Feest in Helmond, frivool Jong Ajax wint minitopper, pak slaag NAC Breda

FC Den Bosch - Helmond Sport 1-1
Helmond Sport wist dat het bij een overwinning zeker zou zijn van de periodetitel en wat dat betreft had spits Jordy Thomassen zijn ploeg een enorme dienst kunnen bewijzen. Hij ontsnapte aan buitenspel, maar wist het buitenkansje niet te verzilveren. Na een matig begin wist FC Den Bosch iets op te krabbelen, al bleef het spel mager en was Helmond Sport nog altijd de club met de gevaarlijkste kansen. Uitgerekend Arda Havar zette FC Den Bosch na rust echter op voorsprong. De sterspeler ligt in de clinch met trainer Wiljan Vloet en begon daarom op de bank, maar bewees als invaller zijn waarde. Helmond Sport moest komen en via Gillian Justiana kwam de ploeg ook op gelijke hoogte, maar een zege kwam er niet meer.

FC Emmen - VVV-Venlo 1-2
Lijstaanvoerder VVV-Venlo kende een droomstart in Emmen, want binnen enkele minuten produceerde Johnathan Opuku de openingstreffer. Voor de aanvaller was het zijn zevende van het seizoen. FC Emmen kwam na de beroerde start beter in het spel en kreeg met name via Cas Peters wat kansjes, maar de bal wilde er niet in. Dat gebeurde na de onderbreking wel aan de andere kant: Torino Hunte bezorgde de koploper van de Jupiler League een geruststellende marge. FC Emmen gaf zich echter niet gewonnen en kwam via Tim Siekman terug in de wedstrijd (1-2), maar VVV liet zich de kaas daarna niet meer van het brood eten. Daardoor pakte VVV na de eerste periode ook de tweede periode.

MVV Maastricht - De Graafschap 2-0
MVV Maastricht was lang koploper en in het diepe Limburg heerst al enige tijd stiekeme titelkoorts en een overwinning op De Graafschap was noodzakelijk om de droom levend te houden. De gedegradeerde Doetinchemmers, nog zonder de nieuwe trainer Henk de Jong, zijn bezig aan een blamerend seizoen en na een minuut of twintig was het raak. Keeper Filip Bednarek beging een overtreding en Thomas Verheydt benutte de strafschop: 1-0. De Superboeren veerden na rust op en verhoogden de druk op het doel van MVV, dat echter stand wist te houden en belangrijke punten pakte in de titelstrijd. Overigens liepen de gemoederen in de slotfase nog even op: interim-coach Jan Oosterhuis van De Graafschap werd naar de tribune gestuurd en Nathaniel Will kreeg rood. Door Kelechi Nwakali werd het in extremis nog 2-0.

FC Eindhoven - NAC Breda 6-2
NAC Breda-trainer Marinus Dijkhuizen balanceert op een dun koord en de dikke nederlaag bij FC Eindhoven kan de oefenmeester weleens fataal worden. NAC Breda kwam er totaal niet aan te pas en stond veertig minuten voetballen al met 3-0 achter. Jinty Caenepeel opende de score, Mart Lieder kopte binnen voor de tweede en Alemao maakte er nog voor rust een schier onmogelijke zaak van voor de bezoekers. Het sprankje hoop kwam van Cyriel Dessers, die vlak voor rust de 3-1 binnenprikte. Na de pauze modderde NAC echter weer verder: Dario Van den Buijs schoot vanaf elf meter binnen voor de 4-1. Het armetierige NAC kreeg door Caenepeel ook nummer vijf om de oren. De 5-2 (Robbie Haemhouts) en de 6-2 (Rai Vloet) verhoogden de amusementswaarde, maar deden voor de punten niet meer ter zake.

Jong Ajax - Jong PSV 1-0
De minitopper tussen Jong Ajax en Jong PSV, waar Jorrit Hendrix zijn rentree maakte na een lange afwezigheid, kwam in Amsterdam langzaam tot ontbranding. Het begin was met twee kleine kansjes voor de bezoekers, maar de eerste echte mogelijkheid van de wedstrijd was voor Ajax: aanvoerder Pelle Clement raakte de paal. Jong Ajax speelde met name op het middenveld prima, maar de thuisploeg moest wel een gigantische kans voor Pablo Rosario toestaan. Oog in oog met Tim Krul schoot de PSV'er naast. Na een uur spelen, toen het voor Hendrix mooi was geweest, kopte invaller Kaj Sierhuis Ajax op 1-0. In het restant kon PSV geen vuist maken tegen het frivole Ajax, dat terecht naar de overwinning dartelde.

FC Oss - Fortuna Sittard 3-1
FC Oss trok in de beginfase fel van leer tegen Fortuna Sittard en even nadat het aluminium al was geraakt scoorde Jordi Balk met het hoofd. Op slag van rust kwam Fortuna Sittard op gelijke hoogte, omdat Roald van Hout keeper Ronald Koeman jr. van FC Oss wist te verschalken. De topschutter van de Jupiler League, Tom Boere met negentien goals, had zich op dat moment nog niet gemeld aan het front. Dat gebeurde na rust: de sluipschutter zette zijn twintigste streepje achter zijn naam. Het slotakkoord was voor Boban Lazic.

Achilles'29 - FC Volendam 0-6
Achilles wacht al sinds 19 augustus op een overwinning en daar kwam tegen Volendam geen verandering in. Sterker nog: de hekkensluiter van de Jupiler League werd voor eigen publiek vernederd. Bij rust bedroeg de achterstand al drie doelpunten, terwijl de Groesbekers ook met tien man verder moesten. Kevin van Kippersluis opende score met een intikker, waarna Kevin Visser met een fraaie stift de 0-2 voor zijn rekening nam. Van Kippersluis zorgde voor de 0-3. Een charge van Freek Thoone werd vervolgens bestraft met rood. De gifbeker moest na rust helemaal leeg. Jack Tuyp stelde Kees Kwakman met een mooie boogbal in staat te scoren, Van Kippersluis completeerde zijn hattrick, Henny Schilder benutte een penalty en Niek Versteege kreeg ook nog rood.

Telstar - FC Dordrecht 0-0
Telstar en FC Dordrecht zijn twee ploegen die in de onderste regionen van de Jupiler League bivakkeren en de elftallen konden een driepunter dus uitermate goed gebruiken. Na een saaie beginfase nam Telstar het heft meer en meer in handen. Met name Denis Mahmudov was gevaarlijk, maar de aanvaller raakte het aluminium en even later miste hij een grote kopkans. FC Dordrecht hield zich voornamelijk bezig met verdedigen, maar was even voor rust uit het niets levensgevaarlijk: Ibrahima Touré raakte de paal. Na de pauze kregen beide partijen wat kansjes, maar doelpunten zouden er niet vallen.

Almere City - RKC Waalwijk 6-2
Om kans te houden op de periodetitel moest Almere een ruime overwinning boeken en dat lukte. In de eerste helft legde de ploeg van Jack de Gier het fundament voor de doelpuntrijke zege. Een bekeken schot van Sherjill MacDonald leverde het openingsdoelpunt op. Rick ten Voorde was even daarna het eindstation van een vlotte combinatie en Soufyan Ahannach maakte er 3-0 van. Na rust deed Roel van de Sande van dichtbij iets terug, maar via een schot van Gaston Salasiwa in het dak van het doel werd de marge weer drie. Een strafschop van Pieter Langedijk bracht RKC weer terug in de wedstrijd, maar opnieuw bleek Almere niet van plan om de wedstrijd spannend te laten worden. Ten Voorde maakte zijn tweede en Silvester van der Water bepaalde de eindstand.

SC Cambuur - Jong FC Utrecht 4-2
Cambuur was van meet af aan de bovenliggende partij. Het duurde niet lang voordat het overwicht zich uitbetalen, want Martijn Barto zette de Friezen binnen dertien minuten op voorsprong na goed voorbereidend werk van Jamiro Monteiro. Clubtopscorer Sander van de Streek kreeg na 33 minuten een goede voorzet vanaf de linkerflank en rondde gedecideerd af. De 2-0 voorsprong leek relatief veilig, maar in de tweede helft kwam Utrecht sterk voor de dag. Myenty Abena kopte binnen na een hoekschop en Gyrano Kerk profiteerde van slordig balverlies van Gino Bosz. Ondanks de knappe comeback van Utrecht liet Cambuur zich niet uit het veld slaan. Barto bracht de thuisploeg weer aan de leiding en versierde kort daarna een penalty, die door Erik Bakker werd verzilverd.