Feyenoord meldt zich bij laatste acht dankzij Berghuis en Van Beek

Van Bronckhorst koos voor dezelfde elf namen die afgelopen weekeinde in de competitie gehakt maakten van Sparta Rotterdam (0-7). Feyenoord baarde tegen de stadsgenoot opzien door binnen een kwartier drie doelpunten te maken en schoot ook tegen Heracles furieus uit de startblokken. Het bezoek werd overrompeld in de openingsfase en keek binnen zestien minuten reeds tegen een 2-0 achterstand aan. Berghuis opende eerst de score op aangeven van Tonny Vilhena met een schot in de verre hoek, waarna Van Beek uit een hoekschop de voordelige marge voor de thuisploeg verdubbelde.

Heracles kwam er niet aan te pas, maar deed vrijwel onmiddellijk na het doelpunt van Van Beek wat terug in De Kuip. Brahim Darri bracht de bal vanaf de linkerflank in de doelmond van Feyenoord, waar Tim Breukers voor Jean-Paul Boëtius was gekropen en Brad Jones vervolgens het nakijken gaf met een intikker in het dak van het doel: 2-1. De ploeg van Van Bronckhorst verloor de controle over het duel daarna enigszins. Heracles putte vertrouwen uit de aansluitingstreffer en was tien minuten voor tijd tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Jones redde echter op pogingen van Kristoffer Peterson en Breukers.

Feyenoord was ook na de onderbreking voornemens om fel uit de kleedkamer te komen, maar had in de tweede helft aanvankelijk meer moeite om de weg te vinden richting het doel van Bram Castro. Berghuis claimde tevergeefs een strafschop, terwijl Jens Toornstra van een meter of twintig rakelings naast schoot. Heracles stelde daar na rust weinig tegenover en kwam twintig minuten voor tijd tweemaal goed weg. Bart Nieuwkoop schoot van dichtbij hoog over na een hoekschop, terwijl Dylan Vente uit een goede scoringspositie het zijnet trof.

Heracles mocht daardoor blijven hopen op een resultaat en stelde in de slotfase alles in het werk om de gelijkmaker te forceren. Trainer John Stegeman had eerder Darri al naar de kant gehaald ten faveure van Vincent Vermeij en bracht later ook Paul Gladon en Jaroslav Navrátil binnen de lijnen. Vermeij dook een kwartier voor tijd gevaarlijk op bij de eerste paal na een voorzet van Brandley Kuwas, maar hij slaagde er niet in zijn poging op doel te krijgen. Feyenoord hield stand en gooide het duel vier minuten voor tijd op slot via Berghuis. Hij maakte geen fout vanaf de strafschopstip nadat Sebastian Jakubiak een overtreding had begaan op Boëtius.