Feyenoord volop in de race na zwaarbevochten zege

Voor Feyenoord was een overwinning na de kansloze missie in Sevilla van twee weken terug precair, Standard Luik begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat het al drie punten op zak heeft. Dat verschil was in de openingsfase af te lezen aan de ontmoeting: de thuisploeg wist zich geen raad met de snel druk zettende Belgen en oogde angstig. In de eerste twintig minuten gebeurde er dan ook vrijwel niets voor beide doelen, of het moet een half mislukt schot van Manu zijn geweest. De aanvaller, die wederom in de basis begon, kon doelman Eiji Kawashima echter niet verontrusten.

Dat lukte Jordy Clasie na een minuut of 24 wél. Met een dwarrelend schot stelde hij de Japanner voor kopzorgen en de reactie van de sluitpost was dan ook matig. In de rebound leek Manu de bal voor het inschieten te hebben, maar Kawashima herstelde zich en werkte het leer alsnog tot hoekschop. Standard, dat aardig meevoetbalde, was daarna voor het eerst echt dreigend. Spits Jeff Louis zag dat Kenneth Vermeer iets te ver voor zijn doel stond en probeerde het met een leep lobje, dat echter net kon worden overgetikt. Manu, verreweg de gevaarlijkste Feyenoorder, was daarna nog dreigend met een kopbal.

Dat de 0-0 stand de rust haalde was echter een logisch gevolg van een eerste helft zonder al te veel stootkracht aan beide kanten. Na de pauze kwam daar verandering in. Een verre ingooi van Miquel Nelom werd niet goed verwerkt door de defensie van Standard en verdween dankzij een lichte aanraking van Sven van Beek in het doel. Gesterkt door de voorsprong nam Feyenoord daarna het heft in handen, maar de Rotterdammers leken op twee gedachten te hinken: de voorsprong consolideren of verder uitbouwen.

Voor het antwoord kon worden gevonden, werd de minimale marge alweer vergeven. Terence Kongolo en Van Beek liepen elkaar achterin in de weg na een handsbal van Standard, waarna Jonathan Viera kon profiteren. De aanvaller van Standard liep alleen op Vermeer af en rondde beheerst af. Feyenoord was daarna even van slag en had geluk dat Tony Watt uit kansrijke positie net naast schoof, maar herpakte zich in de laatste tien minuten. Manu nam daarin de rol van matchwinner op zich. Na eerst een reusachtige kans om zeep te hebben geholpen, knalde hij zeven minuten voor tijd alsnog de bevrijdende en beslissende 2-1 binnen.