FC Utrecht verlaat gevarenzone na duel van zes goals met NAC Breda

De Brabantse bezoekers verloren voor het eerst sinds 25 augustus (Feyenoord, 3-1) een wedstrijd in de Eredivisie en de nederlaag was over het geheel bezien terecht. Utrecht, met Gyliano van Velzen als basisdebutant in de basis, kreeg na vijf minuten direct een gigantische kans: Toornstra schoot naast na een voorzet van Dave Bulthuis. Na een kwartier kwam de gastheer wel op voorsprong in de eigen Galgenwaard, waar men op 10 februari voor het laatst verloor. Ayoub knalde na een schitterende kapbeweging op Jelle ten Rouwelaar, maar in de rebound vond hij wel de hoek: 1-0. De doelman voorkwam even later met zijn grote teen dat Steve De Ridder voor de margeverdubbeling kon zorgen.

Het middenveld was met name door de sterk spelende Ayoub en Toornstra in handen van Utrecht, NAC had het erg lastig en het bezoek kwam vóór de gelijkmaker tot tweemaal toe met de schrik vrij. Toornstra trof de paal na een balletje achter het standbeen en Johan Martensson raakte eveneens het houtwerk. NAC kwam na 35 minuten op gelijke hoogte door een goal van Verbeek, die een rebound benutte nadat Robin Ruiter de bal losliet en Timothy Derijck vergat uit te verdedigen. Die 1-1 was direct de ruststand, omdat Toornstra even later niet verder kwam dan opnieuw de paal. Het eerste kwartier na rust ging gelijk op, maar na een uur kwam Utrecht voor de tweede keer op voorsprong.

Toornstra knalde na een passje van Cedric van der Gun de bal in het dak van het doel en tien minuten voor tijd besliste Mulenga de wedstrijd. De invaller bekroonde goed doorzetten van Yoshiaki Takagi en prikte van dichtbij binnen: 3-1. Toornstra maakte na een prachtige aanval nog de vierde Utrechtse treffer en Hadouir deed uit een vrije trap nog wat terug. In de slotfase kreeg NAC nog twee goede mogelijkheden, maar invaller Stipe Perica stuitte op Ruiter en Kees Kwakman mikte in het zijnet. Daardoor kon de ploeg van Nebojsa Gudelj de spanning niet terugbrengen in de wedstrijd en leed het zijn vierde nederlaag.