Feyenoord met pijn en moeite naar overwinning bij Heracles Almelo

Heracles won in augustus 2008 (3-1) voor het laatst thuis van de Rotterdammers en had woensdag mogelijk met drie punten aan de haal kunnen gaan, maar gaf een voorsprong weg. Men had overigens na anderhalve minuut al kunnen scoren, ware het niet dat Mark Uth een voorzet niet kon binnen frommelen. Die wake-upcall leek Feyenoord goed te doen, want men werd gevaarlijk via Lex Immers en probeerde het initiatief te nemen. Het tempo lag echter laag en na een kwartier werd de score in het Polman Stadion geopend: na een mooie aanval kapte Iliass Bel Hassani naar binnen en verraste hij doelman Erwin Mulder in de korte hoek: 1-0.

Feyenoord raakte van slag. Ronald Koeman zag zijn spelers tot zijn grote irritatie steeds slordiger worden en Heracles genoot zelfs het meeste balbezit. Na een halfuur doken de groenhemden zowaar weer op voor het vijandelijke doel: Remko Pasveer keerde op knappe wijze een schot van Jean-Paul Boëtius. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Mitchell te Vrede de gelijkmaker binnen: 1-1. Het is de vraag of hij zondag tegen RKC Waalwijk opnieuw in de punt staat, want Graziano Pellè keert dan terug na een schorsing. Te Vrede was kort na de gelijkmaker opnieuw dicht bij een treffer, maar ditmaal kopte hij tegen de paal.

Vlak voor rust kwam Feyenoord op voorsprong: op aangeven van Immers volleerde Vilhena het leer op machtige wijze tegen de touwen. Koeman zal zijn elftal derhalve een donderspeech in de rust wellicht hebben bespaard. In de tweede helft maakten de gasten echter ook niet bijster veel indruk. Feyenoord probeerde de wedstrijd wel te controleren, maar de oneffenheden in het spel bleven aanwezig. Tien minuten na rust had men de voorsprong wel kunnen verdubbelen, maar een voorzet van invaller Wesley Verhoek kwam niet bij een medespeler. Even later had Bel Hassani de 2-2 kunnen maken: hij schoot van dichtbij naast.

Heracles bleef in een stunt geloven en kreeg via Matthew Amoah wederom een goede mogelijkheid, maar hij stuitte op Mulder. Koeman ijsbeerde aan de zijlijn en was er dan ook niet gerust op. Na de rode kaart voor Simon Cziommer, die na een overtreding zijn tweede gele kaart incasseerde, konden de zwartwitten van Jan de Jonge geen vuist meer maken. Heracles is door de nederlaag nog lang niet zeker van handhaving en Feyenoord heeft nu vier punten meer dan Vitesse, FC Twente en PSV. De achterstand op koploper Ajax bedraagt acht punten.