Fernandão dompelt Ajax met late kopbal in rouw

Ajax kreeg via Lasse Schöne, die in de punt van de aanval stond, een eerste kans en had in de eerste tien minuten ook aardig wat balbezit, maar verder was de beginfase duidelijk voor de gastheer uit Kadiköy. Na elf minuten ontsnapte Ajax aan een achterstand: Jasper Cillessen bracht redding op een grondscherend schot van Lazar Markovic en luttele seconden later voorkwam hij met een katachtige reflex op een inzet van Robin van Persie opnieuw de 1-0. De thuisploeg zette de tegenstander vast en was bij vlagen heer en meester.

Het team van Vítor Pereira slaagde er echter ook niet in om veel uitgespeelde kansen te creëren. Van Persie deed na een half uur nog een poging, maar Cillessen doorzag die geplaatste inzet. Ajax probeerde het nog via een afstandsknal van Nemanja Gudelj die maar net over ging, maar in de eerste helft werd er dus niet gescoord in het Ülker Stadion. Ajax hoopte in de tweede helft te scoren om zodoende voor de eerste keer sinds oktober 2011 een Europees uitduel voor de winterstop te winnen.

Ajax had het in verdedigend opzicht aardig onder controle, maar voorin liet men ook in het eerste kwartier na rust niet veel zien. Fenerbahçe loste via Nani en Van Persie schoten, maar werd ook niet echt gevaarlijk en de wedstrijd leek dan ook een doelpunt nodig te hebben om echt los te komen. De Boer greep in ieder geval het eerst in; na 63 minuten kwam Amin Younes in de ploeg voor de teleurstellende Viktor Fischer. Het bezoek uit Amsterdam ging plots beter spelen en twintig minuten voor tijd was men zowaar dicht bij de 0-1.

Davy Klaassen zette zijn voet tegen een vrije trap van Schöne en dwong Fabiano tot een redding, waarna Mitchell Dijks in de rebound net niet aan schieten toekwam. Bij Fenerbahçe greep Pereira na 72 minuten in: Van Persie en Diego werden afgelost door Fernandão en Ozan Tufan. Het spel golfde vervolgens op en neer, maar er leek niet meer gescoord te worden. Leek, want na 88 minuten kopte Fernandão bij een hoekschop van Caner Erkin raak. Ajax moet zich nu richten op de competitiewedstrijd van komende zondag tegen Vitesse.