FC Utrecht houdt huis tegen AZ en ziet teller bij zes treffers stokken

FC Utrecht had zeventien minuten nodig om korte metten te maken met AZ, dat in de voorgaande 25 wedstrijden bijna twintig meer punten had weten te verzamelen. Van dat grote verschil op de ranglijst was echter niks te bespeuren in De Galgenwaard: al in minuut twee kopte Willem Janssen op aangeven van Haller de openingstreffer achter Esteban. Het veel sterkere Utrecht nam daar geen genoegen mee en ging door. Weer acht minuten later schoot Mark Diemers van afstand de 2-0 binnen.

AZ wist niet wat het overkwam en moest zeven minuten later wéér incasseren. Mattias Johansson werd teruggefloten voor (vermeend) hands in de eigen zestien, waarna Sébastien Haller mocht aanleggen van elf meter. De jonge Fransman toonde zich koelbloedig en besliste de wedstrijd eigenlijk al min of meer definitief. John van den Brom zag het vanaf de bank hoofdschuddend aan en besloot in de rust fors in te grijpen. Hij haalde zijn gehele voorhoede (Steven Berghuis, Robert Mühren en Dabney Dos Santos) naar de kant.

Met Muamer Tankovic, Guus Hupperts en Aron Jóhannsson in de gelederen probeerde AZ te redden wat er te redden viel, maar erg viel haalde dat niet uit. De bezoekers begonnen ook matig aan de tweede helft, maar kregen na elf minuten spelen wel ineens de 3-1 in de schoot geworpen. Een van de invallers, Jóhannsson, stond op de goede plek en kon daardoor moeiteloos afronden. AZ leek daardoor even op te leven en ging beter spelen.

Hoop deed leven, maar ruim twintig minuten voor tijd schoot andermaal Haller die wederom aan diggelen. Waar AZ een strafschop werd onthouden na hands van Jeff Hardeveld, ging de bal wel voor de tweede keer op de stip bij de thuisploeg. Dit keer was het Wesley Hoedt die werd teruggefloten voor het beroeren van de bal met de hand. Haller liet zich ook die buitenkans niet ontnemen en ontfermde zich wederom over de bal: 4-1. Daarna was het de beurt aan Kristoffer Peterson. De invaller, weer hersteld van de kaakbreuk die hij opliep na een klap van Anouar Kali, schoot prachtig de 5-1 binnen. Johansson deed daarna nog iets terug voor AZ, maar het slotakkoord was voor de thuisploeg: Edouard Duplan tekende voor de 6-2 eindstand.