FC Twente speelt gelijk en blijft wachten op thuiswinst

De eerste thuiszege van 2013 was de inzet voor FC Twente. Na mislukte pogingen tegen RKC Waalwijk, FC Utrecht, Willem II en Ajax moest en zou NAC Breda fungeren als lijdend voorwerp, maar de bezoekers bleken de organisatie goed op orde te hebben. Zo goed zelfs, dat de thuisploeg in de eerste helft geen enkel gaatje wisten te vinden in de hechte Bredase afweer. Slechts twee keer werd het enigszins dreigend voor de neus van Jelle ten Rouwelaar: Dusan Tadic zorgde met een goede voorzet voor paniek en Edson Braafheid raakte na een hoekschop de buitenkant van de paal.

NAC vond het over het algemeen prima en was zelf in de beginfase al dicht bij een doelpunt. De razendsnelle Elson Hooi aan de aandacht van zijn bewakers, nam vervolgens nog een extra horde door opnieuw langs Tim Breukers te snellen en vond met zijn harde, lage voorzet bijna de inlopende Mats Seuntjes. Douglas kon echter op het laatste moment voorkomen dat de bal tot de aanvaller reikte en werkte weg. Veel verder dan die goede mogelijkheid kwamen de teruggetrokken gasten overigens ook niet. Al met al viel er zodoende in de eerste helft weinig te beleven voor de aanwezige toeschouwers, die de thuisploeg bij rust met een fluitconcert van het veld begeleidden.

De negatieve aanmoedigingen sorteerden, uiteraard, geen enkel effect. Sterker nog: FC Twente verscheen na rust verkrampt op het veld en moest na vijf minuten spelen in de tweede helft een tegentreffer slikken. Een harde kopstoot kon nog worden gekeerd door Nikolay Mihaylov, die echter geen verweer had de rebound van Kenny van der Weg. Met het nodige geluk viel de inzet van de stopper binnen. Aanvankelijk had de thuisploeg het moeilijk na de 0-1 en wisten de Tukkers even niet hoe te reageren.

Gaandeweg de tweede helft voerde FC Twente de druk echte verder op en kwamen er kansen. Invaller Luc Castaignos toonde zich diverse malen dreigend en ook Nacer Chadli en Dusan Tadic lieten zich niet onbetuigd. De meest onwaarschijnlijke van het stel zorgde echter zeven minuten voor tijd voor enige opluchting: met een van richting veranderd schot trof Brama via de binnenkant van de paal doel. De nog resterende speeltijd leek genoeg om het duel alsnog helemaal om te buigen, maar tot echt grote kansen kwam Twente in de laatste tien minuten niet meer.