Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Feyenoord is met Vermeer de winnaar van de transferperiode

Laatste update:

In 1958 opende Eddy Pieters Graafland de rij van Ajacieden, die de verboden weg insloegen naar De Kuip. Hij was op dat moment 24 jaar en was een jaar eerder gekozen in het doel van het Nederlands elftal. Feyenoord betaalde 134.000 gulden aan de aartsvijand: een record in die tijd. Eddy PG, een keeper met een sobere maar betrouwbare stijl, zou nooit meer Rotterdam inruilen voor de hoofdstad.

Tussen de zomer van 1958 en die van 2014 trokken tien spelers van Ajax zich niets aan van alle explosieve sentimenten en liepen in een rechte lijn over naar de gehate rivaal. In 1963 flikte Henk Groot dat voor de som van 250.000 gulden. De ranke spits verwende het Rotterdamse publiek met 33 doelpunten in twee seizoenen, waarna hij toch voor vier ton werd teruggelokt naar Amsterdam. Meest opvallende naam van alle reizigers op de directe route tussen de twee steden was uiteraard die van Johan Cruijff. Geboren en getogen in Mokum, ras-Ajacied en kind van De Meer. Terug in Amsterdam kreeg hij ruzie met voorzitter Ton Harmsen, die hem stilaan te oud en te duur achtte.

De getergde nummer 14 bood zich via schoonvader Cor Coster prompt aan bij Feyenoord, deels op recettebasis, en gidste het team van trainer Thijs Libregts naar de landstitel en de KNVB-beker, als ultieme wraak op met name Harmsen. De liefde duurde maar één seizoen. Weer anderen, zoals doelman Henk Timmer, gebruikten bijvoorbeeld AZ als tussenstop tussen Ajax en Feyenoord. Een minder bekende keeper, Ronald Graafland (geen familie), wipte medio 2011 over van de anonimiteit in de ArenA naar de luwte in Rotterdam-Zuid. Hij was daarmee wel de voorlaatste in deze omstreden en bewogen traditie.

Tot hij in het voorbije weekeinde een sensationele opvolger kreeg in Vermeer, ook al geboren en opgegroeid in Amsterdam, 28 jaar inmiddels en volgens Louis van Gaal eigenlijk de beste en ideale doelverdediger voor Oranje. Met het aantrekken van de nummer twee bij Ajax achter Jasper Cillessen tekende Feyenoord, op de valreep, voor de meest geruchtmakende transfer in de nu weer afgesloten periode. Bovendien een slimme stunt, met enig risico, en een duidelijk signaal van met name trainer Fred Rutten dat hij met het nog te verbouwen elftal wel degelijk wil meedoen in de wedloop naar de titel.

Niet zonder reden heeft Rutten twijfels over Erwin Mulder, 25 jaar en de laatste drie seizoenen een vaste waarde in het eerste van Feyenoord. Een beetje een doorsnee-doelman, tamelijk solide en stabiel, maar geen winnaar. En ook de beoogde vervanger Warner Hahn beviel onvoldoende, voor de gok onder de lat. In een soort driehoeksruil mag hij nu ervaring opdoen bij PEC Zwolle, hoe dan ook een milder klimaat om te wennen aan de wetten van de Eredivisie. De opzienbarende overstap van Vermeer naar Feyenoord, drie weken voor de Klassieker in de Kuip, ontstemde Frank de Boer zichtbaar. De trainer van Ajax hoorde het voor hem slechte nieuws daags voor de nederlaag in Groningen.

Het kan toch niet zo zijn, dat wij de concurrentie sterker maken, bromde hij bozig, onbedoeld als compliment aan de collega's in Rotterdam. Met Vermeer in het doel heeft Feyenoord zich inderdaad versterkt. Ondanks een mindere periode bij Ajax geldt de katachtige keeper nog immer als wellicht de absolute nummer één in het Nederlandse aanbod. Sowieso met meer uitstraling en flair dan onder meer Cillessen en in staat punten te pakken voor zijn werkgever. Al het geschimp op de sociale media is volstrekt uit den boze, voorbarig en ingegeven door een kunstmatige antipathie jegens Amsterdam(mers). Wacht maar tot zondag 21 september, als Vermeer zijn kwaliteiten en kunsten vertoont tijdens Feyenoord-Ajax.

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Is Kenneth Vermeer de beste keeper in de Eredivisie?

Meer nieuws

De EK-selectie van Turkije: dit zijn de spelers die kans maken
3
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
4
Johan Derksen raadt Ajax totaal andere trainer dan Graham Potter aan
7
VZ Team van de Week: Ajax, Feyenoord en PSV aanwezig na doelpuntrijk weekend
25
CL-finalist Borussia Dortmund rakelt oude tweet van PSG op uit 2020
3
PSG moet Champions League-finale na zes keer lat en paal aan Dortmund laten
183

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties