FC Twente is klaar voor topper, De Graafschap door na penalty's

Zwaluwen - FC Twente 1-8
Co Adriaanse moest nogal wat wisselen voor de bekerontmoeting met de amateurs van Zwaluwen. Keepers Nikolay Mihaylov (ziek) en Sander Boschker (kuitblessure) ontbraken, waardoor de jonge Nick Marsman zijn debuut maakte, en verder waren ook Wout Brama, Tom Cornelisse en Leroy Fer afwezig. Dit leverde echter geen problemen op voor Twente, dat simpelweg veel te sterk was voor Zwaluwen en al snel in veilige haven kwam. Berghuis opende met een fraai schot de score en stelde Luuk de Jong even later in staat om de marge te verdubbelen.

Twente was oppermachtig en liep nog voor rust uit naar een 0-5 voorsprong. Opnieuw Berghuis, Marc Janko en opnieuw De Jong scoorden, waardoor de wedstrijd al na vijfenveertig minuten beslist was. In de tweede helft nam Twente, met het oog op de competitietopper tegen Ajax, wat gas terug. Toch scoorden de bezoekers nog driemaal, via Berghuis (tweemaal) en Willem Janssen, terwijl Janko nog een enorme kans miste en Denny Landzaat op de lat stuitte. De eer van Zwaluwen werd gered door Dimitry Gomes Almeida, die maar wat gelukkig was met zijn doelpunt. Het leverde echter niets op.

De Graafschap - FC Utrecht 1-1
4-3 na strafschoppen

De Graafschap en FC Utrecht wisten in de reguliere speeltijd geen winnaar te forceren. De thuisploeg begon nog wel goed en kwam na achttien minuten spelen op voorsprong via Dulee Johnson, die een afvallende bal oppikte en binnenprikte. Alje Schut verdubbelde onbedoeld bijna de voorsprong voor De Graafschap, door op zijn eigen lat te koppen. In aanvallend opzicht liet Utrecht niet bijster veel zien, maar kort voor rust viel toch de gelijkmaker te noteren. Tommy Oar bewees een geweldig linkerbeen te hebben en schoot fraai in de kruising raak.

De tweede helft was niet bijster aantrekkelijk, maar kende kort voor tijd nog wel een moment van opwinding, toen Rob van Dijk een inzet van Vito Wormgoor uit de kruising plukte. In de verlenging kreeg De Graafschap de beste kansen op de winnende treffer, maar er werd niet gescoord, zodat er penalty's aan te pas kwamen. Rodney Sneijder (Utrecht) en Yuri Rose (De Graafschap) misten direct de eerste twee strafschoppen, waarna Nana Asare bij een stand van 3-3 de onderkant van de lat raakte. Rydell Poepon kon De Graafschap verder helpen, maar schoot hoog over en zorgde voor een sudden-death. Daarin groeide Alje Schut uit tot de schlemiel.

JVC Cuijck - Heracles Almelo 0-1
Heracles Almelo maakte maar weinig indruk in de uitwedstrijd bij JVC Cuijck. De ploeg van Peter Bosz kwam na twaalf minuten al op voorsprong via Glynor Plet, en leek het hierna wel goed te vinden. Cuijck rook daardoor kansen en ging in de tweede helft dan ook vol goede moed op zoek naar de gelijkmaker, maar de gewenste 1-1 zou nooit op het scorebord verschijnen. Illustratief voor de wedstrijd die Heracles speelde was dat Remko Pasveer in de slotfase nog een gele kaart kreeg wegens tijdrekken.