Feyenoord kruipt door oog van de naald tegen Willem II

Feyenoord was in de vorige ronde van het bekertoernooi dus te sterk voor aartsrivaal Ajax en met Willem II als tegenstander in de achtste finale kon eigenlijk iedereen wel leven in Rotterdam. Feyenoord zal gehoopt hebben op een snel openingsdoelpunt, maar in de eerste helft maakte het team van trainer Van Bronckhorst absoluut geen beste beurt. De thuisploeg had wel veel de bal, maar wist zich er totaal geen raad mee. Het uiterst matig opererende Feyenoord kreeg in minuut 25 een rechtse directe op de neus, toen de kwakkelende Marko Vejinovic de bal zomaar inleverde bij Lucas Andersen.

De Ajax-huurling ging er met de bal vandoor en passeerde keeper Kenneth Vermeer voor de 0-1. Vejinovic maakte die ongelooflijke blunder bijna goed voor rust, maar bij een vrije trap plaatste hij de bal rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Feyenoord moest na rust dus uit een ander vaatje tappen, want in de eerste helft kwamen de Rotterdammers er maar niet door. Het was na de pauze haast een onherkenbaar elftal: plots speelde Feyenoord wél voor de overwinning en kreeg de ploeg wél kansen. Het resulteerde al snel in een doelpunt, toen Eljero Elia alert was bij het doorkoppen van Michiel Kramer. De Kuip ontplofte, maar de fans konden snel weer gaan zitten: scheidsrechter Ed Janssen keurde de treffer terecht af wegens buitenspel. In de ogen van de fans was Janssen ook de boeman toen hij geen strafschop gaf toen de bal de hand van Guus Joppen raakte.

De kansen waren voor de thuisploeg, maar naarmate de tijd begon te dringen kreeg Willem II steeds meer ruimte in de counter. Invaller Richairo Zivkovic had de wedstrijd kunnen en moeten beslissen, maar tot twee keer toe hielp de huurling van Ajax een megakans om zeep. De eerste keer liet hij zich de kaas van het brood eten door Terence Kongolo, de tweede keer schoot hij naast. Feyenoord zette voor de laatste keer aan: Kuyt schoot rakelings naast en Lex Immers (die weer eens minuten kreeg) werkte de bal met een omhaal naast. De inspanning van Feyenoord na rust leek voor niets te zijn geweest, tot Vilhena zich kroonde tot held van De Kuip. De middenvelder werd met een handig passje weggestuurd door Elia en schoot goed binnen voor de extreem late 1-1.

Bijna werd het in de reguliere speeltijd ook nog 2-1, maar een doelpunt van Bilal Basacikoglu werd afgekeurd wegens buitenspel. Het kwam aan op verlengen. Hoewel Zivkovic maar weer eens een prima kans om zeep hielp (redding Vermeer) waren de kansen voor Feyenoord: Kuyt schoot rakelings naast en een inzet van Elia werd gekeerd door ex-Feyenoorder Kostas Lamprou. Het kwam aan op een strafschop, maar niet op de serie na de verlenging. Toen Kramer werd vastgehouden kreeg Feyenoord namelijk een penalty. Dries Wuytens ging eraf met rood; Kuyt benutte de penalty voor de 2-1.