FC Volendam loopt koppositie mis, RKC Waalwijk van laatste plaats af

FC Volendam - Almere City FC 2-3
Als er één club was die NEC constant in de nek hijgde, was het FC Volendam wel. Er werd tot vrijdag alleen nog verloren tegen de koploper uit Nijmegen, maar verder was de ploeg van Hans de Koning bijna niet op fouten te betrappen. Nu ging het echter voor de tweede maal dit seizoen mis, dit keer tegen Almere City FC. Een handvol minuten voor de rust zorgde Henk Veerman voor een 1-0 voorsprong: hij schoot raak op aangeven van Jermano Lo Fo Sang en maakte zo alweer doelpunt nummer vijf van de competitie. De voordelige score bleef tot de rust staan in het vissersdorp, maar daarna kwam Almere City FC helemaal terug. Routinier Jason Oost, die dit seizoen nog niet had gescoord, luisterde zijn eerste basisplaats op met de gelijkmaker.

De aanvaller kreeg de bal teruggelegd van Cees Toet en verschalkte vervolgens Theo Zwarthoed met zijn schot: 1-1. Almere City FC bleef sterk op de been tegen FC Volendam, want Agil Etemadi haalde een schot van Ludcinio Marengo uit de bovenhoek. Daarna viel de 2-1 echter toch. Kevin Brands, die al één op één liep, maakte doelpunt nummer vijf van het seizoen door vanuit een moeilijke hoek toch het net te vinden. De Flevose bezoekers bleven echter strijden en kwamen weer terug tot een gelijke stand via routinier Sander Keller, die raak kopte na een vrije schop. De comeback werd nóg glansrijker toen Paul Quasten vlak voor tijd nog 2-3 maakte en FC Volendam verbouwereerd achterliet.

FC Oss - FC Eindhoven 3-0
Jean-Paul de Jong ontving kort voor de aftrap de Bronzen Stier voor de beste trainer van de eerste periode, maar kon zijn elftal vrijdag niet naar succes leiden. Zijn Eindhoven begon wel beter, maar de goal viel juist aan de andere kant. Jonathan Opoku volleerde op aangeven van Fatih Kamaci beheerst raak en na die openingsgoal ging Oss ook beter spelen en hield het Eindhoven van scoren af. Na een klein uur kwamen de Brabanders van Wil Boessen zelfs op een 2-0 voorsprong: Kevin van Veen kopte zijn achtste seizoensdoelpunt tegen de touwen. Eindhoven kreeg nog één goede kans om wat aan de achterstand te doen, maar Anthony van den Hurk zag zijn kopbal net voor de doellijn worden gekeerd door Luuk Koopmans. Renan Zanelli bepaalde de eindstand op 3-0.

Helmond Sport - Jong Ajax 2-2
Helmond verloor zijn laatste drie wedstrijden, maar wist nu in de slotfase een nederlaag af te wenden. Invaller Oumar Diouck tekende zeven minuten voor tijd immers voor de 2-2. De bezoekers uit Amsterdam waren na een kwart wedstrijd op voorsprong gekomen en dat was meer dan verdiend. Sheraldo Becker brak door aan de linkerflank en schoot goed raak. Ajax kreeg kansen om de score verder uit te bouwen, maar Riechedly Bazoer raakte bijvoorbeeld de lat. Na een uur kwam Helmond langszij door een rakte strafschop van Stanley Elbers, maar na 66 minuten tekende Richairo Zivkovic weer voor de 1-2. In de slotfase werd het dus toch nog gelijk. Roel van de Sande kreeg nog een rode kaart.

RKC Waalwijk - SC Telstar 2-0
Financieel gezien zit RKC behoorlijk in de put, maar in sportief opzicht bezorgde het team van Martin Koopman zichzelf vrijdagavond wel een oppepper. In het eigen Mandemakers Stadion werd afgerekend met SC Telstar en zodoende werd de laatste plaats in de Jupiler League overgedaan aan drie teams: Fortuna Sittard, Helmond Sport en Almere City FC. Zomeraanwinst Alvin Fortes brak de score open na zo'n twintig minuten en pakte zo na zeven wedstrijden zonder doelpunt zijn eerste treffer mee voor RKC.

Op slag van rust deelde Malcolm Esajas de tegenstander uit Velsen al de genadeklap uit met de 2-0: hij haalde fraai uit op aangeven van Peter Jungschläger. Telstar was wel beter geweest in de eerste helft en had ook de betere kansen gekregen via onder meer Ralf Seuntjens, Anmar Almubaraki en Kevin van Essen maar sprong er simpelweg niet efficiënt genoeg mee om. Na vijf nederlagen op rij viel er eindelijk weer iets te vieren in Waalwijk, want ook na rust bleef de voorsprong intact. Steve Olfers kreeg nog een kans iets terug te doen, maar faalde. Een later doelpunt van Seuntjens werd afgekeurd.