FC Zwolle keert na acht jaar absentie terug in Eredivisie

FC Zwolle - FC Eindhoven 0-0
FC Zwolle baalde dat het bij rust nog 0-0 stond in het uitpuilende thuisstadion. Bart van Hintum was dichtbij met een vrije trap, de bedrijvige Joey van den Berg schoot naast en op de vuisten van doelman Ruud Swinkels en clubtopscorer Nassir Maachi claimde tevergeefs een strafschop. De koploper, die in maart 2005 voor het laatst in eigen huis verloor van FC Eindhoven, kwam maar niet door de Brabantse defensie heen.

Na een klein uur veerde iedereen op aan de Ceintuurbaan. Swinkels had echter een fenomenale reactie in huis op een kopbal van Maachi. Daarentegen bleef het oppassen op de counters van Eindhoven, met name voor Youness Mokhtar. De bezoekers van Erwin Koeman hielden goed stand en kwamen in de slotfase zelfs niet meer in de problemen. De spanning steeg omdat Sparta op voorsprong was gekomen in Flevoland. De Rotterdammers gaven de zege echter alsnog uit handen en dus is Zwolle voor de derde keer kampioen van de Jupiler League. De ploeg keert na het seizoen 2003/04 terug op het hoogste niveau.

Almere City FC - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta Rotterdam was sterker in het Mitsubishi Forklift Stadion, maar leek maar niet te kunnen scoren. Dat was vooral te wijten aan Mario Bilate. De spits kreeg twee goede kansen in de eerste helft, maar Erwin Friebel hield zijn doel schoon. Almere City FC dook af en toe gevaarlijk op voor het Rotterdamse doel. Zo schoot Mikhael Rosheuvel een vrije trap bijna in de kruising. Bilate schoot na de pauze op de paal en Cees Toet voorkwam ternauwernood de 0-1 voor Sparta. Die kwam er twintig minuten voor tijd alsnog door een eigen goal van Toet. Michel Vonk en consorten grepen echter alsnog naast de zege en schonken Zwolle zodoende de titel in het eigen stadion. Mitchell Burgzorg zorgde in de 86ste minuut voor de remise.

Helmond Sport - SC Cambuur 1-3
Helmond Sport en SC Cambuur deden weinig voor elkaar onder, maar de bezoekers gingen met een riante voorsprong de rust in. Na een fraai overstapje schoot Martijn van der Laan kiezelhard binnen en vlak voor rust kopte Martijn Barto de tweede treffer binnen. Helmond, dat al vijftien duels ongeslagen was en de vierde periode won, zette in de tweede helft wat aan, maar kreeg na een klein uur het deksel op de neus door een intikker van Bob Schepers: 0-3. Zarko Grabovic deed twintig minuten voor tijd nog wat terug: 1-3. De Brabanders verliezen zodoende voor het eerst sinds 9 december een wedstrijd. Cambuur is verzekerd van de play-offs.

FC Dordrecht - FC Den Bosch 4-3
FC Dordrecht verloor de laatste drie thuisduels met FC Den Bosch en had zich vrijdagavond geen slechtere start kunnen bedenken. Al na twee minuten schoof Hasan Kilic de openingstreffer onder Nick van der Ploeg door. Binnen het halfuur verdubbelde Paco van Moorsel zelfs de score: 0-2. Het Brabantse bezoek dacht de zege binnen te hebben, maar twee treffers van Cecilio Lopes zorgden voor de puntendeling. Eerst benutte hij een strafschop en zes minuten later, in de 61ste minuut, frommelde hij de 2-2 binnen. En nog was het niet afgelopen. Tom van Weert bracht Den Bosch weer op voorsprong, maar Jeffrey Rijsdijk en Santy Hulst schonken de thuisploeg de zege: 4-3.

Willem II - AGOVV Apeldoorn 5-0
Binnen twee minuten nam Willem II, dat nog altijd kans maakt om de eerste play-offronde over te slaan, de leiding. De schuiver van Virgil Misidjan ketste op de twee palen en rolde uiteindelijk binnen. Diezelfde Misidjan bediende na zes minuten Donny de Groot, die zijn dertiende seizoenstreffer kon binnentikken. Danny Guijt kopte na een klein halfuur zelfs de derde Tilburgse treffer binnen. AGOVV Apeldoorn, dat al zes duels niet meer won, was rijp voor de slachting. Pawel Wojciechowski vijzelde de score met twee treffers in het laatste kwartier nog op: 5-0.

MVV Maastricht - Go Ahead Eagles 1-2
MVV gaf in De Geusselt een voorsprong uit handen en bleef uiteindelijk achter met nul punten. Het begin mocht er nog zijn: Prince Rajcomar brak los van twee man, keek waar het gat was en plaatste de bal fraai in de lange hoek, buiten bereik van Jasper Heusinkveld. Nog voor rust herstelde Karim Fachtali de score, door vanuit een lange voorzet raak te schieten. Tien minuten na rust zorgde Joey Suk vervolgens voor de derde opeenvolgende zege.

FC Volendam - FC Emmen 3-1
Nu het seizoensslot bezig is, begint FC Volendam weer vorm te tonen. De Wijdbroeken boekten hun vierde zege in de laatste vijf duels door FC Emmen opzij te zetten. In de negende minuut scoorde Maikel van der Werff met een lage vrije trap waar Harm Zeinstra niet goed bij zat. Nog voor rust verdubbelde Michiel Kramer de marge na het omzeilen van de buitenspelval. Eldridge Rojers doelpunt in minuut 72 bracht geen nieuwe krachten los; Van der Werff maakte het af met zijn tweede van de avond.

FC Oss - Fortuna Sittard 1-3
Fortuna Sittard zag in de vorige speelronde een fraaie reeks van tien ongeslagen wedstrijden sneuvelen tegen FC Zwolle. Vrijdagavond herstelden de Fortunezen zich echter, door ruim te zegevieren op bezoek in Oss. Timothy Dreesen opende de score met zijn eerste van het seizoen, waarna Aleksandar Stankov voor 1-1 zorge. Een dubbelslag van Danny Schreurs in de tweede helft, waaronder een penalty, hielpen Fortuna verdiend aan de overwinning.

SC Veendam - SC Telstar 1-1
Na winst tegen FC Oss en uit bij FC Emmen gaf Telstar vrijdag een voorsprong uit handen op verplaatsing in het hoge noorden. Het vijftiende doelpunt van Johan Plat dit seizoen zorgde voor de voorsprong, maar die hield men niet vast. De topscorer vond al in minuut vier het net. Eerst tikte hij van dichtbij de bal onnodig tegen Leonardo Nienhuis aan, maar in de rebound maakte Plat het simpel af. Zes minuten voor het slot maakte Danny Menting gelijk. Veendam en Telstar blijven zodoende zestiende en vijftiende.

Vind jij FC Zwolle een echte aanwinst voor de Eredivisie?