FC Volendam legt druk bij SC Cambuur, Sparta kan titel vergeten

Excelsior - FC Volendam 1-3
FC Volendam won in de laatste zeven duels zes keer en Excelsior werd ook aan de zegekar gebonden. De ploeg van Hans de Koning nam na twintig minuten uit het niets de leiding op Woudestein door een prachtige knal van Ludcinio Marengo. De bezoekers doken verder nauwelijks op voor het doel van Excelsior en de thuisploeg kreeg in de eerste helft twee goede kansen, maar Elvis Manu faalde tweemaal in de afwerking. Op slag van rust gooide Levi Schwiebbe na een vlotte combinatie door het centrum het duel op slot met de 0-2 en na ruim een uur tekende Michiel Kramer met een harde en droge knal voor de derde Volendamse treffer. Omdat Mick van Buren nog scoorde, werd het uiteindelijk 1-3 in Kralingen.

Helmond Sport - Sparta Rotterdam 1-1
Voor het Sparta Rotterdam van Henk ten Cate lijkt de competitie enigszins als een nachtkaars uit te gaan, want de ploeg die lang op titelkoers lag, moet zich nu enkel richten op de play-offs, want de titel is niet meer haalbaar. De Rotterdammers kwamen na ruim een kwartier spelen op achterstand in het Lavans Stadion door een treffer van Emrullah Güvenc, die kon scoren doordat Robert van Boxel de bal niet wegtrapte. De gasten speelden matig, maar kwamen na een uur wel langszij door een treffer van Steef Nieuwendaal. Samir Fazli kreeg nog een dot van een kans op de 2-1 voor Helmond, maar de aanvaller faalde in de afronding. Beide partijen lijken in ieder geval zeker van de tweede ronde in de play-offs.

FC Den Bosch - MVV Maastricht 1-2
FC Den Bosch hoopt nog bij de eerste negen te kunnen eindigen en begon uitstekend in de thuiswedstrijd. Kjell Knops moest binnen de minuut een bal van de lijn halen en de thuisploeg had een strafschop moeten krijgen na een duwfout, maar die werd niet gegeven. De Brabanders van Jan Poortvliet kregen goede kansen en kwamen uiteindelijk op voorsprong door een treffer van Tom van Weert. De gasten kwamen kort na rust echter weer op gelijke hoogte door toedoen van Tom Van Hyfte en omdat Van Weert na een uur stuitte op Bram Castro, leek het bij een remise te eindigen. Lloyd Borgers besliste in de slotminuut echter anders in De Vliert: 1-2.

Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 0-0
Go Ahead Eagles verspeelde twee dure punten en kan zich nu niet meer plaatsen voor de tweede ronde van de play-offs. De Deventer ploeg begon beter aan de wedstrijd tegen de hekkensluiter, maar speelde ook erg slordig. Xander Houtkoop kreeg vijf minuten voor tijd wel een goede kans, maar zijn vrije trap trof de buitenkant van de paal. De ploeg van Erik ten Hag bleef in de tweede helft de bovenliggende partij, maar wonderwel werd er niet gescoord in De Adelaarshorst. Marnix Kolder en Houtkoop verprutsten grote kansen en een treffer werd zelfs nog afgekeurd. Omdat FC Twente-huurling Quincy Promes nog twee grote mogelijkheden onbenut liet, bleef het bij een brilstand tegen FC Eindhoven.

FC Dordrecht - De Graafschap 2-1
FC Dordrecht houdt door de zege nog hoop op het linkerrijtje. De Schapenkoppen begonnen echter bedenkelijk in het eigen GN Bouw Stadion, want door een benutte strafschop van Anco Jansen kwamen de gasten uit Doetinchem op voorsprong. Toch was het veldspel van de thuisploeg beter en probeerde men aanvallen op te zetten, maar De Graafschap hield eenvoudig stand. Twintig minuten voor tijd zorgde Fouad Idabdelhay echter alsnog voor de gelijkmaker doordat doelman Joost Terol zijn inzet verkeerde inschatte. Tien minuten later zorgde Josimar Lima uit een hoekschop zelfs voor de 2-1 en hierdoor mag Dordrecht nog hopen op de play-offs; daarvan is De Graafschap door de periodetitel al verzekerd.

Telstar - FC Oss 2-1
FC Oss vergooide twee dure punten en dreigt de play-offs nu mis te lopen. De Brabanders kwamen in Velsen al wel na anderhalve minuut op voorsprong daar Marc Koot op aangeven van Marcel van der Sloot voor de 0-1 zorgde. De gastheer was hierna echter dreigender en een treffer werd vanwege buitenspel zelfs afgekeurd. Dik twintig minuten voor tijd kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte door een rake strafschop van Rhys Murphy en nadat een inzet van Tim Nelemans namens de bezoekers uit Brabant van de lijn werd gehaald, zorgde Shabir Isoufi zeven minuten voor tijd voor de 2-1. In de slotfase kreeg Oss-linksback Kenny Teijsse nog een rode kaart na een trappende beweging.

FC Emmen - Almere City FC 3-0
Voor zowel FC Emmen als Almere City FC is het seizoen eigenlijk al voorbij, maar de thuisploeg oogde vrijdagavond veel gretiger. De ploeg uit Drenthe kreeg in de eerste helft in de knollentuin één echte kans en scoorde direct. Na een klein halfuur tekende Wout Weghorst voor de 1-0 na een goede actie van Rutger Worm. In de blessuretijd kreeg Rashid Broen nog een dot van een kans, maar hij raakte in een vrije schietpositie de bal volledig verkeerd. In de tweede helft was Almere City de bovenliggende partij, maar Emmen besliste in de slotfase de wedstrijd. Marvin Wijks was het eindstation van een counter en Anmur Almubaraki zette de 3-0 op het scorebord.