FC Twente vermaakt publiek en verslaat Go Ahead Eagles

Twente verloor in oktober 1978 voor het laatst in eigen huis van Go Ahead en liet zich dit keer ook niet kloppen. De ploeg van Michel Jansen en Alfred Schreuder ging in de eigen Grolsch Veste op zoek naar een snel doelpunt. Twente hield het tempo hoog en had het overwicht, maar de bezoekers doken ook een aantal keer gevaarlijk op voor het doel van Nick Marsman. De eerste kans was ook voor Kowet: Deniz Türüc schampte de lat. Na acht minuten hadden de Deventenaren zelfs op voorsprong móeten komen. Jeffrey Rijsdijk stuitte van dichtbij op Marsman, maar wanneer hij de bal breed had gelegd, had Xander Houtkoop het leer voor het intikken gehad. Go Ahead kreeg daar na een kwart wedstrijd de rekening voor gepresenteerd.

Felipe Gutiérrez werkte de bal na een voorzet van Robbert Schilder in twee instanties binnen en zette Twente op een 1-0 voorsprong. De Tukkers hadden de marge een minuut later zelfs kunnen verdubbelen, maar na een knappe demarrage van Luc Castaignos schoot Shadrach Eghan Kwesi via de benen van Eloy Room rakelings naast. Twente stapelde kans op kans: Youness Mokhtar kopte bijvoorbeeld na een halfuur over. In het laatste kwartier nam de intensiteit wat af en begon het thuispubliek zelfs even te morren. Het ontbeerde Go Ahead duidelijk aan scorend vermogen, want men kreeg voor rust nog een grote mogelijkheid om te scoren: Houtkoop knalde over de kruising.

Twente kende in de eerste helft dus nog de nodige problemen met Go Ahead, maar in de tweede helft was men veel sterker. Acht minuten na rust kreeg Castaignos dé kans om de wedstrijd van spanning te beroven, maar hij schoot tweemaal op Room. Na 55 minuten was de jeugdinternational wel trefzeker, met een uitermate lelijk doelpunt. Roberto Rosales legde de bal voor, waarna Mokhtar de bal voor het inkoppen had. De linksbuiten knikte het leer echter via de nietsvermoedende Castaignos in het doel. Go Ahead klaagde nog over buitenspel, maar het Twentse feestje ging door. Direct na de aftrap ging het mis aan de overzijde. Rasmus Bengtsson haalde Jarchinio Antonia onderuit en Jop van der Linden benutte de strafschop: 2-1.

Het geloof van Go Ahead in een positief resultaat, werd na 62 minuten weggenomen door Dusan Tadic, die een vrije trap in de korte kruising joeg. Twente speelde bij vlagen met Go Ahead en had de score al gauw op kunnen schroeven. Van der Linden haalde een stift van Gutiérrez voor de lijn weg en een voorzet ging onder Castaignos door. De gasten van Foeke Booy trachtten de schade in het restant van de wedstrijd te beperken en slaagden in die opzet. Twente won zijn vierde wedstrijd op rij, terwijl Go Ahead de gewonnen IJsselderby tegen PEC Zwolle (4-1) geen goed vervolg kon geven.