware poule met Manchester City, PSG, het Schalke 04 van de oude bekenden Rutten en Engelaar en Racing Santander. De oudere supporters zullen ongetwijfeld even terug gedacht hebben aan de UEFA Cup-finale tegen Ipswich Town en de memorabele wedstrijden tegen onder andere Juventus en Bayern München.

Ook de zomer na dit seizoen liet Munsterman weer zien dat FC Twente niet meer het provincieclubje van een paar jaar geleden is, maar dat er serieus rekening gehouden moet worden met de nieuwe status van FC Twente. Door de successen waren spelers als Edson Braafheid, Eljero Elia en Marko Arnautovic niet in Enschede te houden. Ajax, die met veel strijd Robbie Wielaert al had weten los te weken, probeerde hetzelfde kunstje weer uit te halen met Elia en Braafheid. In deze periode kreeg Munsterman heel Nederland over zich heen. Heel Twente-minnend Nederland prijsde de stugge houding van Munsterman; FC Twente is immers geen bank. De andere helft, grofweg de aanhangers van clubs van de traditionele top drie, verafschuwde de handelswijze. Talent moest volgens hen immers in Nederland blijven. Aan het einde van de zomer waren echter de drie dragende spelers vertrokken, naar het buitenland wel te verstaan. FC Twente leidt niet meer op voor de traditionele top drie, maar verkoopt direct aan de Europese subtop, daar waar het grote geld zit.

Wederom werd verwacht dat FC Twente een pas op de plaats moes maken. Zonder Elia en Arnautovic, van wie moeten nu de doelpunten komen? Toch weet FC Twente het verlies van deze spelers weer op te vangen en een representatief elftal neer te zetten. Miroslav Stoch en Bryan Ruiz zijn die nieuwe smaakmakers op de flanken. Deze versterkingen zijn te danken aan het goede werk van Munsterman en Steve McClaren, die met zijn internationale netwerk vele deuren geopend heeft en ervoor heeft gezorgd dat FC Twente langzaam de status van provincieclubje achter zich weet te laten.

Waar dit voor FC Twente gaat eindigen is nog de vraag, maar de regio Twente leeft al jaren op een roze wolk. Munsterman heeft McClaren inmiddels overtuigd om voor nog een extra seizoen bij te tekenen, in de hoop het nummer van Eddy Achterberg realiteit te laten worden. Of het zover komt weten we over twintig competitiewedstrijden. Eén ding is wel zeker, in Joop we trust.

Meer nieuws

Besiktas zet Europese ambities kracht bij dankzij treffer in minuut 97
5
Stem op de Gouden Schilden 2023/24 en win een geheel verzorgde trip naar Wembley
0
Feyenoorder ben je voor de lol: hoe Arne Slot het plezier terugbracht
22
Thijs Dallinga tekent met fraaie kopbal voor competitietreffer nummer dertien
0
HSV verpest promotiefeest van aartsrivaal St. Pauli door goal in minuut 85
11
Kassa Feyenoord en PSV rinkelt: alles wat je moet weten van het nieuwe CL-format
21

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties